μελέτη
Παναγιώτης Κονδύλης
Συντηρητισμός – Ιστορικό περιεχόμενο και παρακμή
Μετάφραση Λευτέρης Αναγνώστου.
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015,
σελ. 656, τιμή 42 ευρώ

Ο συντηρητισμός κατανοείται συνήθως ως ένα ιδεολογικό ρεύμα που γεννήθηκε σαν αντίδραση στη Γαλλική Επανάσταση και στις αστικές-φιλελεύθερες ιδέες της. Σε αυτό το μνημειώδες βιβλίο ο Παναγιώτης Κονδύλης δείχνει πως, αντιθέτως, ο συντηρητισμός πρέπει να κατανοηθεί με τρόπο πολύ ευρύτερο, ως μια συνολική ιδεολογική και κοινωνικοπολιτική αντίδραση (των ανώτερων στρωμάτων) της προνεωτερικής κοινωνίας ενάντια στη διάλυσή της, την οποία αρχικά σηματοδότησε η ανάδυση του νεότερου συγκεντρωτικού κράτους και αργότερα ολοκλήρωσε ο εκτοπισμός της αγροτικής οικονομίας από τη βιομηχανική-καπιταλιστική.

δοκίμια
Martha C. Nussbaum
Ερωτος γνώση –
Δοκίμια για τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία
Μετάφραση Γιώργος Λαμπράκος.
Εκδόσεις Πατάκη, 2015,
σελ. 800, τιμή 20,90 ευρώ

Ποια είναι η σχέση φιλοσοφίας και λογοτεχνίας; Πώς συνυφαίνονται μορφή και περιεχόμενο σε θεμελιώδη έργα της κλασικής αρχαιότητας και σε αριστουργήματα της νεωτερικότητας; Ποια είναι η σημασία της ηθικής στη ζωή και στην τέχνη εις ό,τι αφορά το ζήτημα του έρωτα; Σε δεκαπέντε κεφάλαια, που μεταβαίνουν από τη φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη στα κορυφαία έργα συγγραφέων όπως ο Ντίκενς, ο Χένρι Τζέιμς, ο Προυστ και ο Μπέκετ, η αμερικανίδα φιλόσοφος μας ταξιδεύει σ’ έναν κόσμο στοχασμού και αισθήματος, όπου τα βιβλία έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν καθοριστικά τις ηθικές αντιλήψεις και στάσεις του ανθρώπου.

μυθιστόρημα
Catherine Mavrikakis
Ο ουρανός του Μπέι Σίτι
Μετάφραση Τζένη Κωνσταντίνου.
Εκδόσεις Εστία, 2015,
σελ. 312, τιμή 18 ευρώ

Στην πόλη του Μίσιγκαν όπου γεννήθηκε η Εϊμι όλα την προόριζαν για την εφηβεία μιας τυπικής Αμερικανίδας. Αυτό επιθυμούσε και η μητέρα της, μια Πολωνέζα εβραϊκής καταγωγής, η οποία είχε καταφύγει εκεί προσπαθώντας να ξεφύγει από το οικογενειακό της παρελθόν. Αλλά μέσα στο λαμαρινένιο σπίτι της Βερόνικα Λέιν, τα φαντάσματα δεν είναι δυνατόν να ξεχαστούν. Οι νύχτες της Εϊμι στοιχειώνονται από φοβερούς εφιάλτες, όπου παραδόξως ξεπροβάλλουν όλοι οι μάρτυρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς επίσης και το πρόσωπο της πρωτότοκης αδελφής της, που γεννήθηκε νεκρή. Το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως στα ελληνικά.

διηγήματα
Πασκάλ Κινιάρ
Το μάθημα μουσικής
Μετάφραση Γιάννης Κατσάνος.
Εκδόσεις Μελάνι, 2015,
σελ. 136, τιμή 12 ευρώ

Το βιβλίο αναζητεί τη χαμένη ηχητική πατρίδα μας, τρεις ιστορίες που αναμειγνύουν γνώση και απόλαυση. «Γιατί υπάρχουν τόσο λίγες γυναίκες που γράφουν μουσική;» αναρωτιέται ο συγγραφέας. Ισως επειδή τα αγόρια στην εφηβεία αναγκάζονται ν’ αλλάξουν δέρμα σαν το φίδι, να χάσουν τη φωνή τους και την παιδικότητά τους. Το «σπάσιμο» της φωνής, η απώλεια των σοπράνο τόνων του παιδιού, δημιουργούν ένα κενό και μια ανάγκη επιστροφής στον οικείο ήχο και στα συναισθήματα που κρύβει. Και αναπαράγουν – προσπαθούν έστω – τον ήχο αυτόν, που εμπεριέχει το παιδί και τη μητέρα, αντικαθιστώντας τη φωνή τους με μουσικά όργανα.

δικαστικό θρίλερ
Τζον Ντίξον Καρ
Το παραθυράκι του Ιούδα
Μετάφραση Νεοκλής Γαλανόπουλος.
Εκδόσεις Τόπος, 2015,
σελ. 336, τιμή 14,40 ευρώ

Ο σερ Χένρι Μεριβέιλ, δικηγόρος και ερασιτέχνης ντετέκτιβ, αναλαμβάνει την υπεράσπιση του νεαρού Τζέιμς Κάπλον Ανσγουελ, που κατηγορείται για τον φόνο του μέλλοντος πεθερού του Εϊβορι Χιουμ. Ο Χιουμ βρέθηκε νεκρός από βέλος, σε κλειδαμπαρωμένο δωμάτιο. Μοναδικός μάρτυρας ο Ανσγουελ, που δεν θυμόταν τίποτε γιατί είχε λιποθυμήσει, πιθανόν από ναρκωτικό που περιείχε το ουίσκι του, ενώ στο βέλος βρέθηκαν αργότερα δικά του αποτυπώματα. Ο Μεριβέιλ εξιχνιάζει το έγκλημα στη διάρκεια της δίκης, χρησιμοποιώντας με μαεστρία πλήθος ανορθόδοξων τεχνικών. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1938.

μαρτυρία
Δημήτρης Ζουμπουλάκης
Υποδειγματικές οικογένειες
Εικονογράφηση Πέτρος Ζουμπουλάκης.
Εκδόσεις Κοράλλι, 2015,
σελ. 141, τιμή 12 ευρώ

Μετά το «Οδοιπορικό ενός παιδιάτρου» (2013), ο συγγραφέας, ένας από τους πρώτους έλληνες παιδιάτρους ειδικούς στις λοιμώδους νόσους, καταγράφει 15 εμπειρίες στους «δαιδαλώδεις διαδρόμους του οικογενειακού λαβυρίνθου». Επισημαίνει ότι «η μέγιστη υποκριτική ικανότητα ενός γιατρού είναι να γίνει αποδεκτός από την οικογένεια, να μπορέσει να αλλάξει συνήθειες, πολύχρονα ήθη ή να βοηθήσει μια οικογένεια να απελευθερωθεί από προκαταλήψεις και ταμπού» και παραδέχεται ότι μετά από 60 χρόνια άσκησης επαγγέλματος (γερμανική κατοχή, εμφύλιος πόλεμος κ.ά.) δεν μπόρεσε ποτέ να συναντήσει την υποδειγματική οικογένεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ