μυθιστόρημα
Πιερ Λεμέτρ
Καλή αντάμωση εκεί ψηλά
Μετάφραση Εφη Κορομηλά.
Εκδόσεις Μίνωας, 2014,
σελ. 592, τιμή 20 ευρώ

Δύο στρατιώτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου επιστρέφουν από τα χαρακώματα με σοβαρά σωματικά και ψυχικά τραύματα. Ο Αλμπέρ, ένας ταπεινής καταγωγής δημόσιος υπάλληλος, και ο Εντουάρ, ένας καλλιτέχνης περιφρονημένος από τον αυταρχικό τραπεζίτη πατέρα του, θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν σε μια Γαλλία που ξέρει να δοξάζει τους νεκρούς της αλλά δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή σε αυτούς που της χάρισαν τη νίκη. Καταφεύγουν στην απάτη και καταστρώνουν ένα άνευ προηγουμένου θεαματικό σχέδιο εθνικών διαστάσεων. Η τραγωδία μιας χαμένης γενιάς δοσμένη με αστυνομική πλοκή. Το βιβλίο απέσπασε το Βραβείο Goncourt 2013.

δοκίμιο
Λευτέρης Ζούρος
Σε αναζήτηση σκοπού σε έναν κόσμο χωρίς σκοπό –
Σκέψεις για μια ρεαλιστική ηθική
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014,
σελ. 204, τιμή 10 ευρώ

Ο σκοπός είναι τροφή, σαν το ψωμί. Για το ψωμί γνωρίζουμε τις φυσικές και βιολογικές ιδιότητές του. Για τον σκοπό δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο αυτό. Γνωρίζουμε ότι το Σύμπαν πορεύεται χωρίς σκοπό· ότι ο σκοπός είναι έξω από τη φύση. Το μεγάλο δίλημμα: απ’ τη μια είναι η «χωρίς σκοπό» πραγματικότητα. Απ’ την άλλη είναι η βιοτική μας ανάγκη για σκοπό. Δεν βοηθά να επιβάλουμε στον εαυτό μας την εντύπωση ότι υπάρχει σκοπός· το να ζούμε σε μια «ενσυνείδητη» αυταπάτη δεν είναι λύση. Τι μας απομένει; Το βιβλίο προτείνει ότι υπάρχουν υποκατάστατα του σκοπού και καλεί τον αναγνώστη να τα ανακαλύψει.

νουβέλα
Πέδρο Αντόνιο Δε Αλαρκόν
Ο Θάνατος κι ο φίλος του
Μετάφραση Δήμητρα Σταυρίδου,
επίμετρο Βίκτωρ Ιβάνοβιτς.
Εκδόσεις Ροές, 2014,
σελ. 160, τιμή 6,50 ευρώ

Τι συμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων όταν ο Θάνατος, αυτή η άσπλαχνη θεότητα, δείχνει επιτέλους οίκτο; Μπορεί μια μελλοντική εξέλιξη να επηρεάσει και ν’ αλλάξει το παρελθόν; Ο Αλαρκόν, βαδίζοντας στα χνάρια του Πόου και προαναγγέλλοντας τον Μπόρχες, μας αφηγείται τη φανταστική ιστορία μιας φιλίας –ή μήπως την ιστορία μιας φανταστικής φιλίας; –και, μ’ έναν διάχυτο λυρισμό αλλά και υποδόρια ειρωνεία ξεγυμνώνει τα ανθρώπινα πάθη και μας αποκαλύπτει ωμές αλήθειες, σε μια εμβληματική νουβέλα της λογοτεχνίας του φανταστικού. Το βιβλίο ανήκει στη νέα σοδειά της λογοτεχνικής σειράς «microMEGA».

μελέτες
Νικήτας Αλιπράντης
Κρίσιμες κληροδοτήσεις του 20ού
αιώνα στις κοινωνίες του σήμερα
Εκδόσεις Παπαζήση, 2014,
σελ. 335, τιμή 19,17 ευρώ
Ο εικοστός αιώνας μπορεί να παρήλθε αλλά δυστυχώς άφησε στο σήμερα όλα όσα παρήγαγε, από τη δεκαετία του 1970 ιδίως, κληροδοτήσεις κρίσιμες για το μέλλον της ανθρωπότητας, όπως πιστεύει ο συγγραφέας. Με το βιβλίο αυτό αντί να επικεντρωθεί στην εκτενή ανάλυση μερικών επί μέρους προβλημάτων, από τα μεταναστευτικά ρεύματα ως τη σύγχρονη απαξίωση της εργασίας, επέλεξε να δώσει μία κοινωνιολογικά εποπτική εικόνα των πολυάριθμων ζητημάτων που επηρεάζουν αποφασιστικά όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής στο σύνολο του πλανήτη. Οι μελέτες προφανώς αναφέρονται και στην ελληνική πραγματικότητα.

θρίλερ
Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ
Καϊκέν – Το μαχαίρι της τιμής και της αγάπης
Μετάφραση Μαρία Γαβαλά.
Εκδόσεις Καλέντη, 2014,
σελ. 568, τιμή 19,50 ευρώ

Στα βορειοδυτικά προάστια του Παρισιού όπου ζουν κυρίως μετανάστες απ’ τη Βόρεια Αφρική, στις καυτές συνοικίες όπου κυριαρχούν η βία και το κακό, εκεί ακριβώς οι χειρότεροι εφιάλτες γίνονται πραγματικότητα. Κάποιος μανιακός, με δισυπόστατη σεξουαλική φύση, ένα ανδρόγυνο ον μεγαλωμένο μες στην εγκατάλειψη, στη βία και στην ταπείνωση, γίνεται κατά συρροήν δολοφόνος εγκύων γυναικών και των βρεφών τους. Ο αστυνόμος Ολιβιέ Πασάν, έχοντας μία καταδίκη στην πλάτη του για κατάχρηση εξουσίας και ανυπακοή, αποκηρυγμένος απ’ τους ανωτέρους του, θα εξαπολύσει κυνηγητό εναντίον του παρανοϊκού δολοφόνου.

κείμενα
Γιάννης Φλέσσας
Οσα δεν παίρνει ο άνεμος –
Ταξίδια του σήμερα στο χθες
Πρόλογος Αλέξης Τσίπρας,
εισαγωγή Ρένα Δούρου.
Εκδόσεις Αιγόκερως, 2013,
σελ. 80, τιμή 10,65 ευρώ

Τρεις ήπειροι, έντεκα γωνιές του πλανήτη, έντεκα σύντομα ταξιδιωτικά κείμενα γεμάτα εικόνες και παρατηρήσεις γεωγραφικού, ιστορικού, ανθρωπολογικού περιεχομένου. Από το Ταζ Μαχάλ της Ινδίας ως τον Λευκό Οίκο της Ουάσιγκτον, και από τη Νορβηγία ως την Ιορδανία, ο πολύπειρος δημοσιογράφος καταθέτει την προσωπική του γεωγραφία, ένα συσσωρευμένο υλικό παραστάσεων από τα μέρη όπου ταξίδεψε τις τελευταίες δεκαετίες. «Το ανθρώπινο υλικό, οι άνθρωποι, κάνουν τις χώρες, τις πόλεις, την ιστορία, με τις ιδέες τους, τις ενέργειές τους, αλλά πρωτίστως με αυτά που πιστεύουν» γράφει ο ίδιος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ