Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου
Καφέ, τραμ και φόνοι
Εκδόσεις Αιγαίον, Λευκωσία, 2014,
σελ. 152, τιμή 12,78 ευρώ

Η Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αγγλοϊρλανδική λογοτεχνία στο Τρίνιτι Κόλετζ του Δουβλίνου και γλωσσολογία στο Λάνκαστερ. Ασχολήθηκε με την έρευνα σε θέματα γλωσσολογίας και έχει γράψει παραμύθια για παιδιά. Το 2010 εμφανίστηκε ως συγγραφέας αστυνομικών με το Σαμπουάν και ρίμελ που –κατά τον τρόπο του Γιάννη Μαρή –είχε τον προσδιορισμό «Αθηναϊκό αστυνομικό μυθιστόρημα». Η ιστορία διαδραματιζόταν στο Κολωνάκι, όπου γνωστός κομμωτής έπεσε θύμα ασυνείδητου οδηγού. Κι ύστερα δολοφονήθηκε μια νέα γυναίκα που εργαζόταν στο κομμωτήριο. Τότε μια 65χρονη κυρία, η Κλειώ Σακκά, συνταξιούχος καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, λάτρις του Ντίκενς, αποφάσισε μαζί με τη φίλη της, τη Λίλιαν Κροφτ (γράφουν μαζί ταξιδιωτικούς οδηγούς), να λύσει το μυστήριο.

Οι ίδιες κυρίες εμφανίζονται και στο δεύτερο μυθιστόρημα της συγγραφέως, το Καφέ, τραμ και φόνοι, το οποίο όμως τοποθετείται στη χιονισμένη Βιέννη γύρω στα Χριστούγεννα. Ανακαλύπτουν σ’ ένα καφέ της πόλης το πτώμα μιας γυναίκας, της Βέρας Μάγερ-Βογιατζή, δίνουν κατάθεση στην αστυνομία και μπλέκουν σε μια σκοτεινή ιστορία. Σε αυτήν είναι ανακατεμένοι οι ηθοποιοί και οι συντελεστές μιας θεατρικής παράστασης με θέμα το γνωστό «δράμα του Μάγερλινγκ». Κι ύστερα δολοφονείται μια ηθοποιός, η οποία έπαιζε τη Μαρία Βετσέρα. Οταν αρχίζουν οι έρευνες, αποκαλύπτεται ότι στις δύο δολοφονίες είναι αναμεμειγμένοι και Ελληνες, μάλιστα στο βιβλίο υπάρχει και σχετικό κεφάλαιο, τιτλοφορούμενο «Στη γειτονιά των Ελλήνων». Αραγε τα εγκλήματα έγιναν από πάθος; Δηλαδή, κάποιος ήθελε να πάρει εκδίκηση; Ή είναι έγκλημα συμφέροντος; Ο,τι και αν συμβαίνει –σ’ αυτό το εγκληματικό παιγνίδι δεν υπάρχουν αθώοι, μας λέει η συγγραφέας -, οι δύο κυρίες θα δώσουν την απάντηση καθώς σκαλίζουν τις ιστορίες των δύο θυμάτων, όπου μπλέκονται εραστές, αδελφοί, πιανίστες και μυστηριώδεις τύποι από την Ανατολική Ευρώπη.
Μπορεί το μυθιστόρημα να εντάσσεται λογοτεχνικά στο αστυνομικό είδος, ωστόσο έχει και στοιχεία ταξιδιωτικού οδηγού. Η Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου ξεναγεί τον αναγνώστη στη Βιέννη, τη γοητευτική πόλη, στους δρόμους της οποίας περιφέρονταν ο Κλιμτ, ο Μάλερ, ο Στράους, ο Μπραμς, ο Φρόιντ, την πόλη που φιλοξένησε τον Λένιν και τον Τρότσκι, αναφέροντας δρόμους, κτίρια, καφέ, εκκλησίες, μη παραλείποντας να μνημονεύσει και γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Ευρώπης. Ερχεται και επανέρχεται η πασίγνωστη ιστορία της αυτοκτονίας του Μάγερλινγκ, το 1889, όταν ο διάδοχος του θρόνου Ροδόλφος (γιος του αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ) σκότωσε την ερωμένη του Μαρία Βετσέρα (η μάνα της ήταν Ελληνίδα από τη Σμύρνη) και μετά αυτοκτόνησε. Επίσης, μιλάει και για τη σημερινή Βιέννη με τους τουρίστες, τους μετανάστες, τους ζογκλέρ στην πλατεία του Αγίου Στεφάνου, αλλά και τις πόρνες των πεζοδρομίων, τις ποικίλες μαφίες από την Ουκρανία ή την Κροατία, τους άστεγους που κυκλοφορούν στους δρόμους τυλιγμένοι με κουβέρτες ή τους πορτοφολάδες. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα γοητευτικό μυθιστόρημα με άρωμα παλιάς εποχής που θυμίζει Αγκαθα Κρίστι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ