από metereologos.gr
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
 
 

Ανοικτοί στο καινούργιο οι αναγνώστες βιβλίων εν μέσω κρίσης

Ερευνα των Public δείχνει ότι μόνο το 52% διαβάζει ένα βιβλίο το χρόνο
Ανοικτοί στο καινούργιο οι αναγνώστες βιβλίων εν μέσω κρίσης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η κρίση είναι μια ευκαιρία να ξαναδεί κανείς κάποια δεδομένα του βιβλίου κι αν αυτά τροποποιούνται και πώς. Τι κερδίζουν αυτοί που συνεχίζουν να διαβάζουν και τι οι υπόλοιποι; To μόνο που δεν αλλάζει είναι ότι λίγοι Έλληνες διαβάζουν. Μόνον το 52% διαβάζει έστω κι ένα βιβλίο το χρόνο. Αυτό είναι γνωστό δεδομένο και το επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά πρόσφατη έρευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς που διεξήχθη από την εταιρεία qed για λογαριασμό της αλυσίδας των καταστημάτων Public.

To προφίλ του έλληνα αναγνώστη είναι κυρίως γυναίκες αλλά και νέοι μεταξύ 18 - 24 ετών με μέσο όρο αγοράς βιβλίων τον χρόνο τα τέσσερα βιβλία. Αυτό μας θυμίζει τη ρήση του βραβευμένου μυθιστοριογράφου Ίαν Μακ Γιούαν «αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες (να διαβάζουν), εμείς (οι συγγραφείς) δεν θα είχαμε δουλειά».

Η έρευνα αναπτύχθηκε σε έναν αριθμό 1000 νοικοκυριών, σε μεγάλα και μικρά αστικά κέντρα, και ανάμεσα στις ηλικίες 18 - 64 ετών.

Το στενό αγοραστικό κοινό, αυτοί δηλαδή που αγοράζουν βιβλία μια φορά στους τρεις μήνες, παραμένει ένα μικρό ποσοστό γύρω στο 15% και διαβάζει κυρίως ελληνική λογοτεχνία, κλασική ξένη λογοτεχνία και επιστημονικά βιβλία. Υπάρχει κι ένα περιστασιακό κοινό που διαβάζει ένα βιβλίο κάθε 6 μήνες και είναι 37%. Αυτό το κοινό αγαπά ιδιαίτερα τα βιβλία αστυνομικών ιστοριών αλλά και τα βιβλία ιστορίας. Οι υπόλοιποι 48% δεν διαβάζουν καθόλου. Κι ένα στοιχείο έκπληξη: οι Θεσσαλονικείς δείχνουν να διαβάζουν πιο πολύ από τους αθηναίους.

Η προσωπικότητα του συχνού αγοραστή βιβλίων

Σύμφωνα με την έρευνα προκύπτει ότι η προσωπικότητα του ανθρώπου που αγοράζει συχνά βιβλία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οι αγοραστές αυτοί είναι πιο ανοικτοί στο διαφορετικό, αναζητούν την καινοτομία, το καινούργιο. Ακόμα κι όταν δεν είναι νέοι δηλώνουν ότι «αισθάνονται νέοι». Γι' αυτούς το βιβλίο συνδέεται με ιδιαίτερα ισορροπημένη ζωή, συναισθηματικά πλούσια, κοινωνικά ενεργή στοιχεία που τους κάνει να βρίσκονται πιο κοντά σε ό,τι θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «ευτυχία».

Το αγοραστικό κοινό που αγοράζει συχνά βιβλία, σύμφωνα με την έρευνα, φαίνεται ότι είναι εθισμένο να αγοράζει από τα Public σε ποσοστό μεγαλύτερο από άλλα ανταγωνιστικά καταστήματα κάτι που ωθεί τους υπεύθυνους του Public να δυναμώσουν τις πρωτοβουλίες τους στις φιλοαναγνωστικές δράσεις.

30 νέα καταστήματα από το Public

Η αλυσίδα των Public δυναμώνει την παρέμβαση στα επί μέρους τοπικά κοινά. Όπως τόνισε ο εμπορικός υπεύθυνος για το τμήμα των βιβλίων κ. Βασίλης Βασιλείου «έχει ήδη προγραμματιστεί μέσα στο 2013 να ανοίξουν 30 νέα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα». Σε σχέση με την κρίση και το πόσο επηρεάζεται ο αγοραστής που μπαίνει στα Public από αυτήν ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι «η μέση απόδειξη πέφτει» αλλά αυξάνεται το πέρασμα από τα καταστήματα Public. Ανέφερε χαρακτηριστικά πώς 10.000 άτομα περνούν την ημέρα από το κεντρικό κατάστημα του Συντάγματος. Στο σύνολο των πωλήσεων στα Public το 25% αντιπροσωπεύει πωλήσεις βιβλίων ενώ το 15% των πωλήσεων σε έντυπο βιβλίο γίνεται on line.

Επίσης συνεχίζονται οι δράσεις της αλυσίδας γύρω από το βιβλίο. Πέρυσι έγιναν 300 εκδηλώσεις με 53 «πρεσβευτές», άτομα από διαφορετικούς χώρους που υποστήριξαν αυτές τις δράσεις. Επίσης στο Facebook υπάρχει η κοινότητα Public Book Friends που είναι αφιερωμένη στο βιβλίο με 55.000 φίλους ενώ το σύνολο των εκδηλώσεων στην αλυσίδα Public ήταν 700. Οι δανειστικές βιβλιοθήκες που δημιουργήθηκαν στους χώρους αναμονής των νοσοκομείων Υγεία και Σισμανόγλειο όπως και στα TGI Fridays συνεχίζουν να λειτουργούν και να ανανεώνονται.

Εάν θέλαμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα από την έρευνα θα λέγαμε ότι η κρίση τροποποιεί ελαφρώς τα γούστα του αγοραστικού κοινού, δημιουργεί φανατικούς αναγνώστες αλλά και πολλούς αδιάφορους απέναντι στο βιβλίο. Τα βιβλιοπωλεία που αναπτύσσουν δράσεις, βγαίνουν κερδισμένα.Βιβλία + ιδέες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  κλασσικά | 23/11/2012 11:12
  Προσοχή.διαφήμιση των Public.Λες και δεν υπάρχουν εκδοτικοί οίκοι και συνοικιακά βιβλιοπωλεία που μπορείς να προμυθευτείς τα βιβλία με χαμηλώτερες τιμές και αξιοπρεπέστερες συνθήκες για τον καταναλωτή και τον εργαζόμενο-βιβλιοπώλη. Υ.Γπαλαιοπωλεία βιβλίων.
  αναγνώστης
  απάντηση160
   
   
  Έχει σημασία τι διαβάζεις | 22/11/2012 16:27
  Άλλο είναι να διαβάζεις Μαντά και άλλο Καστοριάδη ή Ράμφο. Το ότι κάποιος διαβάζει βιβλία δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Και αν κρίνουμε από το αναγνωστικό κοινό που επιλέγει στη συντριπτική πλειοψηφία να διαβάσει ροζ λογοτεχνία ή αστυνομικά μυθιστορήματα, μπορούμε να κρίνουμε και το επίπεδο της κοινωνίας. Οι άλλοι που δεν διαβάζουν δεν σημαίνει επίσης τίποτα. Σημασία έχει η ποιότητα και ο τρόπος ζωής. Και οι μυθιστοριογράφοι την έχουν δει κάπως κι αυτοί. Γιατί πάνε στο εύκολο; Ισχύει ό,τι ισχύει και για τη μουσική: απ' τη μια ο Φοίβος και απ' την άλλη ο Μυτακίδης. Επιλέγεις ανάλογα με την αντίληψή σου.
  Νίκος
  απάντηση104
   
   
  Λευτερης | 22/11/2012 14:53
  "To προφίλ του έλληνα αναγνώστη είναι κυρίως γυναίκες.." φυσικά αν πάνε και αγοράζουν το ποιοτικό "Fifty Shades of Grey" χαχαχαχαχαχαχαχα
  Λευτερης
  απάντηση121
   
   
   
  αν διαμόρφωναν ανάλογα και τις τιμές .... | 22/11/2012 13:44
  αν διαμόρφωναν ανάλογα και τις τιμές ....
  gl
  απάντηση142
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Προκαταλήψεων συνέχεια.. | 22/11/2012 11:27
  "..Κι ένα στοιχείο έκπληξη: οι Θεσσαλονικείς δείχνουν να διαβάζουν πιο πολύ από τους αθηναίους...." μέχρι πότε θα συντηρούνται αυτές οι αθηνοκεντρικές υδροκέφαλες προκαταλήψεις..;
  jam4think
  απάντηση302