Φιλολογία
Συλλογικό έργο (Wolfgang Beutin κ.ά.)
Ιστορία της γερμανικής λογοτεχνίας – Από τις αρχές της ως σήμερα

Μετάφραση – Επιμέλεια ελληνικής έκδοσης Κυριακή Χρυσομάλλη-Henrich. University Studio Press, 2016
σελ. 940, τιμή 75 ευρώ

Το έργο αυτό, συγκροτημένο με το βλέμμα πάντοτε στραμμένο στη συνάρτηση λογοτεχνίας και κοινωνίας, αποτελείται από 15 κεφάλαια γραμμένα από 11 ειδικούς επιστήμονες. Η έκδοση περιλαμβάνει συγκριτικούς πίνακες της ελληνικής και γερμανικής λογοτεχνίας και ιστορίας, πίνακες όρων και εννοιών, προσώπων και έργων. Πρόκειται για ένα πόνημα ευμέγεθες αλλά και ευσύνοπτο που έρχεται να καλύψει ένα κενό στον ακαδημαϊκό χώρο. Ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της γερμανικής λογοτεχνικής παραγωγής μέσα στους αιώνες, να γνωρίσει ποιητές, πεζογράφους και λογοτεχνικά ρεύματα, σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή γραμματεία.

Πρακτικά
Συλλογικό έργο
Ελληνική αρχιτεκτονική στον 20ό και 21ο αιώνα: Ιστορία – Θεωρία – Κριτική

Επιμέλεια Ανδρέας Γιακουμακάτος
Εκδόσεις Gutenberg, 2016
σελ. 726, τιμή 58 ευρώ

Οι 54 ανακοινώσεις –από το Α’ Συνέδριο Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής που πραγματοποιήθηκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 2014 –οι οποίες περιλαμβάνονται στον τόμο, επικεντρώνονται σε θέματα ιστοριογραφίας της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, με τρόπο συστηματικό και εμπεριεκτικό. Μεταξύ άλλων: η αρχιτεκτονική και η τέχνη από το τέλος του Νεοκλασικισμού ως τις αρχές του 21ου αιώνα, η ιστορία της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου και η «θεωρία της αποκατάστασης» του μοντέρνου κινήματος, η ιστορία της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής και η ερευνητική συμβολή των αρχιτεκτονικών αρχείων.

Συνέντευξη
Μαρία Χούκλη
«Καλησπέρα σας, κύριε Σεφέρη»

Εκδόσεις Ποταμός, 2016
σελ. 72, τιμή 9 ευρώ

Μια φανταστική συνομιλία του έλληνα νομπελίστα ποιητή με τη Μαρία Χούκλη, βασισμένη σε δικά του κείμενα, μέρος της αλληλογραφίας και συνεντεύξεις του. Στο λύκειο η γνωστή δημοσιογράφος, μαζί με το απολυτήριό της, πήρε και έναν τόμο με όλα τα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη. Εκτοτε ο τελευταίος ήταν πάντοτε εκεί, ένα γοητευτικό και παρηγορητικό υπόβαθρο στη ζωή της. Πώς θα ήταν, αναρωτήθηκε η ίδια, αν άνοιγε μια κουβέντα μαζί του; Για τη Σμύρνη, την Αθήνα, την ποίηση, τη διχασμένη του καρδιά, την πολιτική, την Κύπρο που λάτρεψε, τον Θεόφιλο και τον Μακρυγιάννη, τον γυρισμό του ξενιτεμένου και τον ελληνισμό.

Δοκίμιο
Εmmanuel Joseph Sieyes
Τι είναι η τρίτη τάξη;

Μετάφραση Φροσύνα Στεφοπούλου, Επιμέλεια-Εισαγωγή Χρήστος Παπαστυλιανός. Εκδόσεις Παπαζήση, 2016
σελ. 162, τιμή 10,60 ευρώ

Αφετηριακό σημείο της ανάλυσης του Σεγιές είναι η έννοια του «έθνους των πολιτών». Η επαναστατική στιγμή είναι μια στιγμή όπου το έθνος καταφάσκει τον εαυτό του, παίρνει πίσω τα δικαιώματα που του έχουν στερήσει και αποκτά Σύνταγμα. Η διαδικασία επανεπιβεβαίωσης της ύπαρξης του έθνους είναι μια ενέργεια διαχωρισμού και απώθησης ταυτόχρονα. Το έθνος οφείλει να διακριθεί από ό,τι είναι ξένο προς αυτό. Πρέπει να απομακρύνει τους παράγοντες που οδήγησαν στην παράλυσή του: την αυθαιρεσία των υπουργών της μοναρχίας,τη διάκριση σε τάξεις και τα προνόμια κάθε είδους και το κέντρο κάθε συστήματος προνομίων, την αριστοκρατία.

Eρευνα
Simon Singh – Edzard Ernst
Θεραπεία ή απάτη; Η εναλλακτική ιατρική υπό δοκιμή

Μετάφραση Νίκος Αποστολόπουλος, Επιστημονική επιμέλεια Δ. Χρυσανθάκης. Εκδόσεις Τραυλός, 2016
σελ. 528, τιμή 22 ευρώ

Χιλιάδες ασθενείς προσεγγίζουν συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες, οι οποίες υπόσχονται ίαση και χρησιμοποιούνται είτε παράλληλα είτε υποκαθιστούν τη συμβατική ιατρική. Οι γιατροί –στον δρόμο της δοκιμής και του πειράματος –δεν παρεκκλίνουν από τον λόγο του Ιπποκράτη: η αποτελεσματικότητα μιας νέας θεραπείας κρίνεται με βάση την επιστήμη, και όχι τη θετική γνώμη κάποιου γι’ αυτήν. Αραγε, πού να απευθυνθεί ο ασθενής; Γνωρίζουν οι σημερινοί γιατροί το καλύτερο για εμάς, ή μήπως τα διάφορα γιατροσόφια μάς ανοίγουν πράγματι τον δρόμο για κάποια αρχαία, ανώτερη γνώση;

Nουάρ
Kώστας Mουζουράκης
Κακό χαρτί

Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016
σελ. 320, τιμή 15,90 ευρώ

Ενας πληρωμένος φονιάς κι ένας νεαρός χαρτοκλέφτης. Μια εξαφάνιση, ένας εκβιασμός και μια φωτογραφία που είναι πενήντα έξι χιλιάδες φορές η ίδια λέξη. Ενας νονός χωρίς οικογένεια, ένας επικούρειος τζογαδόρος κι ένας καπετάνιος δίχως τσούρμο, που, επιπλέον, σιχαίνεται το νερό. Η Κρίση κι ο Εμφύλιος. Ενα αδιάβροχο κίτρινο σαν το δέρμα του θανάτου κι ένας αόρατος μαέστρος με μπαγιάν, που περιφέρεται μέσα, έξω και πέρα από όλα αυτά. Σχέδια που καταστρώνονται με σκοπό να ανατραπούν και συμφωνίες που κλείνονται με στόχο να αναιρεθούν, συμβόλαια ζωής και συμβόλαια θανάτου και πληγές νωπές, θαμμένες μες στη σκόνη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ