Με οικογενειακή καταγωγή από τον Πόντο και την Καππαδοκία, ως παιδί ένα μέρος του χρόνου του το περνούσε πίσω από το ψαλτήρι. Του άρεσε και δεν άφησε αυτή την έφεσή του να περάσει ανεκμετάλλευτη. Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική, πήρε πτυχίο ιεροψάλτου και δίπλωμα μουσικοδιδασκάλου, ενώ από τα 20 χρόνια του άρχισε να ασχολείται συστηματικά με το ούτι.

Προσφάτως συμπεριελήφθη στην έκδοση «Τhe artworks of the most famous oud players in modern history», ο οποίος κυκλοφόρησε στα αραβικά από τη Συριακή Μουσική Ακαδημία και περιλαμβάνει έργα δώδεκα συνθετών. Το ουσιαστικό όμως έργο του Καλαϊτζίδη ξεκίνησε το 1993 στη Θεσσαλονίκη, όταν μαζί με άλλους φίλους του μουσικούς ίδρυσαν τον Πολιτιστικό Οργανισμό και το μουσικό σύνολο Εν Χορδαίς. Στόχος του να αποτελέσει φορέα μελέτης, διδασκαλίας και ανάδειξης των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου, μέσα από παραγωγές δίσκων, εκδόσεις βιβλίων και διοργάνωση συναυλιών.

Η μεγάλη αναγνώριση για το Εν Χορδαίς ήρθε το 2008 με τη βράβευσή του, μεταξύ περίπου 850 μουσικών σχημάτων από όλο τον κόσμο, με το Ρrix France Μusique des Μusiques du Μonde της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ ΒabelΜed στη Μασσαλία. Ακολούθησε η ηχογράφηση του δίσκου «Εn Chordais Μusique d΄ Αsie Μineure et de Constantinopole» (ζωντανά στο Τheatre de la Ville, τον περασμένο Δεκέμβριο), με παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς της Μικράς Ασίας, για τη γαλλική δισκογραφική Οccora.

Ο συνθέτης και ουτίστας Κυριάκος Καλαϊτζίδης μιλώντας στο «Βήμα» σημειώνει ότι στα δεκαεπτά αυτά χρόνια « οι στόχοι μας δεν αναδιπλώθηκαν, αλλά ιεραρχήθηκαν με βάση τα πραγματικά δεδομένα της χρονικής στιγμής. Υπάρχουν σχέδια σε λήθαργο,που αναμένουν την κατάλληλη στιγμή, άλλα που πραγματοποιήθηκαν και άλλα που υλοποποιούνται τώρα ».

Ανάμεσά τους και οι διαρκείς συναυλίες κυρίως στο εξωτερικό. «Υπάρχει μια γενικότερη αναγνώριση του Εν Χορδαίς στο εξωτερικό, σε αντίθεση με τη μεγάλη εσωστρέφεια και τα στεγανά που χαρακτηρίζει την τρέχουσα ελληνική μουσική πραγματικότητα» σημειώνει, ενώ μιλώντας για τη βράβευση υπογραμμίζει: «Είναι μια πολύ σημαντική αναγνώρισηπου, τηρώντας την “παλαιά ελληνική παράδοση”, έρχεται και αυτή από έξω! Δυσκολεύομαι να απαντήσω στο τι σηματοδοτεί από εδώ και στο εξής…Πάντως, τον περασμένο Μάρτιο που βρέθηκα και πάλι στο ΒabelΜed Festival στη Μασσαλία,ομολογώ ότι το Εν Χορδαίς το ήξεραν άπαντες ». Παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει το Εν Χορδαίς, ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης εμφανίζεται αισιόδοξος για το αντικείμενο ενασχόλησής του. « Η ελληνική μουσική κληρονομιά ανήκει κατά το πλείστον στην Ανατολή και όχι στη Δύση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια εντονότερη συνειδητοποίηση αυτού του δεδομένου. Ο δημόσιος χώρος έκφρασηςόμωςκαθορίζεται και από πολλούς άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την καλλιτεχνική δημιουργία:ΜΜΕ, φεστιβάλ, μουσικοί χώροι κτλ.Ονειρεύομαι την ημέρα που στην Ελλάδα θα απελευθερώσουμε τη μουσική από τον σφικτό εναγκαλισμό της διασκέδασης και θα της παράσχουμε τη δυνατότητα να αναδείξει και άλλες, πολύτιμες για όλους μας,διαστάσεις ».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Στην ηχογράφηση του άλμπουμ «Εn Chordais Μusique d΄ Αsie Μineure et de Constantinopole» συμμετείχαν οιΚυριάκος Πετράς βιολί,Κυριάκος Καλαϊτζίδηςούτι, Δρόσος Κουτσοκώσταςτραγούδι, Αλκης Ζοπόγλουκανονάκι,Βασίλης Τζωρτζίνηςκοντραμπάσο,Πέτρος Παπαγεωργίουτουμπελέκι, μπεντίρ. Τη μουσική επιμέλεια είχε ο Κυριάκος Πετράς.

η Το άλμπουμ παρουσιάζεται απόψε στις 20.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31, τηλ. 210

3398.600). Θα μιλήσουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εν Χορδαίς Κυριάκος Καλαϊτζίδης και ο Σαμί Σαντάκ, κοινωνιολόγος- μουσικολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αix en Ρrovence.

η Περισσότερες πληροφορίες για το Εν Χορδαίς στο www. enchordais.gr Πέντε χιλιάδες μαθητές σε 17 χρόνια

«Υπάρχει μια γενικότερη αναγνώριση του Εν Χορδαίς στο εξωτερικό, σε αντίθεση με την εσωστρέφεια που χαρακτηρίζει την τρέχουσα ελληνική μουσική πραγματικότητα» επισημαίνει ο δεξιοτέχνης στο ούτι Κυριάκος Καλαϊτζίδης

Στα δεκαεπτά χρόνια της παρουσίας τους και με τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, οι Εν Χορδαίς δίδαξαν μουσική σε περισσότερους από 5.000 μαθητές, απασχόλησαν περισσότερους από 150 καθηγητές μουσικής και χορήγησαν περίπου 100 υποτροφίες. Το σύνολο έχει επίσης ολοκληρώσει 25 ερευνητικά έργα, έχει εκδώσει 11 βιβλία και διδακτικά εγχειρίδια, καθώς και 29 ψηφιακούς δίσκους. Εχει διοργανώσει περισσότερες από 300 μουσικές εκδηλώσεις μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους από 500 μουσικούς να παρουσιάσουν την τέχνη τους εντός και εκτός της χώρας τους.