Μάντυ Σιταρά-Καμπάση
29 λέξεις αργότερα
Εκδόσεις Αγκυρα, 2013,
σελ. 247, τιμή 12,15 ευρώ

Είκοσι εννέα λέξεις ψιθύρισε λίγο προτού ξεψυχήσει η γιαγιά Σεβαστή προς την εγγόνα της την Κίχλη και αναστάτωσε μια ήδη διαταραγμένη από φόβο και ενοχές ζωή. Είκοσι εννέα χρόνια αργότερα της αποκαλύπτεται ένα ψέμα που αλλάζει ριζικά το παρόν, μετατοπίζοντας καθοριστικά το παρελθόν της: μαθαίνει ότι η κόρη της δεν είχε πεθάνει στη γέννα, όπως τη διαβεβαίωναν τότε, εκείνο το καλοκαίρι του 1973, αλλά μεγάλωσε υιοθετημένη στο σπιτικό μιας άλλης οικογένειας.

Η Κίχλη, που απέκτησε «το όνομα ενός πουλιού και ενός ποιήματος» του Γιώργου Σεφέρη, ήταν τότε μια άμαθη και απονήρευτη κοπέλα που έγινε το θύμα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Αυτό το άγος επιχειρεί να αποτυπώσει στο πρώτο της βιβλίο η Μάντυ Σιταρά-Καμπάση. Το 2002 η Κίχλη είναι μια αναγνωρίσιμη για τα λευκώματά της φωτογράφος, 45 ετών, παντρεμένη με τον ανήσυχο Στέφανο και μητέρα της ατίθασης Λήδας.
Είκοσι εννέα χρόνια μετά, κουβαλώντας μια ζωή γεμάτη ρήγματα και αφού η Ελάνα –το πρώτο της παιδί –έχει ήδη διαβάσει την αλήθεια σε ένα γράμμα των θετών και νεκρών πλέον γονέων της, η ίδια αποφασίζει να ταξιδέψει από τον Πειραιά σε μια μικρή πόλη των ΗΠΑ προκειμένου να «ξαναζήσει την εγκυμοσύνη» της και να λυτρωθεί. Εκεί βρίσκεται ένα μεγάλο πέτρινο σπίτι με έναν κήπο γεμάτο καστανιές, το «Maggie’s Nursery House». Είναι ένα άσυλο για ανθρώπους με νοητικά προβλήματα και το μέρος όπου εκτυλίχθηκε το βασικό σχέδιο για τη δήθεν εγκυμοσύνη της Λένας, της μητέρας της Κίχλης, που σκοπό είχε να προστατεύσει τη μικρή από την κοινωνική κατακραυγή. Ενα μυθιστόρημα για την «εσωτερική μετανάστευση της κάθε γυναίκας», για τις πολλές και έντονες όψεις της μητρότητας ανάμεσα στην επιλογή και την τυχαιότητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ