Ενα Αθηναϊκό Χριστουγεννιάτικο περίπατο συνθέτουν «Ευχές της Πραξιτέλους», η ομαδική εικαστική και κοινωνική δράση η οποία, σε μια εποχή όπου το εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Αθήνας πλήττεται, έχει σκοπό να μας ξαναθυμίσει τις χαρές του.
Εικοσιέξι παραδοσιακά καταστήματα, καφέ και μπαράκια της οδού γνωρίζονται μεταξύ τους φιλοξενώντας τα έργα και τις εγκαταστάσεις 23 εικαστικών καλλιτεχνών που εμπνέονται από τον πολύχρωμο χαρακτήρα του δρόμου. Μικρά έργα τέχνης και εφήμερα εικαστικά στοιχεία, σημειώματα και ραβασάκια, συνταγές και λίστες επιθυμιών, στολίδια, τάματα και μικρά κουτάκια με άγνωστο περιεχόμενο: αυτές είναι οι ευχές των καλλιτεχνών για τις ημέρες που έρχονται.
Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει σε όλους τους συμμετέχοντες επαγγελματίες, επιχειρηματίες και οικοδεσπότες της οδού Πραξιτέλους. Την επιμέλεια και το συντονισμό της έχει η Ίρις Κρητικού.
«Τα έργα επιλέχθηκαν με συνδετικό ιστό τη θεματική ή και αισθητική συνομιλία τους με τη δομή και το περιεχόμενο του κάθε συμμετέχοντος καταστήματος: καταστήματα με ηλεκτρονικά είδη και χριστουγεννιάτικα στολίδια και φώτα, είδη συσκευασίας, χαρτικά και είδη ζωγραφικής, κορνίζες, έργα και αντικείμενα τέχνης, ενδύματα ή υφάσματα, κομπολόγια και χάντρες, ημιπολύτιμοι λίθοι και εξαρτήματα αργυροχρυσοχοΐας, και ακόμη, αγαπημένα μπαρ, φιλόξενες κρεπερί και άλλοι οικείοι χώροι αναψυχής και εστίασης, συνθέτουν ένα από τα πιο γοητευτικά και οικεία εμπορικά αθηναϊκά παλίμψηστα», μας λέει η επιμελήτρια της έκθεσης.
Οι «Ευχές της Πραξιτέλους» θα περιμένουν τους επισκέπτες έως την Πρωτοχρονιά από τις 10.00 το πρωί έως αργά το βράδυ, με ώρες λειτουργίας ανάλογες με το αντικείμενο του κάθε συμμετέχοντος καταστήματος, ενώ τα περισσότερα από τα έργα θα είναι ορατά από τις βιτρίνες.

Παράλληλα με την εικαστική έκθεση, την ημέρα της δράσης και για λίγες ακόμη ημέρες συγκεντρώνονται παιδικά βιβλία, χαρτικά και είδη χειροτεχνίας σε 3 σημεία – καταστήματα συμμετεχόντων που θα οριστούν για αυτόν τον σκοπό. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα παραδοθεί στη συνέχεια για άμεση χρήση στο Ίδρυμα για παιδιά «Η Θεοτόκος».
Οι συμμετέχοντες καταστηματάρχες θα συνεισφέρουν επιπλέον στη δράση χαρίζοντας επιπλέον υλικό με αντικείμενο συναφές με το κατάστημά τους τους (στολίδια, φωτάκια χαρτικά, είδη χειροτεχνίας, αναλώσιμα κ. α.) προκειμένου αυτό να συνοδεύσει τα συγκεντρωμένα από τους επισκέπτες παιδικά βιβλία και τα χαρτικά κατά την αποστολή τους στο ίδρυμα.