«Πώς μπορεί κανείς να παρουσιάσει με επιτυχία τις αιτίες και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με έναν τρόπο άκρως κινηματογραφικό και χωρίς τη βοήθεια του διαλόγου; Η απάντηση είναι: με το » Casus Belli» , μια ελληνική πειραματική ταινία σε σκηνοθεσία του Γιώργου Ζώη».

Τα παραπάνω εγκωμιαστικά λόγια είναι απόσπασμα από την υποδοχή που επεφύλασσε στην 11λεπτη μικρού μήκους ταινία του νεαρού έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη το γαλλικό κανάλι Αrte όταν την Παρασκευή 6 Απριλίου έκανε ειδικό αφιέρωμα στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση. Υστερα από πρόσκληση και ταξίδι-«αστραπή» του Ζώη στο Παρίσι, η προβολή της ταινίας στο ιστορικό σινεμά Cinéma des Cinéastess κινηματογραφήθηκε και μαζί της φτιάχτηκε ένα ειδικό βίντεο το οποίο και παρουσιάστηκε στις 6 Απριλίου και παίχτηκε μετά την προβολή της ταινίας στο Αrte. Το βίντεο θα ξαναπαιχτεί στις 11 και 17 Απριλίου μαζί με την ταινία στο αφιέρωμα για τις καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες μικρού μήκους.

Από τότε που επελέγη στο διαγωνιστικό τμήμα του προπέρσινου Φεστιβάλ Βενετίας, η μικρού μήκους ταινία του Ζώη «Casus belli» έχει μόνον ανοδική πορεία. Ανάμεσα στις περυσινές φεστιβαλικές παρουσίες του ήταν στο Σάο Πάολο, στη Μελβούρνη, στη Βαρσοβία, στο Παλμ Σπρινγκς, στο Μόναχο, στην Αγκυρα, στο Τόκιο, στο Ντουμπάι, στο Ρότερνταμ, στη Σόφια – με δυο λέξεις, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν είναι απίθανο η επιτυχία που έχει σημειώσει το «Casus Belli» να έπαιξε κάποιον ρόλο στην επιλογή του επόμενου σχεδίου του, μιας ταινίας μεγάλου μήκους, στο πρόγραμμα Framework του κινηματογραφικού εργαστηρίου του Τουρίνου (Torino Film Lab). Σύμφωνα με την παραγωγή της ταινίας, η επιλογή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνεται μόνο έπειτα από πρόσκληση της επιτροπής και επιλέγονται μόνο 10-12 σχέδια τον χρόνο.

Εφέτος επελέγησαν 11 σχέδια, εκ των οποίων τα πέντε είναι δεύτερες δουλειές και τα έξι πρώτες. Οι δημιουργοί τους θα λάβουν μέρος σε δύο εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στο Τουρίνο ανάμεσα στον Απρίλιο και στον Νοέμβριο της εφετινής χρονιάς και κατά τη διάρκεια του προσεχούς, 30ού Φεστιβάλ του Τουρίνου, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το σχέδιό τους σε 120 παραγωγούς και να διεκδικήσουν κάποιο βραβείο του Torino Film Lab το οποίο στην πράξη σημαίνει χρήματα. Τα οικονομικά ποσά στο Torino Film Lab κυμαίνονται ανάμεσα στις 50.000 και στις 150.000 ευρώ. Συν τοις άλλοις οι ταινίες αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν για την απόκτηση του βραβείου κοινού, που σε οικονομικούς όρους μεταφράζεται σε 30.000 ευρώ!
Οι πέντε του FrameWork 2012 (δεύτερες ταινίες)
– «The love of the enemies» / «Η αγάπη των εχθρών» του Μάουρο Αντρίτσι (Αργεντινή) – δεύτερη ταινία
– «The lunchbox» / «Το κουτί με το μεσημεριανό» του Ρίτες Μπάτρα (Iνδία) – δεύτερη ταινία
– «Land» / «Γη» του Μπαμπάκ Τζαλαλί (Αγγλία) – δεύτερη ταινία
– «The garbage helicopter» / «Το ελικόπτερο των σκουπιδιών» του Γιόνας Σέλμπεργκ Αουγκούστσεν (Σουηδία) – δεύτερη ταινία
– «Stage fright» / «Ο τρόμος στη σκηνή» του Γιώργου Ζώη (Ελλάδα – παραγωγή Μαρία Δρανδάκη) – δεύτερη ταινία