άρθρα
Κωστής Παπαγιώργης
Υπεραστικά
Πρόλογος Ζυράννα Ζατέλη.
Εκδόσεις Καστανιώτης, 2014,
σελ. 432, τιμή 17 ευρώ

Ο Κωστής Παπαγιώργης έφυγε από τη ζωή στις 21 Μαρτίου 2014. Στο βιβλίο συγκεντρώνονται τα κείμενα που δημοσίευσε στην ομώνυμη στήλη του, την περίοδο 1995 – 1997, στο εβδομαδιαίο περιοδικό «ΑΝ» της εφημερίδας «Απογευματινή» και στο πολιτιστικό της ένθετο «Artion». Πρόκειται για κείμενα που ξεπερνούν την εποχή τους, καθώς τα μικρά και μεγάλα γεγονότα λειτουργούν ως ερεθίσματα, αφορμές ή και προφάσεις ώστε να ξετυλιχθεί η οξεία κριτική σκέψη ενός σπουδαίου γραφιά και κοινωνικού στοχαστή που «τρεις λεξούλες χάραζε και σε βαρούσε στην καρδιά. Ή στο κούτελο, αν κάνει διαφορά» όπως γράφει η Ζυράννα Ζατέλη στον πρόλογό της.

δοκίμια
Ιουλίτα Ηλιοπούλου
Αναζητώντας τη Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά –
Δοκίμια για τον Οδυσσέα Ελύτη
Εκδόσεις ύψιλον / βιβλία, 2014,
σελ. 232, τιμή 14 ευρώ

Το βιβλίο περιλαμβάνει μια επιλογή δοκιμίων της ποιήτριας για τον Οδυσσέα Ελύτη. Πρόκειται για άρθρα, εισηγήσεις και ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες, στο πλαίσιο εκδηλώσεων, ημερίδων, αφιερωμάτων εν γένει στο έργο του νομπελίστα ποιητή. Παρουσιάζονται γενικές αρχές της ποίησής του, ερμηνευτικές προσεγγίσεις ποιημάτων του και ο διάλογος του Ελύτη με τα ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα. Επιπλέον, ανιχνεύεται η λειτουργία διαφορετικών εννοιών στο έργο του (ελληνικότητα, ιερότητα) και η σχέση της ποίησής του με τη ζωγραφική, την Ιστορία, τη γλώσσα, την εκπαίδευση.

έρευνα
Σταύρος Τζίμας
Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας
και οι ελληνικές φαντασιώσεις,
Ελλάς – Σερβία – Ορθοδοξία
Πρόλογος – σχόλια Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης.
Εκδόσεις Επίκεντρο, 2014,
σελ. 392, τιμή 18 ευρώ

Ο δημοσιογράφος αποτυπώνει όλα όσα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έζησε ως ανταποκριτής την περίοδο που διαλυόταν η Γιουγκοσλαβία από την επέλαση του «ακραίου εθνικισμού». Μίλησε με τους περισσότερους από τους πρωταγωνιστές του δράματος, κατέγραψε αιματηρούς πολέμους, τη διάλυση μιας χώρας και τη δημιουργία νέων κρατών. Πρόσωπα-κλειδιά των τότε εξελίξεων (Γκλιγκόροφ, Ρουγκόβα, Θάτσι κ.ά.) αποκαλύπτουν παρασκήνια για την ελληνική εμπλοκή στην ανατροπή του Μιλόσεβιτς, τη δράση ελλήνων παραστρατιωτικών στη Βοσνία ενώ κατατίθενται μαρτυρίες επιζησάντων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα.
ιστορία
Λευτέρης Παπακώστας
Αναρχικώς… πολιτευόμενοι
Διπλωματία και πολιτική στη
νεότερη Ελλάδα, 1821-1936
Εκδόσεις Αγγελάκη, 2014,
σελ. 530, τιμή 18 ευρώ

Η ιστορική και πολιτική πορεία της νεότερης Ελλάδας εξελίχθηκε με αναρχία. Με έλλειψη δηλαδή αρχών, με ασυνέπεια, με πάθος και ενίοτε με βία, η οποία υπονόμευσε τις ελπίδες του λαού αλλά και τους «ευγενείς» στόχους πολλών πολιτικών. Παρ’ όλο που αρκετοί κυβέρνησαν για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής αυτού του πραγματικά ατίθασου λαού, στην προσπάθειά τους να τον ικανοποιήσουν, καταστρατήγησαν κάθε νόμο που ψήφισαν για το καλό του. Ακόμη και οι μεγάλες μορφές της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, με τη στάση τους, καλλιέργησαν τα πάθη και τα μίση στον λαό, υπονόμευσαν την ενότητά του και έγιναν πρόξενοι δεινών.

πολιτική
Γιάννης Παλαιολόγος
Ο 13ος άθλος του Ηρακλή
Μετάφραση από το αγγλικό
πρωτότυπο Γιώργος Καράμπελας.
Εκδόσεις Εστία, 2014,
σελ. 306, τιμή 15 ευρώ

Αναδεικνύονται τα κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά ρεύματα που άφησαν την Ελλάδα ανυπεράσπιστη μπροστά στην παγκόσμια οικονομική κρίση και σκιαγραφείται η ολέθρια αλληλεπίδραση μεταξύ ύφεσης, θεσμικής παρακμής και κοινωνικής διάλυσης από το 2010. Το βιβλίο περνά από την Κερατέα, όπου διεξήχθη ένας πόλεμος για τα σκουπίδια στην αρχή του εκτροχιασμού, ως τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ στην Κοζάνη και ως τη Μυτιλήνη, από τις κύριες πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών. Ο δημοσιογράφος συνομιλεί, μεταξύ άλλων, με όσους αποπειράθηκαν να μεταρρυθμίσουν το ασφαλιστικό σύστημα επί Σημίτη, αλλά και με εφοπλιστές.

μυθιστόρημα
Ντένις Λεχέϊν
Εκείνη τη μέρα
Μετάφραση Φίλιππος Χρυσόπουλος.
Εκδόσεις Κέδρος, 2014,
σελ. 776, τιμή 22 ευρώ

Τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια εποχή μεγάλων αναταραχών και μεταβάσεων. Δύο άνθρωποι, ένας λευκός και ένας μαύρος, παρασύρονται από τον ανεμοστρόβιλο της Ιστορίας. Μέσα από την περιπετειώδη διαδρομή τους ξεδιπλώνονται τα κρίσιμα γεγονότα που σημάδεψαν τις ΗΠΑ του Μεσοπολέμου: η ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η σύγκρουση των εργατών με το κεφάλαιο, ο αγώνας για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικών. Πολιτικό και κοινωνικό μυθιστόρημα κυρίως, με τεράστιο εύρος, με την αστυνομική πλοκή να κορυφώνεται κατά την απεργία της αστυνομίας της Βοστώνης το 1919. Ο Λεχέιν στα καλύτερά του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ