Οι δισκογραφικές εκδόσεις που αναφέρονται στους ύμνους και στις μελωδίες των Παθών και της Ανάστασης μπορεί να μην παρουσιάζουν την πολυσυλλεκτικότητα των αντίστοιχων χριστουγεννιάτικων εκδόσεων, δεν στερούνται όμως ενδιαφέροντος. Οι ψαλμοί της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης και το κατανυκτικό κλίμα των ημερών έχουν περάσει σε μια σειρά εκδόσεις οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στον ακροατή να προσεγγίσει τον πλούτο της βυζαντινής μουσικής και να εξοικειωθεί με την εκκλησιαστική μουσική. Εκτός από τις συλλογές που κυκλοφορούν και περιλαμβάνουν βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική από τον 12ο ως τον 20ό αιώνα, νεότεροι δημιουργοί, όπως ο Χρήστος Λεοντής, η Νένα Βενετσάνου, ο Πέτρος Γαϊτάνος, η Μαρίζα Κωχ, η Δόμνα Σαμίου κ.ά., έχουν συμμετάσχει σε ανάλογες εκδόσεις.


Η Ελλη Λαμπέτη διαβάζει αποσπάσματα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, καθώς και ύμνους και εγκώμια της Μεγάλης Εβδομάδας στο CD «Τα κατά Ματθαίον Πάθη» που πρωτοκυκλοφόρησε το 1983 και επανακυκλοφορεί σήμερα. Υπό τους τίτλους «Μεγάλη Δευτέρα», «Μέγα Σάββατο» και «Αγιον Πάσχα» κυκλοφορούν ισάριθμοι δίσκοι ψηφιακής εγγραφής από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης με τη συνεργασία της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου. Οι εκδόσεις αυτές περιέχουν όλες τις κλασικές συνθέσεις των μεγάλων μελοποιών που αναφέρονται στα Αγια Πάθη, ψαλλόμενες κατά το παλαιό αγιορείτικο τυπικό. Κάθε έκδοση συνοδεύεται από ένθετο φυλλάδιο με σχόλια και κείμενα των ύμνων.


Πολυτελής έκδοση με τη συμμετοχή του μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου κυκλοφορεί με τίτλο «Αγιο Πάσχα». Το διπλό αυτό άλμπουμ περιλαμβάνει και ένα μικρό σημείωμα του Αρχιεπισκόπου σχετικά με το Πάσχα και την Ανάσταση του Σωτήρος. Στη συσκευασία αυτή εμπεριέχεται και ένα ακόμη μικρό βιβλίο με τη Λειτουργία της Θείας Μετάληψης. Η ηχογράφηση του έργου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής του Πάσχα 30 Απριλίου 2000 στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του κ. Χριστόδουλου. Ακόμη μια σχετική έκδοση κυκλοφορεί η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Ορους στο πλαίσιο της σειράς «Εργα Ελλήνων Κλασικών» με τίτλο «Μήτηρ Θεού», η οποία ηχογραφήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Το Τροπάριο της Κασσιανής ερμηνεύει η Μαρίζα Κωχ στο ομώνυμο άλμπουμ της. Η ιστορία της έκδοσης αρχίζει το 1978 όταν ο Μάνος Χατζιδάκις, διευθυντής τότε του Γ’ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, είχε διοργανώσει μια σειρά συναυλιών στην Εθνική Πινακοθήκη. Είχε ζητήσει τότε από την ερμηνεύτρια να αποδώσει σε ελεύθερη απόδοση το Τροπάριο της Κασσιανής. Η ίδια όχι μόνο το έπραξε αλλά από τότε ως σήμερα το παρουσιάζει κάθε Μεγάλη Εβδομάδα. Δισκογραφικά το έργο αποτυπώνεται για πρώτη φορά a capella σε ελεύθερη απόδοση, ενώ το CD περιέχει επίσης και τα «Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής» με βιολί σε απόδοση του Νίκου Οικονόμου.


«Και Ανυμνήσωμεν» είναι ο τίτλος του άλμπουμ που κυκλοφορεί από το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Το διπλό CD περιέχει εκκλησιαστικούς ύμνους ηχογραφημένους το 1930 από τη Μέλπω Μερλιέ, τους οποίους ψάλλουν ο Μητροπολίτης Σάμου Ειρηναίος Παπαμιχαήλ, ο Σίμων Καράς και η Χορωδία του Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής, ο Δημήτρης Παπαποστόλης και ο Δημήτρης Καρώνης. Ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει στο άλμπουμ «Υμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων», η ηχογράφηση του οποίου έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1997. Συμμετέχουν η Αιμιλία Κουγιουμτζή και η χορωδία Fons Musicalis. Η μουσική είναι του Σταύρου Κουγιουμτζή και ως στίχοι έχουν χρησιμοποιηθεί εκκλησιαστικά κείμενα. Σε μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου και ερμηνεία της Ειρήνης Παπά οι «Ραψωδίες» τους περιλαμβάνουν «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ», «Ω γλυκύ μου έαρ», «Χριστός Ανέστη», «Ασμα Ασμάτων» κτλ. Εκκλησιαστικούς βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας ερμηνεύει και ο Πέτρος Γαϊτάνος στο ομώνυμο άλμπουμ, όπως και η Ελένη Βιτάλη στο άλμπουμ «Επτά παρακλήσεις» σε μουσική Σταμάτη Σπανουδάκη.


Ο Δημήτρης Αποστολάκης και ο Γιώργος Αρχοντάκης, μέλη του συγκροτήματος Χαΐνηδες, κυκλοφορούν μια επιλογή από γνωστούς μελωδικούς εκκλησιαστικούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας διασκευασμένους με λαϊκά παραδοσιακά όργανα. Στο άλμπουμ, το οποίο έχει τίτλο «Από το Πάθος στην Ανάσταση», τους ύμνους αποδίδει ο πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Μηνά Ηρακλείου Ιωάννης Δαμαρλάκης, ενώ συμμετέχει και η ρεμπέτισσα Μαριώ. Ο συνθέτης Χριστόδουλος Χάλαρης επιμελείται την έκδοση «Μελωδοί του Πάθους», η οποία στηρίζεται στα έργα των Πέτρου Πελοποννησίου, Νικηφόρου Ηθικού και Ιωάννη Δαμασκηνού. Ο πρωτοψάλτης και διευθυντής χορωδίας της εκκλησίας Αγίας Τριάδος Κωνσταντινουπόλεως Δημήτριος Μαγούρης ερμηνεύει ύμνους της ελληνορθόδοξης βυζαντινής εκκλησίας στο CD που έχει τίτλο «Βυζαντινοί ύμνοι».


Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η τριπλή κασετίνα με τίτλο «Σταύρωση». Περιέχει την ομώνυμη βυζαντινή όπερα σε σύνθεση του Γιάννη Μπουφίδη, ο οποίος σε ένα έργο βυζαντινής τεχνοτροπίας ενσωματώνει στοιχεία παραδοσιακής μουσικής. Η Δόμνα Σαμίου ερμηνεύει στο άλμπουμ «Τα πασχαλιάτικα» ανοιξιάτικα τραγούδια της Ανάστασης και του Θανάτου. Κυκλοφορούν επίσης τα «Πάθη Ιησού και Ανθρώπων» που διαβάζει η Ασπασία Παπαθανασίου, ενώ το CD «Αθωνος Πολιτεία» περιέχει ύμνους από τη λειτουργική παράδοση του Αγίου Ορους.