Ένα μέλλον όπου οι δημόσιες βιβλιοθήκες θα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, στη διά βίου μάθηση και στην οικοδόμηση κοινωνικής συνοχής σε κοινωνίες κατακερματισμένες είναι το όραμα του προγράμματος Global Libraries του Ιδρύματος «Bill and Melinda Gates». Όραμα που συμπορεύεται με τους στόχους της νεαρής ελληνικής εταιρείας Future Library, η οποία ιδρύθηκε τον περασμένο Μάρτιο με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και των κοινωνικών δικτύων μέσα στον χώρο και στον θεσμό των δημόσιων βιβλιοθηκών.
Η Future Library κλήθηκε να συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοβουλία του Global Libraries και τις ημέρες αυτές δύο μέλη της, ο Δημήτρης Πρωτοψάλτου και η Λήδα Ματζουράνη, συμμετέχουν στην πρώτη συνάντηση του Δικτύου Αναδυόμενων Πρωτοπόρων Επαγγελματιών από τον Χώρο των Βιβλιοθηκών του Global Libraries, η οποία ολοκληρώνεται στις 2 Νοεμβρίου στη Νέα Ζηλανδία.
Το δίκτυο στοχεύει σε μια διεθνή κοινοπραξία μεταξύ αναδυόμενων πρωτοπόρων επαγγελματιών που ασχολούνται με βιβλιοθήκες για την ανοικοδόμηση και στήριξη δημόσιων βιβλιοθηκών σε όλον τον κόσμο. Φιλοδοξεί να ενισχύσει τις ικανότητές τους προκειμένου να καθορίσουν εκ νέου τον ρόλο των δημόσιων βιβλιοθηκών με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες του τόπου τους και με απώτερο στόχο τη βελτίωση, ανανέωση και διεύρυνση των υπηρεσιών των δημόσιων βιβλιοθηκών.
«Να προσεγγίσουμε τις μειονοτικές ομάδες και να γεφυρώσουμε το ψηφιακό χάσμα» προτρέπει το Global Libraries. «Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία» προτρέπει η Future Library, η οποία με τη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» εκπόνησε το περασμένο εξάμηνο έρευνα με σκοπό την αναλυτική περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών στη χώρα και την κατάρτιση σχεδίου και προτάσεων δράσης για τη βελτίωσή τους.
Κοινός παρονομαστής μεταξύ της Future Library και του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, η οποία βραβεύθηκε με το βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση 2010» του Ιδρύματος, και ο διευθυντής της Ιωάννης Τροχόπουλος, ο οποίος είναι υπεύθυνος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Future Library. Ότι οι βιβλιοθήκες μπορούν να αναλάβουν έναν νέο, δημιουργικό και σύνθετο κοινωνικό ρόλο στη σύγχρονη εποχή, οι άνωθι το έχουν αποδείξει.

Στον απολογισμό της για το 2010 η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας με περηφάνια ανακοινώνει ότι τα εγγεγραμμένα μέλη της φθάνουν τις 28.327 άτομα -το 41% του πληθυσμού της πόλης- ενώ τα νέα μέλη του 2010 είναι 1.476. Με «Μαγικά Κουτιά» και κινητές βιβλιοθήκες, με δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και δωρεάν σεμινάρια στις νέες τεχνολογίες για ενήλικες, έχοντας επιφέρει θετικές αλλαγές στις ζωές πολλών ανθρώπων όλων των ηλικιών στην περιοχή που εξυπηρετεί, η βιβλιοθήκη και τα στελέχη της ήταν αναμενόμενο να αποτελέσουν υποψηφίους για το πρόγραμμα Global Libraries.