Στις 25 Ιανουαρίου 1949 η εγγαστρίμυθος Σίρλεϊ Ντίνσντεϊλ (1926 – 1999) έγινε ο πρώτος άνθρωπος που τιμήθηκε για την προσφορά του στην τηλεόραση με βραβείο ΕΜΜΥ. Από τότε, όταν εγκαινίασε τον θεσμό η Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών (στη συνέχεια μπήκε στο παιχνίδι και η Εθνική Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών), ως σήμερα η τηλεόραση έχει αλλάξει πολύ. Τα ΕΜΜΥS όμως κατάφεραν να διατηρήσουν την αίγλη τους και να αναδειχθούν στα Οσκαρ της μικρής οθόνης.
Στα βραβεία που ονειρεύεται κάθε ηθοποιός που παίζει σε σίριαλ, κάθε παρουσιαστής σόου, κάθε σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός που σταδιοδρομεί στην τηλεοπτική βιομηχανία. Δεδομένου δε ότι τα τελευταία χρόνια αυτή η βιομηχανία γνωρίζει πιένες, ειδικά στον τομέα της μυθοπλασίας, η βράβευση με ΕΜΜΥ αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το διεθνές κοινό που παρακολουθεί μανιωδώς (όπως δείχνουν τα νούμερα) τα σίριαλ νέας εσοδείας.
Διάσημοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι περιλαμβάνονται και εφέτος στους καταλόγους των υποψηφίων για βράβευση. Η (διαρκείας τριών ωρών και βάλε) απονομή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Αυγούστου στο Nokia Theater του Λος Αντζελες και θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω του NBC. Στο μεταξύ εμείς θα ρίξουμε μια ματιά στις κυριότερες κατηγορίες και θα γνωρίσουμε-θυμηθούμε εκείνους που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στην τελετή.
Οι (αφανείς) θεμελιωτές της επιτυχίας




Η αρχή γίνεται από τους σεναριογράφους, που μπορεί να μην απολαβάνουν τη δημοτικότητα των ηθοποιών (ή και των σκηνοθετών), αλλά δεν παύουν να είναι εκείνοι που με την εξαιρετικά απαιτητική δουλειά τους βάζουν τα θεμέλια στην κάθε επιτυχία: η Μόιρα Γουόλεϊ-Μπέκετ και ο Βινς Γκίλιαν του «Breaking bad» καθώς και οι Ντέιβιντ Μπένιοφ του «Game of thrones» (στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του «Η πολιτεία των ληστών» από τον Ψυχογιό και «Η 25η ώρα» από τον Καλέντη), Μπο Γουίλιμον του «House of cards» (συγγραφέας του θεατρικού «Αι ειδοί του Μαρτίου» στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη ταινία) και Νικ Πιτσολάτο του «True detective» συμπληρώνουν την πεντάδα τον υποψηφίων για Σενάριο Δραματικής Σειράς. Εξαιρετικά υψηλό το επίπεδο, δύσκολη η δουλειά της επιτροπής που θα επιλέξει τον νικητή, με τον Πιτσολάτο και το αριστοτεχνικά δομημένο ψυχολογικό δράμα του να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για διάκριση.
Στην κατηγορία Σενάριο Κωμικής Σειράς τα κείμενα που ξεχώρισαν είναι των Ντέιβιντ ΚρέινΤζέφρι Κλάριτ για το «Episodes», Louis C.K. για το «Louie», Λιζ ΦρίντμανΓέντζι Κόχαν για το «Orange is the new black» (θέμα του η ζωή στις γυναικείες φυλακές), Αλεκ Μπεργκ για το «Silicon Valley» και Σάιμον ΜπλάκγουελΤόνι Ρος και Αρμάντο Ιανούτσι για το «Veep» (μια σπαρταριστή παρωδία των σύγχρονων πολιτικών και της πολιτικής τους).
Για τη δουλειά της πίσω από την κάμερα σε ένα από τα επεισόδιο του «Orange is the new black» (τίτλος του «Lesbian request denied») η ηθοποιός Τζόντι Φόστερ είναι υποψήφια για ΕΜΜΥ Καλύτερης Σκηνοθεσίας. «Αντίπαλοί» της οι Ιαν Μακ Ντόναλντ του «Episodes», Πάρις Μπάρκλεϊ του «Glee», Louis C.K. για το «Louie» και Γκάιλ Μανκούζο του «Modern family».
Τέλος, για τη σκηνοθεσία τους σε δραματική σειρά θα αναμετρηθούν οι Τιμ Βαν Πάτεν («Boardwalk Empire»), Ντέιβιντ Εβανς («Downton Abbey»), Νιλ Μάρσαλ («Game of thrones»), Καρλ Φράνκλιν («House of cards»), Κάρι Γιόγι Φουκουνάγκα («True detective») και ο Βινς Γκίλιαν («Breaking bad»). Δεδομένου ότι το «Breaking bad» έχει τελειώσει και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα σίριαλ έχουν μάλλον παλιώσει, οι φρέσκοι «True detective» αναδεικνύονται και πάλι σε φαβορί για τη νίκη.
Το δράμα τούς πάει πολύ




Οσο πάντως και αν δημιουργοί όπως ο Γκίλιαν ή ο Φουκουνάγκα έχουν γίνει γνωστοί για τη δουλειά τους στην τηλεόραση, σε απονομές όπως τα ΕΜΜΥ οι ηθοποιοί είναι εκείνοι που τραβούν πάνω τους τα περισσότερα φλας, για ευνόητους λόγους. Κορυφαίοι ανάμεσά τους, για το 2014, οι Μπράιαν Κράνστον («Breaking Bad»), Γούντι Χάρελσον («True Detective»), Μάθιου Μακ Kόναχι («True Detective»), Κέβιν Σπέισι («House of Cards»), Τζον Χαμ («Mad Men») και Τζεφ Ντάνιελς («The Newsroom») ως υποψήφιοι για βραβείο α’ ανδρικού ρόλου σε Δραματική Σειρά. Σύμφωνα με τα προγνωστικά, ο Μακ Kόναχι θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο μεγάλος νικητής.
Στην αντίστοιχη κατηγορία για γυναίκες διαγωνίζονται οι Λίζι Κάπλαν («Masters of Sex»), Μισέλ Ντόκερι («Downton Abbey»), Κλερ Ντέινς («Homeland»), Ρόμπιν Ράιτ («House Of Cards»), Τζουλιάνα Μάργκουλις («The Good Wife») και Κέρι Ουάσινγκτον («Scandal»). Αξιόλογες όλες, όμως το δίκαιο επιτάσσει να κερδίσει η Ράιτ. Η ηθοποιός, η οποία ήταν και πέρυσι υποψήφια για ΕΜΜΥ για τον ίδιο ρόλο, ερμηνεύει αριστοτεχνικά την (α λα λαίδη Μακμπέθ) σύζυγο του Σπέισι. Και η Χρυσή Σφαίρα που κέρδισε πρόσφατα περιμένει… παρέα στο ράφι που έχει τοποθετηθεί.
Ανάμεσα, τέλος, στους υποψηφίους για βραβείο β’ ανδρικού και β’ γυναικείου ρόλου σε δράμα ξεχωρίζουν τα ονόματα των Γιον Βόιτ («Ray Donovan»), Τζος Τσαρλς («The Good Wife»), Ααρον Πολ («Breaking Bad»), Μάντι Πατίνκιν («Homeland»), Ανα Γκαν («Breaking Bad»), Μάγκι Σμιθ («Downton Abbey») και Κριστίν Μπαράνσκι («The Good Wife»), με την τελευταία να θεωρείται φαβορί στην κατηγορία της.
Οσοι μας κάνουν να γελάμε




Ο Γουίλιαμ Μέισι («Shameless»), ο Louis C.K. («Louie»), ο Ματ Λεμπλάν («Episodes»), ο Τζιμ Πάρσονς («The Big Bang Theory»), ο Ντον Τσιντλ («House Of Lies») και ο Ρίκι Τζερβέις («Derek») είναι οι υποψήφιοι για α’ ανδρικό ρόλο σε κωμωδία. Στην αντίστοιχη κατηγορία για γυναίκες συναντάμε τα ονόματα των Τέιλορ Σίλινγκ («Orange Is the New Black»), Ιντι Φάλκο («Nurse Jackie»), Λένα Ντάναμ («Girls»), Μελίσα Μακ Κάρθι («Mike & Molly»), Εϊμι Πόλερ («Parks And Recreation») και Τζούλια Λούις-Ντρέιφους («Veep»). Η πάντα αγχωμένη Κλερ (Τζούλι Μπόουεν), ο γκαφατζής σύζυγός της (Τάι Μπάρελ) και ο (ελαφρώς) νευρωτικός γκέι αδελφός της (Τζέσι Τάιλερ Φέργκιουσον) από τη «Modern family» είναι υποψήφιοι στην κατηγορία β’ ρόλου, με την Κέιτ Μάλγκροου (τη συγκινητική Ρωσίδα του «Orange is the new black»), την Αλισον Τζάνεϊ («Mom») και τον Ανταμ Ντράιβερ (τον νευρικό εραστή των «Girls») να τους απειλούν.
Το Χόλιγουντ πάει τηλεόραση




Παρέλαση αστέρων και στις υποψηφιότητες για τηλεταινία ή μίνι σειρά. Μια παρέλαση που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι τα κινηματογραφικά στούντιο τροφοδοτούν όλο και περισσότερο τα τηλεοπτικά στούντιο με τους ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς τους αλλά και ότι η τηλεόραση εξελίσσοντας τις δυνατότητές της και επενδύοντας σε φιλόδοξες δουλειές μετατρέπεται στον κινηματογράφο του μέλλοντος. Ετσι, η Τζούλια Ρόμπερτς και ο Αλφρεντ Μολίνα είναι υποψήφιοι για το «The normal heart», ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον για τη μεφιστοφελική ερμηνεία του στο «Fargo», η Ελενα Μπόναμ Κάρτερ για την επιδεξιότητα με την οποία ερμήνευσε την Ελίζαμπεθ Τέιλορ στο «Burton and Taylor», η Ελεν Μπέρστιν για την αριστοτεχνική εμφάνισή της σε έναν δύσκολο και αντιπαθητικό ρόλο στο «Flowers in the Attic», η Τζέσικα Λανγκ και η Κάθι Μπέιτς για την αγωνία και τον τρόμο που μας χάρισαν ως αδίστακτες και φθονερές μάγισσες στον τρίτο κύκλο του «American Horror Story».
Και επειδή τηλεόραση δεν είναι μόνο η εικόνα, υποψήφιοι για βραβείο Καλύτερης Αφήγησης είναι, μεταξύ άλλων, οι Τζέρεμι Αϊρονς για το «Game of lions» του National Geographic Wild, Ντάνιελ Κρεγκ για το «One life», επίσης του National Geographic Wild, και Γούπι Γκόλντμπεργκ για το «Whoopi Goldberg Presents Moms Mabley» του HBO.

Οι υποψηφιότητες ανά κατηγορία

Καλύτερη δραματική σειρά
«Breaking Bad» (AMC)
«Downton Abbey» (PBS)
«Game Of Thrones» (HBO)
«True Detective» (HBO)
«House Of Cards» (Netflix)
«Mad Men» (AMC)
Καλύτερη κωμική σειρά
«The Big Bang Theory» (CBS)
«Silicon Valley» (HBO)
«Louie» (FX)
«Modern Family» (ABC)
«Orange Is the New Black» (Netflix)
«Veep» (HBO)
Καλύτερη μίνι σειρά
«American Horror Story: Coven» (FX)
«Bonnie & Clyde» (Lifetime)
«Fargo» (FX)
«Luther» (BBC)
«Treme» (HBO)
«The White Queen» (Starz)
Καλύτερη τηλεταινία
«Killing Kennedy» (National Geographic)
«Muhammed Ali’s Greatest Fight» (HBO)
«The Normal Heart» (HBO)
«Sherlock: His last vow» (PBS)
«The Trip to Bountiful» (Lifetime)
Καλύτερο reality
«The amazing race» (CBS)
«Dancing with the stars» (ABC)
«Project Runway» (Lifetime)
«Top chef» (Bravo)
«So you think you can dance» (FOX)
«The voice» (NBC)

Τζέσικα Λανγκ, βασίλισσα του τρόμου

Η 65χρονη σταρ απολαμβάνει μια δεύτερη καριέρα στη μικρή οθόνη και δίνει μαθήματα υποκριτικής
Επειτα από μια σειρά αξιοπρεπών αλλά όχι τρανταχτών κινηματογραφικών εμφανίσεων, η ηθοποιός επιβεβαιώνει εκ νέου την υψηλή κλάση της πρωταγωνιστώντας και στους τέσσερις κύκλους του ατμοσφαιρικού και πολυβραβευμένου «American Horror Story», σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους. Η προβολή του τέταρτου κύκλου θα ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο. Τίτλος του «Freak show» και όπως έχει γραφτεί, η Λανγκ θα ερμηνεύει έναν χαρακτήρα που «πατάει» πάνω στο πρότυπο Μαρλένε Ντίτριχ. Μαζί της (όπως και στον προηγούμενο κύκλο) η Κάθι Μπέιτς.
Στο μεταξύ και ενώ έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο τα πρώτα διαφημιστικά τρέιλερ του «Freak show» η Λανγκ και η Μπέιτς διεκδικούν ΕΜΜΥ για τις ερμηνείες τους στον τρίτο κύκλο της σειράς, στους ρόλους δυο γυναικών με πολλά μυστικά, πολλά απωθημένα, πολύ σκοτεινές ψυχές και πολύ δραματικό τέλος.
Τζεφ Ντάνιελς, ο ιδανικός δημοσιογράφος
Η πώς μια σειρά «δύσκολη», που δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό, γίνεται διεθνής επιτυχία

Δευτεραγωνιστής σε καλές (και σε λιγότερο καλές) ταινίες ο 59χρονος ηθοποιός κάνει τη μεγαλύτερη επιτυχία τής ως σήμερα καριέρας του ως παρουσιαστής ειδησεογραφικής εκπομπής στο «Newsroom» του HBO. Οταν πρωτοπροβλήθηκε το σίριαλ τον Ιούνιο του 2012 πήρε αρνητικές κριτικές (πολλοί ήταν εκείνοι που δυσκολεύτηκαν να αποδεχτούν και να καταλάβουν μια ψυχαγωγική σειρά που αντικαθιστούσε τη δράση με τον λεπτοδουλεμένο διάλογο), για να χαρακτηριστεί στη συνέχεια, όταν «επιβλήθηκε» με το αριστοτεχνικό σενάριό του και τις άρτιες ερμηνείες των ηθοποιών του, ένα από τα πιο λαμπερά διαμαντάκια της σύγχρονης τηλεόρασης. Ο τέταρτος και τελευταίος κύκλος θα αρχίσει να προβάλλεται το ερχόμενο φθινόπωρο.
Ο Ντάνιελς βραβεύτηκε πέρυσι για την ερμηνεία του στον ρόλο του δημοσιογράφου Γουίλ Μακ Αβόι με ΕΜΜΥ καλύτερου ανδρικού ρόλου σε δράμα και εφέτος είναι υποψήφιος εκ νέου. Καθόλου άσχημα!
Νικ Πιτσολάτο: «Δεν είμαι λογοκλόπος»
Ο σεναριογράφος του «True detective» αποκρούει τις κατηγορίες που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες
Τα μεγάλα παιχνίδια –οι παραγωγές, δηλαδή, όπου παίζονται πολλά λεφτά και όπου χτίζονται καριέρες που μπορεί να επηρεάσουν καθοριστικά τον χάρτη της παγκόσμιας ψυχαγωγίας –καμιά φορά γίνονται σκληρά και άγρια. Με τους παίκτες να ξεχνούν το fair play και να επιδίδονται ακόμη και σε χτυπήματα κάτω από τη μέση…
Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και έτσι, ως χτυπήματα κάτω από τη μέση, οι ψίθυροι που άρχισαν να ακούγονται λίγο πριν από την απονομή των ΕΜΜΥ 2014, σύμφωνα με τους οποίους ο Νικ Πιτσολάτο, ο σεναριογράφος του «True detective» (από τα μεγαλύτερα φαβορί για βράβευση) έχει κλέψει κείμενα γνωστών συγγραφέων και αυτούσια ή ελαφρώς παραλλαγμένα τα έχει ενσωματώσει στη δράση.
Ο ίδιος, βεβαίως, αρνείται την κατηγορία του λογοκλόπου υποστηρίζοντας με πάθος τη δουλειά του και δηλώνοντας: «Οι φιλοσοφικές σκέψεις που εκφράζει ο ήρωάς μου (σ.σ.: ο Ραστ Κόουλ τον οποίο ερμηνεύει ο Μάθιου Μακ Κόναχι) δεν ανήκουν αποκλειστικά σε κάποιον συγγραφέα». Στο πλευρό του και το HBO, το κανάλι που προβάλλει τη σειρά, τον επαινεί και διαβεβαιώνει ότι η ιστορία, οι ήρωες, οι μεταξύ τους διάλογοι και οι μονόλογοί τους, όλα είναι δημιουργήματα ενός από τους πιο ευφάνταστους σεναριογράφους – συγγραφείς των τελευταίων ετών.
Πάντως και ο ίδιος είχε μιλήσει στο παρελθόν για τους συγγραφείς και τα μυθιστορήματα που τον ενέπνευσαν, και έχει κάνει ξεκάθαρο αυτό που όλοι γνωρίζουμε, ότι δηλαδή στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ