Η Αθήνα έχει ανθρώπινο πρόσωπο. Και μπορεί να το προβάλει απέναντι στις αντιξοότητες της σημερινής συγκυρίας. Σε μια μοναδική στράτευση ευαισθησίας αμέτρητοι συμπολίτες μας ανταποκρίνονται στο καλοκαιρινό bazaar βιβλίου και CD αλλά και στο μουσικό φεστιβάλ που διοργανώνει ο Βήμα FM 99,5. Απόδειξη το ότι οι κήποι του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πλημμύρισαν και πλημμυρίζουν από μουσική και ανθρωπιά τις τελευταίες ημέρες.
Εκατό χιλιάδες βιβλία και 80.000 CD περίμεναν από την περασμένη Παρασκευή, αλλά και σήμερα, Κυριακή, από το πρωί (11.00) ως το βράδυ (23.00), όσους θέλουν να πλουτίσουν τη δισκοθήκη ή τη βιβλιοθήκη τους δίνοντας μόνο ένα ευρώ. Ετσι με την απόκτηση ενός βιβλίου ή CD υποστηρίζουν ταυτόχρονα τους απόρους και τους αστέγους του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. Τα βιβλία και τα CD που διατέθηκαν ήταν από παλαιότερες εκδόσεις των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα» καλύπτοντας πλήθος θεμάτων και γούστων. Τα βιβλία έχουν αναφορά στη λογοτεχνία, στη μαγειρική, στο ταξίδι, στο παιδί κ.ά., και τα CD καλύπτουν τα περισσότερα είδη του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου στις σημαντικότερες εκτελέσεις τους.
Την ελπίδα του ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί από το bazaar – σε έναν χώρο «μαγικό», όπως χαρακτηριστικά είπε για τους κήπους του Μεγάρου Μουσικής – θα φθάσει το ποσό των 180.000 ευρώ (όσα δηλαδή και τα προσφερόμενα βιβλία και CD) εξέφρασε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο δευθυντής του Βήματος FM 99,5 Βασίλης Χιώτης, πλαισιωμένος από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος συντόνισε το μουσικό φεστιβάλ το οποίο θα πλαισιώσει το bazaar με τη συμμετοχή πολλών, αγαπημένων ονομάτων.
«Είναι μια σημαντική προσφορά που γίνεται για δεύτερη φορά (σ.σ.: έχει προηγηθεί το επιτυχημένο bazaar βιβλίων από τον Βήμα FM 99,5 τα Χριστούγεννα στο Golden Hall που συγκέντρωσε 120.000 ευρώ), και το εκτιμάμε ιδιαίτερα αυτό» μας είπε ο κ. Καμίνης. «Η συνεργασία μας με τον Βήμα FM θα είναι πάρα πολύ στενή, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να ανταποκριθούν στο χρέος της κοινωνικής αλληλεγγύης όπως πιστεύει ο καθένας». Ο δήμαρχος ανέφερε επίσης τη λειτουργία από τον Ιούλιο ενός «κόμβου αλληλεγγύης» στο παλαιό Φρουραρχείο Αθηνών, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης, όπου θα υπάρχουν 30 τηλεφωνικές γραμμές για όσους θέλουν να προσφέρουν τρόφιμα, ένδυση και αντικείμενα σε όσους έχουν ανάγκη.
«Καταπληκτική η πρωτοβουλία του Βήματος FM 99,5» σχολίασε με τη σειρά του ο Σταμάτης Κραουνάκης. «Για την ακρίβεια, ελπίζω να αποτελέσει δείγμα πρωτοβουλίας ώστε να τη μιμηθούν όλοι. Είναι απλό να γίνει το καλό. Δεν ήθελε πολύ. Απλώς τρεις-πέντε άνθρωποι συνεννοηθήκαμε. Εγινε σ’ ένα γραφείο μέσα σε μία ώρα. Εγινε γρήγορα, αλλά έτσι συμβαίνει. Οταν είναι ο στόχος συνειδητοποιημένος, συνωμοτούν όλα…». Στην παράσταση που θα δώσει με το συγκρότημά του, τη «Σπείρα-Σπείρα», σήμερα Κυριακή (21.00) ο Σταμάτης Κραουνάκης θέλει να παίξει και κάποια τραγούδια «για την Αθήνα, για τη φτώχεια, για την κρίση και, βεβαίως, ερωτικά…».

«Προφανώς και συμμετείχαμε αφιλοκερδώς» μας λέει ο Μίλτος Πασχαλίδης. «Αυτό δεν είναι ένα απλό σκεπτικό, είναι το καθήκον μας. Τα τελευταία 20 χρόνια έχω ανταποκριθεί με χαρά σε τέτοιου είδους καλέσματα, αλλά βλέπω ότι κάθε χρόνο οι ανάγκες πυκνώνουν ολοένα περισσότερο. Θα έπρεπε να υπάρχει κεντρική μέριμνα για τους νεοαστέγους (χωρίς να υποτιμώ τους αστέγους άλλων εποχών), οι οποίοι αυξάνονται διαρκώς, και θα έπρεπε να υπάρχει επίσης φροντίδα ώστε να μη χρειάζεται αυτού του είδους η συνεισφορά».
Για τον Μίλτο Πασχαλίδη η ελληνική κρίση είναι κατ’ αρχάς κρίση παιδείας, εν συνεχεία κρίση πολιτισμού και εν τέλει οικονομική κρίση. Και ο ρόλος του καλλιτέχνη; «Ο καλλιτέχνης πρέπει να κάνει καλό με τη δουλειά του όπως ο υδραυλικός. Πρέπει να γράφει και να λέει χρήσιμα τραγούδια. Αν τα τραγούδια σου δεν προκαλούν συγκίνηση, τότε… να αλλάξεις δουλειά».
Στήριγμα στην προσφορά
Η πρωτοβουλία που πήρε ο Βήμα FM 99,5 δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί δίχως την υποστήριξη χορηγών. «Είμαστε χαρούμενοι για το ότι είμαστε εδώ. Η κοινωνική προσφορά είναι κάτι συνυφασμένο με το DNA του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, και αυτή την περίοδο πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους δράσεις πιάνουν τόπο, πόσω μάλλον όταν συνδυάζονται με τον πολιτισμό, τη μουσική και το βιβλίο» ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής και υπεύθυνος για την επικοινωνία του ΤΤ Δημήτρης Παπαγεωργόπουλος. Από τη μεριά της η Βίβιαν Μπουζάλη, διευθύντρια Επικοινωνίας του ομίλου Μυτιληναίος, μίλησε για «μια όμορφη γιορτή που συνεχίζεται» και ο Γιώργος Τσαμπρούνης, διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας του ομίλου Wind, για μια «επανάσταση αλληλεγγύης». Το bazaar στηρίζουν επίσης τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης και η Lipton.

Πότε και πού:
Στους κήπους του Μεγάρου Μουσικής.
Η είσοδος στον χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ