ΛΟΥΘ ΚΑΣΑΛ


H ντίβα του Αλμοδόβαρ


H ισπανίδα τραγουδίστρια Λουθ Κασάλ, γνωστή από τις ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ, θα παρουσιάσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, όπως τα «Piensa en mi» και «Negra sombra», στο Θέατρο του Λυκαβηττού την Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου. Ωρα έναρξης: 21.30.



ΝΙΚΗΤΑΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ


«Φιλοκτήτης» στου Παπάγου


Ο Νικήτας Τσακίρογλου ερμηνεύει τον Φιλοκτήτη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, που ανεβαίνει από το Θεσσαλικό Θέατρο. Σκηνοθεσία Γιάννης Ιορδανίδης, μετάφραση Τάσος Ρούσσος. Παίζουν: Νίκος Ψαρράς, Γιώργος Κέντρος κ.ά. Τελευταία παράσταση τη Δευτέρα (20/9) στο Θέατρο Παπάγου (21.00).



ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΚΑΠΟΚΑΚΗ


«Μαμά πετάω»


H Εμμανουέλα Καποκάκη και η ομάδα Πράσσειν Αλογα παρουσιάζουν το έργο με κούκλες και ηθοποιούς «Μαμά πετάω», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων για την Παραολυμπιάδα. Τη Δευτέρα (20/9) στο Πεδίον του Αρεως, στις 25 και 26/9 στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι (21.00).



Θέατρο


Κυριακή 19/9


«Επτά επί Θήβας»


Ο Γιώργος Κιμούλης μετέφρασε, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας», που ανεβαίνει σε μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Παίζουν επίσης οι Γιώργος Ζιόβας, Μυρτώ Δαρούσου κ.ά. Απόψε στο Πινδάρειο Θέατρο Μοσχοποδίου, στη Θήβα. Την Τετάρτη (22/9) στον Κορυδαλλό (θεατράκι «Θανάσης Βέγγος») και το Σάββατο (25/9) στο Αιγάλεω (θέατρο «Αλέξης Μινωτής). Στις 21.00.


Αυλαία για τη «Λυσιστράτη»


H Λυδία Κονιόρδου υποδύεται τη Λυσιστράτη στην ομώνυμη κωμωδία του Αριστοφάνη, που παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Παίζουν: Ελένη Καστάνη, Νίκος Καραθάνος, Νίκος Μπουσδούκος κ.ά. Τελευταία παράσταση στο Θέατρο Βράχων, στον Υμηττό, στις 21.00.


Τετάρτη 22/9


«Ιππόλυτος» στα Βριλήσια


Τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο σε μετάφραση του Στρατή Πασχάλη, σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη και μουσική του Δημήτρη Μητρόπουλου. Στον επώνυμο ρόλο πρωταγωνιστεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Μπέτυ Βαλάση, Χρήστος Πάρλας, Μαρία Ναυπλιώτου, Μαριάνθη Σοντάκη, Θόδωρος Κατσαφάδος, Γιώργος Τσιδίμης, Μαρίνα Ξένου κ.ά. Τελευταία παράσταση στο θέατρο Παπάγου, στις 21.00.




Εικαστικά


Κυριακή 19/9


Ζητήματα ταυτότητας


Συνεχίζεται ως τις 3 Οκτωβρίου η έκθεση «Ζητήματα ταυτότητας», που παρουσιάζεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για θεματική έκθεση με έργα από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου. Πληροφορίες στο τηλ. 2310 240002.


«Με γέλιο και χαρά»


Συνεχίζεται ως τις 9 Οκτωβρίου η παρουσίαση της εγκατάστασης «Με γέλιο και χαρά» της Ελένης Φωτιάδου, στο Projectroom της γκαλερί «TinT» (Χρ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη). H καλλιτέχνις κάνει ένα σχόλιο στη «σωφρονιστική τακτική του εκπαιδευτικού συστήματος που στοχεύει στην ομοιογένεια χάριν της κοινωνικοποίησης. Πληροφορίες στο 2310 235689.


Προεκτάσεις


Συνεχίζεται ως τις 2 Οκτωβρίου η έκθεση «Προεκτάσεις» του Γιάννη Μόραλη στην αίθουσα τέχνης «Metamorfosis» (Χρ. Σμύρνης 12, Θεσσαλονίκη). Παρουσιάζονται γλυπτά μεγάλων διαστάσεων, σχετικά με τις αναφορές του ζωγραφικού του έργου στη σύγχρονη γλυπτική και αρχιτεκτονική. Πληροφορίες στο τηλ. 2310 264730.


Domestic Alien & Βαρώτσος


Συνεχίζεται ως τις 25 Σεπτεμβρίου η ομαδική έκθεση, με τίτλο «Domestic Alien», στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «Ιλεάνα Τούντα» (Αρματολών και Κλεφτών 48). Την επιμέλεια έχει κάνει ο καλλιτέχνης Κωστής Βελώνης, ενώ συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Hilde Aagaard, Δήμητρα Βάμιαλη, Κωστής Βελώνης, Νάγια Γιακουμάκη, Τζίμης Ευθυμίου, Μάρθα Δημητροπούλου, Δημήτρης Ιωάννου, Γιάννης Θεoδωρόπουλος, Γιώργος Καζάζης, Ελένη Καμμά, Σοφία Καραγιαννάκη, Αντρέας Λυμπεράτος, Ντιάνα Μαγγανιά, Κώστας Μπασάνος, Αλίκη Παλάσκα, Σπύρος Παπαδόπουλος, Τερέζα Παπαμιχαλή, Αρτεμις Ποταμιάνου, Γεωργία Σαγρή, Δημήτρης Φουτρής. Ως τις 25 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται επίσης η έκθεση του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου. Πληροφορίες στο τηλ. 210 6439.466.


Εξι γλύπτες


Συνεχίζεται ως τις 30 Σεπτεμβρίου η έκθεση με τίτλο «Εξι κορυφαίοι γλύπτες συνομιλούν με τον άνθρωπο», στην Εθνική Πινακοθήκη (Βασ. Κωνσταντίνου 50), στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001 – 2004. Η έκθεση «Εξι μεγάλοι γλύπτες συνομιλούν με τον άνθρωπο» παρακολουθεί τις επιρροές που άσκησε η αρχαία ελληνική πλαστική στο έργο μοντέρνων γλυπτών και περιλαμβάνει την παρουσίαση πολλών και σημαντικών έργων του Αυγούστου Ροντέν, του Αντουάν Μπουρντέλ, του Αριστίντ Μαγιόλ, του Κονσταντίν Μπρανκούζι, του Αλμπέρτο Τζιακομέτι και του Χένρι Μουρ. Πληροφορίες στο τηλ. 210 7235.857.


Διδάσκοντας την τέχνη


Συνεχίζεται ως τις 31 Οκτωβρίου η έκθεση με τίτλο «Διδάσκοντας την τέχνη: Η ιστορία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μέσα από το έργο των δασκάλων της. 1840 – 1974» στο Εργοστάσιο της ΑΣΚΤ Αθηνών (Πειραιώς 256, Ρέντης). Πρόκειται για μια «αναδρομική παρουσίαση του έργου των καλλιτεχνών που δίδαξαν στην ΑΣΚΤ από το έτος ίδρυσής της, στα χρόνια του Οθωνα, ως τα μέσα της δεκαετίας του 1970». Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο καθηγητής Νίκος Δασκαλοθανάσης. Πληροφορίες στο τηλ. 210 3817.643.


Διαπολιτισμοί


Συνεχίζεται ως τις 31 Δεκεμβρίου η έκθεση «Διαπολιτισμοί», με έργα των Κ. Βαρώτσου, Μπ. Βαϊόλα, Ε. Τζασίρ, Κ. Γκίερς, Κ. Σούτζα, Γ. Κουνέλλης, Β. Λάιμπ, Μ. Μπάλκα, Σ. Νεσάτ, Ου. Ραντ & Ομάδα Ατλας, Δ. Στράτου, Ντ. Χο Σου, Κ. Τσόκλης, Κ. Φριτς, Γ. Χατζημιχάλη, Μ. Χατούμ και Γκ. Χιλ, την οποία διοργανώνει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Νέα Πτέρυγα Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη 1). Πληροφορίες από το ΕΜΣΤ στα τηλ. 210 9242.111-2.


Monument to Now


Συνεχίζεται ως τις 31 Δεκεμβρίου η έκθεση «Monument to Now» στο Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ – Εκθεσιακός Χώρος Νέας Ιωνίας (Ε. Παππά και Φιλελλήνων, Νέα Ιωνία) και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ (Ομήρου 8, Νέο Ψυχικό). Τα έργα που εκτίθενται ανήκουν στο σύνολό τους στη Συλλογή Δάκη Ιωάννου, μία από τις μεγαλύτερες συλλογές διεθνούς σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως.» Για την επιμέλεια της «Monument to Now» έχουν επιστρατευθεί διεθνούς κύρους επιμελητές. Τον συντονισμό έχει αναλάβει η θεωρητικός Μαρίνα Φωκίδη. Πληροφορίες στο τηλ. 210 6729.460 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@monument-to-now.gr


«Αμαζόνιος» στη Σκουφά


Συνεχίζεται ως τις 25 Σεπτεμβρίου η πρώτη ατομική έκθεση του Κωστή Λεβάντη, με τίτλο «Αμαζόνιος», στην Αίθουσα Σκουφά (Σκουφά 4, Κολωνάκι). Παρουσιάζεται το χρονικό ενός ταξιδιού στον τροπικό χώρο της Κεντρικής Αμερικής, μέσα από μια μια συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών. Πληροφορίες στο τηλ. 210 3643.025.


Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;


Συνεχίζεται ως τις 2 Οκτωβρίου η έκθεση της Κωνσταντίνας Κατρακάζου «Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;», στην γκαλερί «Ζαλοκώστα» (Ζαλοκώστα 7 και Κριεζώτου, Αθήνα). Παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα και κατασκευές σε σιδερένια τελάρα. Πληροφορίες στο τηλ. 210 3612.050.


Spleen


Συνεχίζεται ως τις 16 Οκτωβρίου η έκθεση ζωγραφικής της Ιρις βαν Ντόνγκεν με τίτλο «Spleen» στην αίθουσα τέχνης The Breeder (Ευμορφοπούλου 6, Αθήνα). Οπως επισημαίνει η καλλιτέχνις, «παρ’ όλο που τα σχέδιά μου αναφέρονται σε παλαιότερα κινήματα της παραδοσιακής ζωγραφικής, υπάρχει πάντα ένα μικρό στοιχείο, όπως π.χ. ένα μαντίλι με νεκροκεφαλές, που υποδηλώνει τη σημερινή εποχή». Πληροφορίες στο τηλ. 210 3317.527.


Λαβύρινθος


Συνεχίζεται ως τις 31 Οκτωβρίου η έκθεση της Μισέλ Σναϊντέρ και της Ανκέ Βρις, με τίτλο «Λαβύρινθος», στον Καλλιτεχνικό Σταθμό της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Λόφος Ευληγιά, Ρέθυμνο). Οπως επισημαίνεται, «πρόκειται για τον τελικό σταθμό μιας διαδικασίας τριών χρόνων πάνω στο ζήτημα του Λαβυρίνθου, που προχώρησε με την παραμονή και δουλειά των δύο καλλιτέχνιδων στο Ρέθυμνο, την αποκάλυψη του παρελθόντος μέσα από τη σχέση που έχτισαν με το ζωτικό παρόν». Την έκθεση διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης. Πληροφορίες στο τηλ. 28310 55847.


Δευτέρα 20/9


Τοπία της Αθήνας


Εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ελενας Ζέππου «Ανθρωποι+πόλη» στην αίθουσα «ΠεριΤεχνών» (πλ. Βικτωρίας, Αθήνα). Παρουσιάζονται έργα ζωγραφισμένα με μεικτή τεχνική, το θέμα των οποίων είναι τα τοπία από την πόλη της Αθήνας. H έκθεση θα διαρκέσει ως τις 9 Οκτωβρίου. Πληροφορίες στο τηλ. 210 8239.465.


Τρίτη 21/9


Απομεινάρια του μέλλοντος


Εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής «The ruins of the future» του Tomas Ochoa, στο κάτω επίπεδο της γκαλερί «Αστρολάβος Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι). Παρουσιάζονται έργα με διάφορα μέσα (φωτογραφία, βίντεο, ψηφιακές εικόνες κτλ.), η θμετολογία των οποίων «περιστρέφεται στην ανάδειξη, τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στην Ευρώπη της βιομηχανικής αρχαιολογίας, μετά την κυριαρχία των πολυεθνικών στην τοπική αγορά». H έκθεση θα διαρκέσει ως τις 14 Οκτωβρίου. Πληροφορίες στο τηλ. 210 7294.342.


Τετάρτη 22/9


Μύθοι της Ανατολής


Εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της Λίζας Γεωμπρέ στην γκαλερί «Astra» (Καρυάτιδων 8, Ακρόπολη). H καλλιτέχνις παρουσιάζει πίνακες επηρεασμένους από τους μύθους της Ανατολής, που έχουν «το πρόσχημα μιας παιδικής εικονογραφίας». H έκθεση θα διαρκέσει ως τις 9 Οκτωβρίου. Πληροφορίες στο τηλ. 210 9220.236.


Πέμπτη 23/9


Ανθρώπινες ιστορίες


Εγκαινιάζεται η έκθεση «People stories» του Αρη Προδρομίδη, εκπροσώπου της εννοιολογικής τέχνης και της βίντεο αρτ, στην γκαλερί «Ζίνα Αθανασιάδου» (Παλαιών Πατρών Γερμανού 5, Θεσσαλονίκη). H έκθεση θα διαρκέσει ως τις 16 Οκτωβρίου. Πληροφορίες στο τηλ. 2310 275985.




Ελληνική μουσική


Κυριακή 19/9


Σμυρναίικα από την Εστουδιαντίνα


H Εστουδιαντίνα Νέα Ιωνίας Μαγνησίας συνεχίζει τις εμφανίσεις της την τρέχουσα εβδομάδα. Σήμερα εμφανίζεται στο παλιό εργοστάσιο Κρόνος της Ελευσίνας, με τη συμμετοχή των ερμηνευτών Χρίστου Τσιαμούλη, Λιζέτας Καλημέρη, Σοφίας Παπάζογλου, Παναγιώτη Λάλεζα, αύριο στο Αλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, με τους παραπάνω ερμηνευτές αλλά και με την Ελένη Βιτάλη, και στις 21/9 στο Αθλητικό Πάρκο «Πρεσόφ» στο Κερατσίνι. Τραγουδούν οι Παντελής Θαλασσινός, Αρετή Κετιμέ, Γιώτα Νέγκα και Παναγιώτης Λάλεζας. Ωρα έναρξης: 20.30.


Πυξ Λαξ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Οι Πυξ Λαξ εμφανίζονται απόψε στο Θέατρο του Λυκαβηττού, αποχαιρετώντας τούς εν Αθήναις φίλους τους, ενώ αύριο εμφανίζονται στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα των Φίλιππου Πλιάτσικα, Μάνου Ξυδού και Μπάμπη Στόκα και των υπολοίπων μελών του γκρουπ περιλαμβάνει τραγούδια από το πρώτο τους άλμπουμ ως και την τελευταία δουλειά με τίτλο «Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών». Ωρα έναρξης: 21.00.


Τρίτη 21/9


Café Αμάν στον Υμηττό


Ο Κώστας Φέρρης παρουσιάζει το «Café Αμάν 2004» στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη». Οι Σωτηρία Λεονάρδου, Θεοδοσία Στίγκα και Χρυσούλα Χριστοπούλου με τη συνοδεία ορχήστρας ερμηνεύουν, μεταξύ άλλων, τραγούδια από το «Ρεμπέτικο» του Σταύρου Ξαρχάκου, κομμάτια του Βασίλη Τσιτσάνη, παλιά ρεμπέτικα, σμυρναίικα και λαϊκά, δημοτικά αλλά και καντάδες. Ωρα έναρξης: 21.00. Στον ίδιο χώρο στις 22/9 δίνει συναυλία ο Νίκος Παπάζογλου.


Πέμπτη 23/9


Ελληνική ποπ


Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης εμφανίζεται στο Κηποθέατρο Παπάγου. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει τραγούδια του ρεπερτορίου του – όπως από το τελευταίο άλμπουμ του «Ακατάλληλη Σκηνή» – καθώς και άλλα κομμάτια. Ωρα έναρξης: 21.00. (H συναυλία επαναλαμβάνεται στις 24/9.)


Παρασκευή 24/9


Αυλαία στο Αίθριο του Μεγάρου


Ο Γιώργος Νταλάρας συναντά τη Σόνια Θεοδωρίου στην αυλαία των εκδηλώσεων στο Αίθριο των Μουσών, τον νέο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ. 210 7282.333). Συμπράττει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της EPT, υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού. Ωρα έναρξης: 21.00.


Βενετσάνου στην Υδρα


H Νένα Βενετσάνου δίνει ρεσιτάλ στο Ναυτικό Μουσείο Υδρας, παρουσιάζοντας τραγούδια από τους δίσκους της «Πόλεις του Νότου», «Νέα Γη», «Εικόνες» και «Καφέ Γκρέκο». Τη συνοδεύουν οι μουσικοί Σταύρος Αγιαννιώτης (κλασική κιθάρα), Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα, φλογέρες), Βιβή Γκέκα (μαντολίνο), Τζένη Ντούρου (κρουστά) και Τεό Λαζάρου (κοντραμπάσο). Ωρα έναρξης: 21.00.




Για το παιδί


Κυριακή 19/9


Χωρίς αυτοκίνητο


«Με ή χωρίς αυτοκίνητο» είναι ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος που πραγματοποιεί το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, τηλ. 210 3312.995), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Τα παιδιά μαθαίνουν για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και προτείνουν εναλλακτικούς – και οικολογικούς – τρόπους. Ωρες διεξαγωγής: 11.00-15.00.


Δευτέρα 20/9


Εικαστικές… λέξεις


Τα 50 βραβευμένα έργα του διαγωνισμού «H αγαπημένη μου λέξη» παρουσιάζει το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών (Ομήρου 14-16, τηλ. 210 3661.017). Στον διαγωνισμό έλληνες μαθητές της γερμανικής γλώσσας κλήθηκαν να αποδώσουν εικαστικά την αγαπημένη τους γερμανική λέξη. Τα έργα συνοδεύουν λεζάντες οι οποίες αιτιολογούν την εκάστοτε επιλογή. H έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Οκτωβρίου.