ιστορία
Παύλος Ν. Τζερμιάς
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η πολυτάραχη εποχή του –
Διαλογισμοί με πυξίδα την νηφαλιότητα
Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2014,
σελ. 684, τιμή 22 ευρώ

Γραμμένο στο πνεύμα του Θουκυδίδη, ο οποίος προέκρινε στην ιστοριογραφία το «ατερπές, αλλά ωφέλιμο μη μυθώδες», το βιβλίο έχει στόχο να προσεγγίσει τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την εποχή του διερευνώντας με νηφαλιότητα τα γεγονότα. Εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο λόγω του ιδεολογικοπολιτικού μανιχαϊσμού που καθόρισε εκείνη την περίοδο. Για τη μισή Ελλάδα ο κρητικός ηγέτης ήταν «σωτήρας» και για την άλλη μισή «σατανάς». Ο συγγραφέας καταπολεμά τον προσωποκεντρισμό, στερεότυπα και ιδεολογήματα. Βασίζεται και στα κατάλοιπα του πατέρα του Νικολάου Γ. Τζερμιά (1887-1975) που πολιτεύθηκε στον πολύπτυχο χώρο του βενιζελισμού.

μελέτη
Νίκος Σιδέρης
Το κατά διαβόλου ευαγγέλιο –
Πολιτική ψυχολογία της κρίσης
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014,
σελ. 352, τιμή 13,30 ευρώ

Το βιβλίο αναφέρεται στους ψυχολογικούς μηχανισμούς που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα της εν εξελίξει κρίσης, ειδικότερα στο πεδίο της πολιτικής ψυχολογίας. Ποια είναι η εσωτερική λογική του κυρίαρχου πολιτικού και δημοσιογραφικού λόγου και ποιες είναι οι επιπτώσεις του στην ψυχική ζωή των ανθρώπων; Σκοπός του συγγραφέα δεν είναι να καταδικάσει ή να χαράξει πολιτικές. Αναλύει κριτικά το ψυχικό αντίκρισμα και τίμημα του κυρίαρχου λόγου καταλήγοντας σε πρακτικά συμπεράσματα. Παρέχει σε κάθε πολίτη εργαλεία και χώρο για να κατανοήσει τη βαθύτερη λογική της πολιτικής, συνεκτιμώντας και τις ψυχικές διεργασίες.

μυθιστόρημα
Στέλλα Βρετού
Τα κόκκινα λουστρίνια
Εκδόσεις Ωκεανίδα, 2014,
σελ. 616, τιμή 14 ευρώ

Ζάκυνθος, Οδησσός, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αθήνα. Μετά τη Ρωσική Επανάσταση ο Γιάγκος με την οικογένειά του εγκατέλειψε την Οδησσό και ρίζωσε στην Κωνσταντινούπολη. Η δισέγγονή του Νένα θα ζήσει τον αφανισμό των Ρωμιών και το τέλος μιας εποχής. Στην Αθήνα θα χαράξει τη δική της διαδρομή, όμως η Πόλη θα είναι πάντα εκεί. Το μακρύ ταξίδι μιας ελληνικής οικογένειας που άρχισε στα μέσα του 19ου αιώνα και συνεχίζεται ως σήμερα. Τέσσερις γενιές που η Ιστορία σημάδεψε τη μοίρα τους. Η πρώτη λογοτεχνική απόπειρα της Στέλλας Βρετού, μεταφράστιας των βιβλίων του Ορχάν Παμούκ στην ελληνική γλώσσα.

περιοδικό
(δέ)κατα
Τεύχος 37
Κοινωνία των (δε)κάτων, άνοιξη 2014,
σελ. 192, τιμή 9 ευρώ

Το περιοδικό εισέρχεται στο δέκατο έτος κυκλοφορίας του με το τρέχον τεύχος και φιλοξενεί ένα μεγάλο αφιέρωμα στα λιμάνια. Οι Γιώργος Ανωμερίτης, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Δήμητρα Χριστοδούλου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Μηνάς Βιντιάδης, Ελσα Κορνέτη, Γιώργος Μπλάνας, Χρήστος Οικονόμου, Παυλίνα Παμπούδη και Γιώργος Βέης, μεταξύ άλλων, μάς παρουσιάζουν το λιμάνι ως χώρο εμπορίου, ως τόπο μετάβασης ανάμεσα σε δύο συνθήκες, ως ξεχωριστό και διακριτό μικρόκοσμο εντός της κοινωνίας, ως ανάμνηση, ως συναίσθημα. Το λιμάνι θρέφει την επιθυμία, τη μελαγχολία και τη ματαίωση.

μαρτυρία
Πάνος Σόμπολος
Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν
την Ελλάδα όπως τα έζησα
Εκδόσεις Πατάκη, 2014,
σελ. 480, τιμή 17,60 ευρώ

Ο πολύπειρος δημοσιογράφος καταγράφει και ανασυνθέτει, με γλώσσα λιτή και περιεκτική, τριάντα δύο πραγματικές υποθέσεις εγκλημάτων που συγκλόνισαν τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Στις σελίδες «θα βρει ο αναγνώστης τα στυγερά εγκλήματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη για ημέρες ή και πολλές εβδομάδες, λόγω του τρομακτικού ενδιαφέροντος που παρουσίασαν» εξηγεί ο Πάνος Σόμπολος. Φραντζής, Δουρής, Μαρσελίνο, Σεχίδης, Ταχτσής, Σεργιανόπουλος, Βακρινός, Γιαννακοπούλου είναι μερικά από τα ονόματα των ανθρώπων που, είτε ως θύτες είτε ως θύματα, πρωταγωνίστησαν σε αποτρόπαιες ιστορίες.

αστυνομικό
Ντίνος Οικονόμου
Θα πεθάνεις, αν χρειαστεί
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014,
σελ. 456, τιμή 15 ευρώ

Θεσσαλονίκη, νοσοκομείο «Κεντρικόν», στα χρόνια της χούντας: ο απροσδόκητος θάνατος μιας ασθενούς, που αποδίδεται σε σοβαρό ιατρικό λάθος, εξωθεί τη γιατρό που το χρεώνεται σε αυτοκτονία. Στη θέση της προσλαμβάνεται ο Αλέξης Τραυλός, ένας εξαιρετικός αναισθησιολόγος, που υπηρετεί ευσυνείδητα το λειτούργημά του. Στον νέο χώρο εργασίας όμως επικρατούν έντονες ίντριγκες και αρρωστημένες φιλοδοξίες. Ο Τραυλός δεν βρίσκεται απλώς στο επίκεντρο μιας μυστηριώδους εξέλιξης, αλλά έχει παγιδευτεί στον κυκλώνα ενός άγριου θρίλερ – από τον οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και πώς θα βγει ζωντανός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ