Δεν χρειάζεται πολύ για να διαβάσει κανείς τα Ανομολόγητα. Ο αναγνώστης βουτάει σε ένα ανάγνωσμα απολαυστικό που δεν του επιτρέπει να… ξεκολλήσει εύκολα. Λίγο ο τίτλος, λίγο οι φιγούρες του πίνακα «Το Μπαρ» του Σ. Λύτρα με τα τρυφηλά πρόσωπα στο εξώφυλλο – από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα -, ήμασταν προϊδεασμένοι για το τι θα βρίσκαμε στις σελίδες των Ανομολόγητων.
Μικρές, ζουμερές, προσωπικές ιστορίες δύο φίλων (αστρολογικά Διδύμων), του Κάστορα και του Πολυδεύκη, που κλείνουν μέσα σε 189 σελίδες τα κεφάλαια της ερωτικής τους δραστηριότητας. Από αυτές παρελαύνουν η σαραντάρα Κλυταιμνήστρα, η Ελληνοαμερικανίδα Αλις, η παντρεμένη Αφροδίτη, η κυρία Δ…, η κοντούλα Σαμπίνα, η εσωστρεφής Τριανταφυλλιά, η υποδειγματική σύζυγος Ευτέρπη και η οικιακή βοηθός από το χωριό Ανθούλα.
Αυτές και άλλες πολλές – κορίτσια, δεσποινίδες και κυρίες – προσφέρουν στους δύο κολλητούς (ενίοτε και σε φίλους τους) στιγμές πραγματικής απόλαυσης. Οι ιστορίες διαδραματίζονται από το αθηναϊκό κουτούκι της Γιώτας Γιάννα ως το Παρίσι, όπου ο Πολυδεύκης πραγματοποιεί τη διδακτορική διατριβή του. Αβίαστα, ανέμελα, φυσικά, όπως η ίδια η ερωτική πράξη, με την ορμή, την αφέλεια και τον ενθουσιασμό των φοιτητικών μας χρόνων.
Γιατί όμως «Ανομολόγητα»; Επειδή, όπως εξηγεί ο γνωστός επιστήμονας Πολυδεύκης στον επιτυχημένο επιχειρηματία Κάστορα, όταν του ζητά να καταγράψει τις περιπέτειές τους, «αποτελούμε και οι δύο… κοινωνικά πρότυπα. Συνήθως άτομα σαν κι εμάς αποκρύπτουν τις πτυχές της προσωπικότητάς τους που δεν είναι κοινωνικά αποδεκτές. Εμείς εξιστορώντας «ιστορίες μας, αμαρτίες μας» θα αναδείξουμε πρακτικές καταχωνιασμένες, ανάρμοστες με τον καθωσπρεπισμό της «καλής τάξης»».
Κόντρα σε αυτόν τον καθωσπρεπισμό, λοιπόν, κινείται ο συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με επιστημονικό έργο διεθνούς απήχησης. Και αν ο αναγνώστης είναι με κάποιον τρόπο προϊδεασμένος για το περιεχόμενο, αυτό που ίσως δεν περιμένει από έναν επιστήμονα της εμβέλειας του Κάστορα Χαραλάμπους είναι η λογοτεχνική και γλαφυρή προσέγγιση της ερωτικής πράξης με έναν τρόπο που αποθεώνει τον έρωτα αλλά και τη γυναίκα. Ανεξάρτητη, χωρίς προκαταλήψεις και γεμάτη αυτοπεποίθηση: αυτό είναι το γυναικείο πρότυπο που αναδεικνύει ο καθηγητής, ο οποίος δεν εξυμνεί μόνο τη θηλυκή ύπαρξη αλλά την ίδια τη ζωή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ