Η επικλινής σκηνή είναι η πρώτη εικόνα που εισπράττει ο θεατής καθώς ο οκταμελής θίασος στέκεται όρθιος και τον κοιτά στην πλατεία. Ντυμένοι με ρούχα κι όχι με κοστούμια, οι ηθοποιοί που παίζουν στον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν», φανερώνουν εξαρχής ότι η παράσταση της Κατερίνας Ευαγγελάτου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ήρθε για να μας προτείνει μια διαφορετική ανάγνωση του Μπέρτολντ Μπρεχτ, πιο φρέσκια και πιο γοητευτική.
Αποφεύγοντας το βαρύγδουπο, τονίζοντας το ουσιαστικό, ξεπερνώντας το φλύαρο, επενδύοντας στο ανάλαφρο και το ποιητικό, η σκηνοθέτις ολοκληρώνει την πρότασή της, με συνοδοιπόρο την ομάδα των ηθοποιών. Η Στεφανία Γουλιώτη πείθει στον ρόλο της Σεν Τε με την αθωότητά της και είναι εξίσου πειστική ως εξάδελφος Σούι Τα. Από εκεί και πέρα όμως όλοι οι υπόλοιποι ηθοποιοί, Αλεξάνδρα Λέρτα, Δαυίδ Μαλτέζε, Νικόλας Παπαγιάννης, Μαρία Παρασύρη, Όμηρος Πουλάκης, Νάνσυ Σιδέρη, Σωτήρης Τσακομίδης, που ξεδιπλώνουν τις ικανότητές τους, πλέκονται μεταξύ τους δημιουργώντας έναν δεμένο θίασο….
Το διαδραστικό στοιχείο της παράστασης, που «ανακοινώνει» στον θεατή τι γίνεται (τώρα), τι έπεται (μετά) και ποιες είναι οι σκέψεις των ηρώων συμβάλλει στο να γίνει πιο άμεσο και πιο οικείο το κείμενο. Κατά άλλους, αυτό κουράζει και σπάει την ενότητα του εγχειρήματος….
Επιπλέον, το ενδιαφέρον στην επιλογή του έργου «Ο Καλός άνθρωπος του Σετσουάν» είναι ότι επαναφέρει το κλασικό ερώτημα περί καλού και κακού σε μια εποχή, όπως η σημερινή, όπου τα όρια μοιάζουν να έχουν χαθεί.
Μυρτώ Λοβέρδου

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολντ Μπρεχτ ανεβαίνει μετάφραση Άννυς Κολτσιδοπούλου, και σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία – επεξεργασία μετάφρασης της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Σκηνικά Εύα Μανιδάκη, μουσική Σταύρος Γασπαράτος, κοστούμια Βασιλική Σύρμα, κίνηση Πατρίσια Απέργη, σχεδιασμός φωτισμών Σάκης Μπιρμπίλης.

* Απόψε (Πέμπτη 31/1/13) μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με την Κατερίνα Ευαγγελάτου και τους υπόλοιπους συντελεστές. Συντονίζει ο καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Πλάτων Μαυρομούστακος,

* Παραστάσεις ως τις 10 Φεβρουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών