Εκεί προβλήθηκαν οι πρώτες ομιλούσες ταινίες: Το Αττικόν, ο ιστορικός κινηματογράφος που έχει διαγράψει τη δική του ιστορία στο αθηναϊκό κέντρο, τυλίχθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στις φλόγες. Καθώς ανήκει στο οικοδομικό τετράγωνο που βρέθηκε στο επίκεντρο των επεισοδίων που τραυμάτισαν σοβαρά τη χώρα μας, κινδύνευσε σοβαρά, αλλά ευτυχώς «σώθηκε», όπως, διαβεβαιώνουν οι διαχειριστές της αίθουσας καθώς και του Απόλλωνα, που φιλοξενείται στο υπόγειο – πρόκειται για τη Cinemax των αδελφών Τσακαλάκη.

Σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ και οικοδομημένο από τον Αλέξανδρο Νικολούδη για λογαριασμό του τραπεζίτη από τη Χίο Σταμάτη Δεκόζη-Βούρου, ανήκει στην περίοδο του εκλεκτικισμού ή νέου νεοκλασικισμού. Βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής είναι η εκλεκτική επιλογή αρχιτεκτονικών στοιχείων από διάφορα ρεύματα χωρίς να υπάρχει ένα ενιαίο ύφος. Τα εγκαίνια έγιναν το 1914 και τότε εγκαταστάθηκε για μικρό χρονικό διάστημα το νεοπαγές Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Εκεί στεγάστηκαν πολλά και διαφορετικά μαγαζιά. Το τότε κινηματοθέατρο Αττικόν χτιζόταν από το 1914 ως το 1920 ακολουθώντας τον ρυθμό του «Νεομπαρόκ» – στα σχέδια πάντα του Νικολούδη με την πρωτοποριακή για την εποχή χρήση οπλισμένου σκυροδέματος.
Ο Απόλλων δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’30 στο υπόγειο του κτιρίου, ενώ εγκαταστάθηκαν τα γραφεία της «Σκούρας Φιλμς» υπό τη διεύθυνση της οποίας λειτουργούσαν οι δύο κινηματογράφοι. Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το κτίριο επιτάχθηκε από τις Γερμανούς οι οποίοι και διατήρησαν την κινηματογραφική χρήση -βαφτίζοντας τους χώρους SoldatenKino Victoria και Kino Apollo. Στη συνέχεια το κτίριο επισκευάσθηκε το 1960 – από τους αδελφούς Γρηγοριάδου και τον Αγγελο Αγαλιώτη ενώ στις αρχές του ΄80 πραγματοποιήθηκαν γενικές εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης πάνω σε μελέτη του αρχιτέκτονα Ι. Χριστακόπουλου.
Οι δύο κινηματογραφικές αίθουσες πέρασαν στη διαχείριση της εταιρείας των αδελφών Παναγιώτη και Γιώργου Τσακαλάκη το 1996 – ενδιαμέσως το Αττικόν χρησιμοποιήθηκε ως θεατρική και ως μουσική σκηνή.

Το Αστυ δεν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές

Να σημειωθεί ότι το Αστυ καθώς είναι υπόγειο δεν έχει υποστεί ζημιές, ούτε και το υπόγειο κρατητήριο της Γκεστάπο που βρίσκεται δίπλα του, επειδή τα προφύλαξε από τους εμπρησμούς η βαριά πόρτα εισόδου. Οι καταστροφές εδώ έχουν περιορισθεί σε καταστήματα του ισογείου. Το κτίριο αυτό, θυμίζουμε, είχε χρησιμοποιηθεί μετά τον Κατοχή ως στέγη των κεντρικών γραφείων του ΕΑΜ.

Ελεγχοι από το υπουργείο Πολιτισμού θα γίνουν και στα κτίρια: Αθηνάς 13 και Κακουργιοδικείου, ένα τριώροφο νεοκλασικό η στέγη του οποίου κατέρρευσε. Μέγαρο Νικολούδη στην Πανεπιστημίου 41, το οποίο παρουσιάζει καταστροφές κυρίως στο ισόγειο. Σημειώνουμε ότι το κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Νικολούδη το 1897 ενώ ήταν ακόμη σπουδαστής στην Ecole des Beaux – Arts στο Παρίσι, αν και αργότερα υπέστη πολλές μετατροπές.
Καταστροφές έχουν υποστεί ακόμη το πενταώροφο κτίριο της Πανεπιστημίου 45 και Πεσμαζόγλου (1927) σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, καθώς και το εγκαταλελειμμένο σήμερα, πλην ιστορικό κτίριο της Σταδίου 6 – 8, σε τμήμα του οποίου είχε στεγαστεί μετά από την Κατοχή ο «Ριζοσπάστης». Επίσης, το διατηρητέο κτίριο στην Πανεπιστημίου 37 όπου στεγάζεται και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, έργο του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη, που οικοδομήθηκε την περίοδο 1928 – 1934.