Το σύννεφο προχωρούσε αργά και νωχελικά. Εμοιαζε να ακολουθεί πιστά την πορεία του εντυπωσιακού sailing yacht στα νερά του Αιγαίου. Τα χρώματα άλλαζαν. Το απαλό γκρι έδινε τη θέση του σε μαβιές αποχρώσεις, ενώ κάποιες στιγμές υπήρχαν ασημένιες πινελιές. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής επεσήμανε ότι το θέαμα που αντίκριζε ακριβώς πάνω από το sundeck τού θύμιζε πίνακες του Anselm Kiefer και φωτογραφίες του Frank Thiel. Με τις άκρες των δαχτύλων μου άγγιξα τις σπάνιες πέτρες από τα σκουλαρίκια μου. Οι «Alexandrite» με προέλευση τα Ουράλια όρη, rare stones που λάτρευε ο τσάρος Αλέξανδρος Β’, δημιουργούσαν κινηματογραφικό σκηνικό. Ξαφνικά οι πρώτες σταγόνες της βροχής έπεσαν στο κατάστρωμα του «ILARIA». Ολοι αυτοί οι οποίοι απολάμβαναν την ηλιοθεραπεία τους κατέβηκαν βαριεστημένα στο κυρίως σαλόνι. Πρόσεξα ότι η Θέκλα είχε φορέσει τις ολομέταξες γκρι και λευκές πιτζάμες των Dolce & Gabbana. Η στενή μου φίλη φρόντισε να προσαρμοστεί απόλυτα στο «bed glamour», ένα στυλ το οποίο κάνει θραύση στους κύκλους των ισχυρών του χρήματος. Μακριές ρόμπες, ακριβές πιτζάμες και δαντελένια νυχτικά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε θορυβώδη gatherings με «φόντο» θαλαμηγούς και parties στα εξοχικά mansions. Η εμφάνιση του μικρού βρετανού πρίγκιπα Τζορτζ με τις πιτζαμούλες του μπροστά στο ζεύγος Ομπάμα δημιούργησε κάτι σαν υστερία. Τα κόκκινα αβγά, οι χιλιοτραγουδισμένες από τη Lady Angie πετσούλες του πασχαλινού οβελία, οι στροφές στο τσάμικο και το Mykonian συρτάκι στο μεγάλο λιμάνι «δένουν» με τον φιόγκο της πιτζάμας και τα πορτοκαλί πανιά του «Seahawk».
Mega yachts και το… μπαρμπούνι του υπουργού
Αισθάνομαι έντονη την επιθυμία να «τυλιχτώ» με το εκρηκτικό πορτοκαλί πανί του εμβληματικού «Seahawk». Το σκάφος μαζί με το επίσης πολυσυζητημένο ιστιοφόρο «Principessa VaiVia» (στο παρελθόν ιδιοκτήτης του ήταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι) και το υπερπολυτελές «Topaz» του σεΐχη Μανσούρ σύντομα θα εγκαταλείψουν το Αμάλφι και το Πόρτο Φίνο με σκοπό να «ανηφορίσουν» στο Αιγαίο. Τα ακριβότερα και πολυτελέστερα mega yachts θα ταξιδέψουν και αυτό το καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες. Μερικά από αυτά βρίσκονται ήδη στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Η φτωχή Ελλάς των ατέλειωτων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους μεγιστάνες του πλούτου. Ενας γκρίζος μελαγχολικός μανδύας καλύπτει όμως τη χώρα. Καινούργια σκληρά μνημόνια, φοροεισπρακτικά μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ και το τρομερό και φοβερό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου στο προσκήνιο. Ακόμη και αυτά τα πασχαλινά αβγά ζωγραφισμένα με μαρκαδόρο-γκλίτερ δεν μπορούν να στείλουν μακριά αυτά τα μικρά «τσιμπιματάκια» μελαγχολίας.
Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος λίγο προτού δοκιμάσει τις… πετσούλες του οβελία απολάμβανε νόστιμο νηστίσιμο ψαράκι στο «Μπαρμπουνάκι». Εκεί, στη γωνία Χάρητος και Πλουτάρχου.
Ιπτάμενα χαλιά και παπαγάλοι

Τα παπαγαλάκια του Μεγάρου Μαξίμου «τριγυρίζουν» στην Ηρώδου Αττικού και στη Βασιλέως Γεωργίου με τα πολυτελή always chic buildings, μερικά από τα οποία παραπέμπουν σε ανάλογα της Avenue Foch. Τα παπαγαλάκια λένε πολλά. Κάποια ιδιαίτερα ανησυχητικά για το μέλλον της χώρας. Ο καταπράσινος παπαγάλος όμως καθισμένος στο μπράτσο της Φαράχ Ντιμπά έδειχνε ήρεμος και ευτυχής. Η πρώην αυτοκράτειρα της Περσίας big fan του Πόρτο Χέλι εμφανίστηκε με φόρεμα Haute Couture και τον green parrot σε party το οποίο διοργάνωσε στο Hotel Fairmont του Μόντε Κάρλο ο billionaire έμπορος χαλιών Mοghadam.
O κ. Mοghadam επέλεξε σαν θέμα για το gathering το νησί Χαβάη. Μπικίνι o ωραίος star Μάικλ Φασμπέντερ, εξωτικά πουλιά και συζητήσεις μεταξύ των ελλήνων καλεσμένων για τις δύο γαμήλιες τελετές οι οποίες πραγματοποιούνται την ίδια ημερομηνία στη Μύκονο. Ο γάμος της Ευγενίας Χανδρή με τον Θοδωρή Γιαννούση στις 25 Ιουνίου είναι ήδη γνωστός. Την ίδια όμως ημέρα πραγματοποιείται στο νησί ο γάμος του Χάρη Δασκαλάκη (γιου του Μπίλλυ και της Μελίνας) με την αγαπημένη του Μαριλού. Το party θα γίνει στο «Sea Satin».
Η Ράνια και η Μαριάννα

Και αν η πρώην αυτοκράτειρα της Περσίας επέλεξε το κοσμοπολίτικο Πριγκιπάτο, η low profile βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια προτίμησε να επισκεφθεί τη Λέσβο και το κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων. Η όμορφη βασίλισσα έστρεψε με την παρουσία της το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην Ελλάδα και στο προσφυγικό πρόβλημα. Η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη επισκέφθηκε επίσης το Κέντρο του Καρά Τεπέ. Η κυρία Βαρδινογιάννη ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Λέσβου και τους τοπικούς φορείς για τα προβλήματα των προσφύγων και υποσχέθηκε να βοηθήσει μέσα από το πρόγραμμα «We Care».
Η Μαριάννα συνομίλησε με τη βασίλισσα Ράνια σε προκαθορισμένη ιδιωτική συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στη VIP αίθουσα του αεροδρομίου «Οδυσσέας Ελύτης». Τις δύο γυναίκες συνδέει εδώ και χρόνια στενή φιλία. Η κυρία Βαρδινογιάννη θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας (όπως οι οικογένειες Κένεντι και Ντ’ Εστέν) να επισκεφθούν τη Μυτιλήνη και να «αγκαλιάσουν» το προσφυγικό πρόβλημα.
Τα… μνημόνια Μυκόνου και Μονακό
Ανεβαίνω και πάλι στο sundeck. Τα σύννεφα έχουν φύγει μακριά. Κάποιος από το προσωπικό του τεράστιου yacht «Three dolls», δημιουργήματος των ναυπηγείων Lürssen που έχει «δέσει» κοντά, μεταφέρει μεγάλες χάρτινες σακούλες. Η boutique «Linea Piu» με την αγαπημένη μου καλοκαιρινή Chanel κολεξιόν άνοιξε και πάλι στο κέντρο της Μυκόνου. Τα γνωστά κοσμηματοπωλεία έχουν τοποθετήσει στις βιτρίνες τους ογκώδη μπιζού. Ολοι περιμένουν όμως τους λιβανέζους, τούρκους, αμερικανούς και ρώσους μεγιστάνες. Οι έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες παραμένουν διστακτικοί. Αρκετοί από αυτούς προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να πουλήσουν τις κατάλευκες μινιμαλιστικού ύφους βίλες τους στα ακριβά προάστια της Mykonos.
Πολλοί Ελληνες οι οποίοι βρέθηκαν στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας στο Μονακό με πληροφόρησαν ότι κάποια ηχηρά εφοπλιστικά ονόματα της ελληνικής παροικίας στο Λονδίνο μετακομίζουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Πριγκιπάτο. Το νέο φορολογικό καθεστώς που επιβάλλει η βρετανική κυβέρνηση κάνει και αυτούς ακόμη τους κραταιούς ship owners μόνιμους κατοίκους εδώ και χρόνια της βρετανικής πρωτεύουσας να μετακομίζουν στο λαμπερό κρατίδιο του συμπαθούς, λάτρη της Αντιπάρου πρίγκιπα Αλβέρτου. Ο Φλάβιο Μπριατόρε έλεγε σε έλληνες φίλους οι οποίοι επισκέφθηκαν τα trendy spots «The Billionaire» και «Cipriani» (βρίσκονται κάτω από τον επιχειρηματικό του μανδύα) ότι μετά το τέλος των αγώνων της Formula 1 θα «οργώσει» με το σκάφος του τις ελληνικές θάλασσες. Στο Πριγκιπάτο επικρατεί οικοδομικός οργασμός. Νέα big projects, κτίρια, υπερπολυτελείς κατασκευές και αγορές luxury διαμερισμάτων. Μερικά αγοράζονται από έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες.
Μπροστά στα μάτια μου περνούν εικόνες από την ταινία «Το κυνήγι του κλέφτη» με φόντο το Πριγκιπάτο. Τα γαλάζια αέρινα φορέματα της Γκρέις Κέλι έχουν τώρα αντικατασταθεί από super mini outfits Ralph & Russο. Τα κορίτσια χορεύουν στα clubs, ενώ στα decks έχουν ανέβει o Αρμιν Βαν Μπιούρεν, ο Αβίτσι, ο Στιβ Αόκι. Oι Mykonian καυτές νύχτες στο «Cavo Paradiso» πλησιάζουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ