Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1920. Η ζωή της χαρακτηρίστηκε όχι μόνο από καλλιτεχνική της διαδρομή αλλά και από την αγωνιστική της δράση. Από τον παππού της, Σπυρίδων Μερκούρη, που χρημάτισε Δήμαρχος της Αθήνας, κι από τον πατέρα της, Σταμάτη, που υπήρξε βουλευτής, η Μελίνα Μερκούρη _ γιατί περί αυτής ο λόγος _ κληρονόμησε τη φλέβα της πολιτικής.

Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 1981 έως το 1989 και από το 1993 έως το 1994 «αντέχοντας και τους 16 ανασχηματισμούς που έγιναν σ’ αυτό το διάστημα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Για την κοινοβουλευτική της παρουσία, το κυβερνητικό της έργο, τις διεθνείς διακρίσεις και την παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητά της «μιλούν» οι 46 φωτογραφίες που από την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου θα φιλοξενούνται στο παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό.

«Γεννήθηκα Ελληνίδα» είναι ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη και θα παραμείνει στους χώρους του παραρτήματος μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θυμίζοντας τους σημαντικότερους σταθμούς μιας μυθικής ζωής όπως η δική της.

Παράλληλα με την έκθεση θα λειτουργήσει παρουσίαση βιβλίων για τη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη από τη συλλογή της επιστημονικής βιβλιοθήκης Γκόρκι Οδησσού και της βιβλιοθήκης του παραρτήματος. Θα οργανωθεί επίσης κινηματογραφικό αφιέρωμα και θα προβληθούν τρεις ταινίες μεγάλου μήκους, καθώς επίσης και ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της μεγάλης ελληνίδας.

Η έκθεση παρουσιάζεται με τη συνδρομή του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη το οποίο παραχώρησε το φωτογραφικό υλικό. Στα εγκαίνια θα λάβουν μέρος παράγοντες του πολιτισμού, της επιστήμης και της πολιτικής. Φοιτητές του τμήματος ελληνικής γλώσσας του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Οδησσού θα παρουσιάσουν τη βιογραφία της Μελίνας Μερκούρη, ενώ η χορωδία του παραρτήματος θα τραγουδήσει τραγούδια που πρωτοερμήνευσε.

www. hfc.gr