Πολύ μουσική, ελληνική και ξένη αλλά λιγότερο θέατρο και χορός συνθέτουν τις φετινές εκδηλώσεις στο Ηρώδειο που δεν είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ. Διονύσης Σαββόπουλος, Μαρία Φαραντούρη, Σταύρος Ξαρχάκος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Νταλάρας, Αρλέττα, Γιώργος Κιμούλης, Θύμιος Καρακατσάνης, Κώστας Βουτσάς συμμετέχουν μεταξύ άλλων από ελληνικής πλευράς ενώ από τους ξένους καλλιτέχνες ξεχωρίζουν τα ονόματα του Κάρλος Σάουρα, της Βανέσα Μέι, της Αΐντα Γκόμες κ. ά.

Δεκαοκτώ είναι οι εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν από τα τέλη Αυγούστου ως τις αρχές Οκτωβρίου στο Ηρώδειο, όπως ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο οποίο είχαν υποβληθεί 28 αιτήματα. Παρ΄ όλα αυτά ο αριθμός τους είναι μικρότερος από άλλες χρονιές ενώ, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από το πρόγραμμα, περιορισμένες είναι και οι μετακλήσεις, γεγονός που φαίνεται να αντικατοπτρίζει την γενικότερη οικονομική στενότητα.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις εκδηλώσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν και οι εξής:

28 Αυγούστου: «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη με τους Θύμιο Καρακατσάνη, Κώστα Βουτσά, Βασίλη Τσιβιλίκα, Γιώργο Κωνσταντίνου, Γιώργο Παρτσαλάκη, Βάσια Τριφύλλη.

30 Αυγούστου: Συναυλία που οργανώνεται από το ΚΕΘΕΑ – Νόστος με έργα Μίκη Θεοδωράκη και με τους Γιώργο Νταλάρα, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Χορωδία της ΔΕΗ.

4 Σεπτεμβρίου: Συναυλία του ελληνοαμερικανού συνθέτη Yanni με 17μελή ορχήστρα.

5: Συναυλία – αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο με την Μαρία Φαραντούρη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

7: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος «Μικρά Διονύσια», παράσταση για τα 50 χρόνια λειτουργίας του θεάτρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και σύνθεση κειμένων Κώστα Γεωργουσόπουλου με τον Γιώργο Αρμένη, την Ταμίλα Κουλίεβα κ. ά.

9: Συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη

11: Συναυλία με έργα Σταύρου Ξαρχάκου

13: «Οθέλλος» του Σέξπιρ με τον Γιώργο Κιμούλη, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και τη Σμαράγδα Καρύδη.

14: Συναυλία της βιολονίστας Βανέσα Μέι.

19: Παράσταση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με τίτλο «Το θέατρο σε δύσκολους καιρούς»

21: Φλαμένκο από τον Κάρλος Σάουρα

22 : Χοροθέατρο «Ροές» της Σοφίας Σπυράτου στο πλαίσιο του 25ου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αγγειακής Χειρουργικής.

23: Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαρσοβίας

25: Μουσική παράσταση του Διονύση Σαββόπουλου με τους «Αχαρνής» και τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη

26: Συναυλία με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη «Κάντο Χενεράλ» και «Ενας όμηρος» με την Ορχήστρα της ΕΡΤ και τη Μαρία Φαραντούρη σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.

27. Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ με το έργο «Κάρμινα Μπουράνα» του Καρλ Ορφ σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.

3 Οκτωβρίου: Μουσικό αφιέρωμα στο έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

4: «Σαλώμη» μουσικοχορευτική παράσταση με την Αΐντα Γκόμες

5 ή 6 Οκτωβρίου: Συναυλία της Αρλέττας (ανάλογα με την πραγματοποίηση συναυλίας και του Γιάννη Σπανού σε μία από τις δύο ημερομηνίες)

Την επιλογή των εκδηλώσεων έκανε ειδική επιτροπή αποτελούμενη από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κυρία Νικολέττα Βαλάκου, την έφορο Ακροπόλεως κυρία Σταυρούλα Σαμαρτζίδου, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Χορού και Θεάτρου κ. Νικόλαο Λένο, την προϊσταμένη του Τμήματος Γραμματείας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κυρία Ελενα Κουντούρη, τους συνθέτες Γιώργο Κουρουπό και Χρήστο Αναστασίου, την διευθύντρια της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης κυρία Παυλίνα Βερέμη και τον νομικό σύμβουλο του ΥΠΠΟ κ. Αντώνη Κλαδιά.

Προβληματισμό προκάλεσε ωστόσο στο συμβούλιο η, για μία ακόμη χρονιά, συνεχής χρήση του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, που έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνηση του μνημείου. Σύμφωνα λοιπόν με πρόταση της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟ κυρίας Λίνας Μενδώνη επιτροπή επιστημόνων θα μελετήσει τις αντοχές του και να καταθέσει τις απόψεις της για το αν και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την προστασία του. Η έγκαιρη παράδοση του πορίσματος -οπωσδήποτε ως το Σεπτέμβριο- είναι απαραίτητη προϋπόθεση, όπως τόνισε η ίδια, προκειμένου να ενημερωθούν και οι ενδιαφερόμενοι. Να σημειωθεί ότι στο Ηρώδειο είναι σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα συντήρησης και αναστηλώσεων.