Προπολεμικώς ο Πειραιάς «έβγαζε» ανάμεσα στα άλλα και ρεμπέτες. Τα χρόνια όμως πέρασαν, οι συνήθειες άλλαξαν- μόνο ο Ολυμπιακός δεν άλλαξε και τα βράχια της Πειραϊκής. Εκεί μεγάλωσε η SugahSpank! Οπως μαρτυρεί όμως και το ψευδώνυμό της, η ίδια δεν ασχολήθηκε με το ρεμπέτικο αλλά με τη «μαύρη» μουσική. Ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός, η Γεωργία Καλαφάτη στράφηκε στη σόουλ, στην τζαζ, στη φανκ, στη ραπ, στη ροκ και στα μπλουζ. Εχει κυκλοφορήσει ήδη ένα πρώτο άλμπουμ, ενώ ετοιμάζει ακόμη δύο: το πρώτο θα είναι προσωπική δουλειά, το δεύτερο συνεργασία με το συγκρότημα Swing Shoes. «Αυτό βέβαια το λέω εδώ και δύο χρόνια, αλλά θα γίνει» τονίζει, θέλοντας να βλέπει πάντα τη θετική πλευρά της ζωής.

Παρ΄ ότι δεν ζει από τη μουσική, αγαπά πολύ και τη μουσική και τη χώρα της. «Επιμένω και στα δύο γιατί είναι τεράστια μέρη του εαυτού μου.Μπορεί για πολλούς να είναι οξύμωρο το ότι παίζω αυτές τις μουσικές εδώ που ζω,αλλά εμένα μου φαίνεται εξίσου φυσιολογικό με το να πάει κάποιος να φάει σε γαλλικό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης, μια μεγάλη και, κατά τη γνώμη μου, σοβαρή μερίδα του κόσμου με ακολουθεί στα live. Σταθερά καιχωρίς ιδιαίτερα promotion tricks ή με κάποια δισκογραφική να με στηρίζει» .

Ναι μεν αγαπά τη χώρα της, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κλείνει τα μάτια της σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω της. «Η κρίση στην Ελλάδα είναι σαν το σπίτι με τον παλιό βόθρο.Ολοι ξέραμε ότι θα σκάσει.Τον μυρίζαμε,βάζαμε αρωματικά σπρέι,αλλά όσο το χαλί του σαλονιού παρέμενε καθαρόκάναμε ότι δεν υπάρχει.Τώρα που ο βόθρος έσκασε και το σαλόνι μας πλημμύρισε σκατά, λέμε στο σπίτι:“Μα ο παππούς έχεζε πιο πολύ απ΄ όλους,εγώ που είμαι μικρή τι σκατουλίτσες να κάνω;O παππούς έπρεπε να είχε φτιάξει τον βόθρο,που έφερνε και τους φίλους του και τα έκαναν κι εκείνοι στην τουαλέτα μας”. Τέλος πάντων, όλοι χέζαμε στον βόθροκαι τώρα ίσα ίσα παλεύουμε να βγάλουμε τη μύτη μας έξω από τα σκατά».

Η SugahSpank! τα λέει έξω από τα δόντια. Και δεν στέκεται μόνο στην περιγραφή της οικονομικής κρίσης. Σειρά έχουν ο πολιτικός κόσμος και οι έλληνες πολίτες. «Πιστεύω ότι η ευθύνη κάποιων πολιτικών είναι μεγάλη,αλλά μεγάλη είναι και η ευθύνη των πολιτών.Οι ίδιοι άνθρωποι που για χρόνια ζούσαν με ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις και λαμογιέςκαι τσακώνονταν στα σαλόνια των 80s για τα δύο μεγάλα κόμματα,τώρα σιγά-σιγά μετατρέπονται σε δήθεν λαϊκά φερέφωνα,επειδή βλέπουν ότι τα προνόμιά τους κόβονται.Το θέμα της ελληνικής λαμογιάς έχει να κάνει με ανατολίτικα κατάλοιπα, χαμηλή κοινωνική παιδεία και οχαδερφισμό που δύσκολα συναντάς σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.Δεν αφήνω στην άκρη βέβαια το παγκόσμιο οικονομικό και τραπεζικό σύστημα.Εννοείται ότι οι άνθρωποι που έχουν εξουσίαθέλουν να την κρατήσουν. Γι΄ αυτό σε μια δήθεν δημοκρατική κοινωνία είναι σημαντική η “φωνή του λαού”. Οταν ο λαός όμως είναι αποχαυνωμένος με φθηνό άρτο και θεάματα, όταν δεν ανοίγει ένα βιβλίο, όταν για πρότυπο στα παιδιά του προβάλλει τον εκάστοτε τυχάρπαστο τηλεπαρουσιαστή και τα παροτρύνει να πιάσουν μια βολεμένη δουλίτσα με μέσον,να φορούν Βurberry και να παντρευτούν με δάνειο για έναν υπερπολυτελή γάμο που θα μείνει αξέχαστος στους συγγενείς,ε,καλά να πάθει και ο λαός!».

Από την άλλη, δεν αρνείται ότι πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. «Παράλληλα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να νοιαστούμε για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων» .

Παρά την οικονομική κρίση και ενώ δεν έχει κλείσει ακόμη τα 30 της χρόνια, η SugahSpank! έχει κάθε λόγο να βλέπει τα πάντα με θετική ματιά- αν και το τελευταίο διάστημα δεν της πάνε όλα… δεξιά. «Τι να κάνουμε, όμως, θα τα ξεπεράσουμε» σχολιάζει. Οπως ξεπέρασε και τη μικρή «κόντρα» με τους γονείς της. «Οι γονείς μου ήταν αυστηροί.Με άφηναν να βγαίνω έξω κάθε Σάββατο και εγώ πήγαινα για πρόβες.Ξέρεις τώρα… “Εμπλεξα” με τη μουσική ακούγοντας μέταλ και χιπ-χοπ. Εγραφα κασέτες, ζωγράφιζα γκραφίτι και το καλοκαίρι διακοπές στις Οινούσσες».

Στα χρόνια του λυκείου ξεκινούσε να διαβάσει τα μαθήματά της και κατέληγε να ζωγραφίζει και να γράφει στίχους. Δεν της βγήκε σε κακό πάντως. Πριν από περίπου έναν χρόνο κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, «Τhe incredible/ Τhe invisible», και παρ΄ ότι δεν πέρασε απαρατήρητο στον underground έστω χώρο, όπου η ίδια κινείται, εξακολουθεί να είναι… ορφανή από δισκογραφική εταιρεία και μάνατζερ. Η SugahSpank! τα κάνει όλα μόνη της: «Ο,τι γίνεται για να σπρώξω τη δουλειά μουγίνεται μόνο από μένα.Κάτι σαν self promotion».

* Περισσότερα για τη SugahSpank! στις ηλεκτρονικές σελίδες http://www.myspace.com/sugahspankmusic και http://sugahspank.blogspot.com/p/about-sugahspank.html.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ