Το μαύρο αραχνοΰφαντο Lanvin φόρεμα, ένα από τα ωραιότερα της ανοιξιάτικης κολεξιόν, βρισκόταν πάνω στο κρεβάτι. Χάιδεψα απαλά τις ογκώδεις πέρλες στην περιοχή του λαιμού. Το Chow Chow Μάο «ακούμπησε» την μπλε γλώσσα του στα μαργαριτάρια που στόλιζαν τα μανίκια και τη μίνι φούστα με τη μουσελίνα και την καλοδουλεμένη δαντέλα. Το πολυαγαπημένο μου κατοικίδιο συμμεριζόταν απόλυτα την άσχημη ψυχολογική μου κατάσταση. Με αργές κινήσεις τοποθέτησα την πολύτιμη δημιουργία του γαλλικού οίκου στην ντουλάπα. Τράβηξα την κουρτίνα. Ο κήπος με τα αυτοκίνητα-μικρογλυπτά τα οποία έφεραν την υπογραφή του διάσημου καλλιτέχνη Ron Arad έμοιαζε μελαγχολικός. Εγώ όμως ένιωθα ένα… σφίξιμο στο στομάχι. Ρούφηξα μια γουλιά από την τζιτζιμπίρα που μου έστειλε η γιαγιά Ματθίλδη. Η grandmother, στενή φίλη του μεγαλοεφοπλιστή Γιώργου Εμπειρίκου, ήταν επίσης πολύ λυπημένη. Γνώριζε τη χαριτωμένη, ξανθιά εγγονή του από τα παιδικά της ακόμη χρόνια. Οι εικόνες άρχισαν γρήγορα να περνάνε μπροστά από τα μάτια μου. Η Κάθριν Εμπειρίκου μόλις είχε κατορθώσει να τιθασεύσει τις πλούσιες μπούκλες της. Καθισμένη στο μικρό κομψό γραφειάκι προσπαθούσε να «συντάξει» λίγες λέξεις. Το e-mail προς τους φίλους της έπρεπε να είναι σύντομο, περιεκτικό, κατανοητό. Οι καλεσμένοι στον γάμο της πληροφορήθηκαν μέσα από το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και την ένδειξη urgent wedding cancellation για την ακύρωσή του. Η εγγονή μιας από τις εμβληματικότερες μορφές της ελληνικής ναυτιλίας και παγκοσμίου φήμης κολεξιονέρ χώρισε με τον σύντροφό της Amadeo Brenninkmeijer. Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τη γαμήλια τελετή και το λαμπερό wedding party στην Public Library της Νέας Υόρκης.
Το e-mail της Εμπειρίκου και η Αμάλ
Η χρυσή κληρονόμος και ο επιχειρηματίας δεν είναι πια μαζί. Οπως ακριβώς εξηγεί το σύντομο e-mail, ο γάμος ακυρώθηκε. Τα δύο παιδιά εκφράζουν τη λύπη τους για την ενόχληση την οποία προκάλεσαν «άθελά» τους σε όλους αυτούς οι οποίοι θα παρευρίσκονταν στον γάμο. Προσωπικότητες από τις ΗΠΑ, το Λονδίνο, τη Γενεύη, το Μόντε Κάρλο και την Αθήνα ήταν πανέτοιμες να «πετάξουν» στο Big Apple. Η γαμήλια τελετή και η δεξίωση ήταν προγραμματισμένες για το διήμερο 17-18 Απριλίου. Ελάχιστα 24ωρα μετά το ελληνικό Πάσχα. Η Εσθήρ μου τηλεφωνεί από τη βρετανική πρωτεύουσα. Μου αποκαλύπτει ότι ξόδεψε πολλά χρήματα για τη μακριά, μεταξωτή animal print τουαλέτα του Roberto Cavalli. Στη συνέχεια μου εκμυστηρεύεται ότι η κυρία Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ σκοπεύει να «υποκύψει» για πρώτη φορά στη γοητεία του απόλυτου ροζ. Η επιφανής δικηγόρος θα τυλίξει τη λεπτεπίλεπτη σιλουέτα της μέσα σε ένα σύννεφο ροζ σιφόν. Με ελληνική μάλιστα υπογραφή και λεπτομέρειες από χειροποίητα φτερά. Η συνέχεια αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα.
Τα dollars κάνουν Mykonian party
Στενός μου φίλος με ρωτάει αν η Κάθριν διαθέτει το περίφημο ένστικτο του παππού Γιώργου Εμπειρίκου γύρω από την τέχνη. Νομίζω πως όχι. Ο πολυσυζητημένος όμως πίνακας του Σεζάν «Οι χαρτοπαίκτες» (πουλήθηκε από τους κληρονόμους του εφοπλιστή στο Εμιράτο του Κατάρ στην τιμή-ρεκόρ των 250 εκατ. δολαρίων) εξακολουθεί να συγκινεί και δημιουργεί πλήθος συζητήσεων. Εργο του Σεζάν «στόλιζε» ένα από τα σαλόνια της θαλαμηγού «Octopus» του αμερικανού billionaire Paul Allen όταν αυτή αγκυροβόλησε στη Μύκονο. Η Mykonos έχει «μεταμορφωθεί» σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Πολυάριθμα συνεργεία χτίζουν, βάφουν, δημιουργούν καινούργιους χώρους. Επιφανείς αρχιτέκτονες φθάνουν στο Νησί των Ανέμων με λίαρ τζετ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αρκετές από τις πολυτελείς βίλες οι οποίες βρίσκονται στα προάστια της Μυκόνου θα παραμείνουν κλειστές στη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών. Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Τα πολυτελή ξενοδοχεία όμως είναι ήδη ανοιχτά, όπως και οι ακριβές boutiques. Η Chanel μοιάζει με λαμπερό στολίδι μέσα στα γραφικά δρομάκια. Η «Enny Di Monaco» άνοιξε επίσης τις «πύλες» της, με τα εκτυφλωτικά κρόσσια του Marco de Vincenzo να εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Πορτοφόλια από δέρμα κροκό, ρολόγια με διαμάντια, πλατινένιες πιστωτικές κάρτες, dollars και λιγότερα «ρούβλια» λόγω κρίσης. Το «Nammos» είναι επίσης ανοιχτό, όπως και η «Paragka», το «Kazarma» και η «Roca».
Το lunch της Γιάννας, ο Θοδωρής, η Σοφία και το ζεύγος Μπέκαμ

Η ξανθιά εντυπωσιακή σύζυγος ισχυρού εφοπλιστή κάθεται ακριβώς δίπλα μου. Απολαμβάνει τόνο ταρτάρ και τη μαγευτική θέα στην Ακρόπολη. Σκύβει προς το μέρος μου και μου αποκαλύπτει ότι ο Θοδωρής Κυριακού θα νυμφευθεί την όμορφη σύντροφό του, νεαρή επιχειρηματία Δήμητρα Μπιθαρά (Θοδωρής και Δήμητρα περιμένουν το πρώτο τους παιδί, τον Μίνωα junior). Λάτρις του λευκού, η Γιάννα Αγγελοπούλου κάνει θεαματική είσοδο στο roof garden της «Μεγάλης Βρεταννίας». Τετάρτη 1η Απριλίου, λίγο μετά τις 2.30 μ.μ. Μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της κυρίας Αγγελοπούλου. Η Γιάννα φοράει λευκό φόρεμα το οποίο συνοδεύεται από ασορτί ζακέτα. Μαζί της η κυρία Σοφία Στάικου-Σάλλα. Οι δύο γυναίκες επιλέγουν από το μενού. Συζητούν σε πολύ ευχάριστο κλίμα.
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η σύζυγός του Αννα-Μαρία έχουν εγκαταλείψει εδώ και αρκετή ώρα το εστιατόριο. Ο ex King (το βράδυ της Τρίτης βρισκόταν στο «L’ Abreuvoir» με το ζεύγος Τάκη Κανελλόπουλου και τη Μαίρη Διαμαντοπούλου) αναχωρούσε αμέσως μετά για το σπίτι του στο Πόρτο Χέλι. Η αδελφή του Σοφία της Ισπανίας θα επισκεφθεί και εκείνη για τις γιορτές του Πάρχα τη δημοφιλή περιοχή. Η queen Sofia θα φιλοξενηθεί στο mansion ισχυρότατου, old money εφοπλιστή, ο οποίος προτιμά να αφήνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τις σημαντικές φιλανθρωπικές κινήσεις του. Καλός του φίλος, πλοιοκτήτης της νέας γενιάς, καθισμένος σε άλλο τραπέζι, υποστηρίζει ότι αρκετοί συνάδελφοί του θα εγκαταλείψουν το εφετινό Πάσχα τις βίλες τους στο Πόρτο – Beverly – Χέλι και θα κάνουν διακοπές στο Λονδίνο. Κάποιοι μάλιστα οι οποίοι θα εγκατασταθούν μόνιμα πλέον στη βρετανική πρωτεύουσα έχουν επιλέξει ένα εξαιρετικά καλό, όχι όμως ιδιαίτερα γνωστό σχολείο στους κύκλους των επιφανών του χρήματος. Πρόκειται για τη Harrodian School. Ενα από τα λίγα πολύ καλά μεικτά σχολεία. Είναι όμως πολύ δύσκολο να σε δεχθούν. Στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτά ο ένας από τους γιους του Ντέιβιντ και της Βικτόρια Μπέκαμ.
Οι σαμπάνιες και το «Hakkasan»
Η 25χρονη, όμορφη Αρίστη, κόρη της Ευγενίας Δασκαλοπούλου και του Γιάννη Σάρρα, ετοιμάζεται να κάνει τη δική της δυναμική είσοδο στο fashion world ξεκινώντας από τη Mykonos. Why not? Το κατάλευκο νησί των Κυκλάδων συναγωνίζεται άλλωστε επάξια την Ιμπιζα, το Πόρτο Τσέρβο, το Μόντε Κάρλο και το St. Barth. Μοιάζει με μικρό ανεξάρτητο κρατίδιο μέσα σε μια πτωχευμένη χώρα. Εδώ αράζουν σχεδόν πάντα θαλαμηγοί που μοιάζουν με το… θωρηκτό Ποτέμκιν! Οι ιδιοκτήτες τους πίνουν αποκλειστικά σαμπάνια Armand de Brignac των 180.000 ευρώ και δοκιμάζουν sushi υψηλών προδιαγραφών. Είχα αναφερθεί πέρυσι στο «Hakkasan» και την άφιξή του στη Μύκονο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε τελικά. Τώρα όμως όλα είναι έτοιμα. Το διεθνούς φήμης resto με την κινεζική κουζίνα ανοίγει στη χώρα της Μυκόνου. Εκεί όπου ήταν παλιά ο ιστορικός «Φιλιππής». Αναμένεται ένα χρυσό, καυτό περιπετειώδες καλοκαίρι. Η πτωχή, περιφρονημένη Ελλάδα θα γνωρίσει και πάλι μεγάλες στιγμές…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ