Οι άκρες από τη μακριά κατακόκκινη γούνα της Prada άγγιξαν τις στάχτες οι οποίες είχαν σκορπιστεί γύρω από το μαρμάρινο τζάκι. Ο μπάτλερ Σουλπίκιος έσπευσε τρομαγμένος να μαζέψει το πανάκριβο, συλλεκτικό παλτό. Αφησα να μου ξεφύγει ένας βαθύς αναστεναγμός. Ενιωθα ανακουφισμένη. Ο διάσημος κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι χαμογέλασε ειρωνικά. Στη συνέχεια πέταξε πάνω στο τραπέζι το βιβλίο των Dirk Wittenborn και Jazz Johnson με τίτλο «The Social Climber’s Bible». Ρούφηξε μια γουλιά από τη limited edition Dom Perignon του 2004. «Καταλαβαίνεις, dear, ότι ακόμα και αυτή η νεόπλουτη κυρία η οποία προσπαθεί να αναρριχηθεί στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας δεν θα έκανε κάτι τέτοιο» σφύριξε μέσα από τα δόντια του. «Μια γυναίκα που γνωρίζει τους κανόνες του savoir vivre αποφεύγει να πετάξει την αξίας χιλιάδων ευρώ robe en fourrure de chèvre πάνω στην πολυθρόνα» επεσήμανε. «Πολύ περισσότερο βέβαια όταν υπάρχει κίνδυνος το πολύτιμο απόκτημα να μεταμορφωθεί σε τεράστια, καψαλισμένη μπάλα» υπογράμμισε. Εριξα μια γρήγορη ματιά στον κισσό ο οποίος είχε σκαρφαλώσει στα μπαλκόνια της έπαυλης. Μου θύμισε έντονα τους social climbers οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να «σκαρφαλώσουν» στα χρυσαφένια σαλόνια της Πολιτείας και της Εκάλης. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εκτυλιχθεί τραγελαφικά περιστατικά μπροστά στα έκπληκτα, πάντα έντονα μακιγιαρισμένα μάτια μου. Αναρωτιέμαι γιατί όλοι αυτοί προσπαθούν να αναδειχθούν σε κυρίαρχους του παιχνιδιού. Masters of the game. Κυρίαρχοι στον χώρο του χρήματος και του social life. Μέσα σε μια χώρα η οποία μοιάζει με την πτωχή, κατατρεγμένη Σταχτοπούτα.

Τα deals του δαιμόνιου Ελληνα
Ποιοι όμως είναι οι πραγματικοί κυρίαρχοι του παιχνιδιού; Είναι οι Ελληνες με το παγκόσμιο κύρος και αναγνωρισιμότητα. Αυτοί οι οποίοι προκαλούν τον σεβασμό των αντιπάλων τους και συνηθίζουν να κερδίζουν στα μεγάλα ταμπλό. Τα ταμπλό του χρήματος και της τέχνης. Στη διάρκεια τριήμερου ταξιδιού μου στη Νέα Υόρκη έγινα «μάρτυρας» μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συζήτησης. Με φόντο το bar του υπερπολυτελούς «Four Seasons». Ο γοητευτικός sexy μεγιστάνας Σταύρος Νιάρχος συνομιλούσε με τον διεθνούς φήμης συλλέκτη Δημήτρη Μαυρομάτη. Ο κ. Μαυρομάτης είχε μόλις φθάσει στο Big Apple. Αμέσως μετά τη δημοπρασία με τα κοσμήματα της συλλογής του. Τη δημοπρασία πραγματοποίησε το «Sotheby’s» στη Γενεύη. Ο ωραίος Stav, γιος του Φίλιππου Νιάρχου και της Βικτώριας Γκίννες, ήταν εντυπωσιασμένος από τα εκατομμύρια δολάρια που «έπιασαν» τα μυθικά Graff ρουμπίνια και μπλε διαμάντια του Μαυρομάτη. Ο εμβληματικός οίκος κοσμημάτων Graff αγόρασε από τον Δημήτρη τα μοναδικά αυτά μπιζού, προσφέροντάς του σχεδόν τα διπλά χρήματα. Ο Graff δηλαδή αγόρασε πάλι Graff!

Ο Γκέττυ και ο Τσάκος
Ο Σταύρος junior έλεγε λοιπόν στον Δημήτρη ότι είχε ακούσει πρώτη φορά για αυτόν από τον πατέρα του Φίλιππο, ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης ιδιωτικής συλλογής έργων τέχνης στον κόσμο. «Ξέρετε ο πατέρας μου συνόδευε τον παππού μου στις μεγάλες δημοπρασίες στο «Sotheby’s» και στο «Christies». Εσείς ήσασταν πάντα εκεί. Αγοράζατε τα καλύτερα» έλεγε ο νεαρός tycoon.Την επόμενη ημέρα επισκεφθήκαμε στο παραμυθένιο σπίτι του στο Γκρίνουιτς τον στενό φίλο του Δημήτρη, χρηματιστή-μύθο της Wall Street, Στίβεν Κόεν. Ο κ. Κόεν, ένας από τους πλουσιότερους σήμερα διαχειριστές hudge funds στον κόσμο, είναι αυτός ο οποίος αγόρασε από έλληνα μεγαλοεφοπλιστή έργο τέχνης τεράστιας αξίας πριν από μερικές ημέρες. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο διαμέρισμα Μαυρομάτη στη Fifth Avenue συνάντησα τους Γκρανς και Πίντο. Ο Δημήτρης βρίσκεται τώρα στο Σαν Φρανσίσκο μαζί με τον κροίσο Γκέττυ junior. Στα αφτιά μου ηχούν ακόμη τα λόγια αμερικανών μεγαλοεπιχειρηματιών γύρω από τους έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει τον δικό τους μύθο. Ο Νίκος Τσάκος της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά «TEN» εξελέγη πριν από λίγα εικοσιτετράωρα πρόεδρος της Intertanko. Πρόκειται για την παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων πλοιοκτητών δεξαμενοπλοίων.

Η Χριστίνα στο «Studio 54»
Πριν εγκαταλείψω τη Νέα Υόρκη, επισκέπτομαι πάντα το super trendy club «Boom Boom». Πίνω μαρτίνι και θαυμάζω την εκπληκτική θέα στο Μανχάταν. Ακούω δίπλα μου μεγαλοεφοπλιστή να διηγείται περιστατικό με πρωταγωνίστρια τη Χριστίνα Ωνάση. Η κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση θέλησε πολλά χρόνια πριν να επισκεφθεί το κορυφαίο τότε club της εποχής, το περίφημο «Studio 54» του Στίβι Ρουμπέλ. Η Χριστίνα συνοδευόταν στη νυκτερινή της εξόρμηση στη Νέα Υόρκη από τη στενή της φίλη Αταλάντα Πολίτη (μετέπειτα Καστελάν). Ο σωματοφύλακας της Ωνάση φρόντισε να ενημερώσει τον πορτιέρη του club ότι μέσα στο αυτοκίνητο βρίσκεται η κόρη του έλληνα μεγιστάνα, η οποία επιθυμεί να περάσει το υπόλοιπο της βραδιάς της εκεί. Ο πορτιέρης επέμενε ότι δεν υπάρχει τραπέζι. «Μα πρόκειται για τη Χριστίνα Ωνάση!» φώναξε ο bodyguard. «Καλά κι εγώ είμαι η… Λάνα Τάρνερ» απάντησε ο σκληρός, άπονος doorman. Χαμός!
Στην έξοδο του club συναντάω την 22χρονη top model Τόνι Γκαρν, πρώην σύντροφο του Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Φοράει τα εξαιρετικής κοπής σκουλαρίκια Chopard, ίδια με αυτά που είχε επιλέξει για το The Bambi Award στο Βερολίνο.

Η Ιρα και το αθηναϊκό brunch
Η πριγκίπισσα Ιρα φον Φίρστενμπεργκ, γυναίκα με γοητεία, κατακτήσεις, κινηματογραφικό παρελθόν και έφεση στις εικαστικές τέχνες, δεν αντιμετώπισε ποτέ προβλήματα αναγνωρισιμότητας. Η γυναίκα που αρκετοί υποστήριζαν ότι θα παντρευόταν τον Ρενιέ του Μονακό έρχεται στην Αθήνα προσκεκλημένη της Βέτας Στεφανίδου-Τσουκαλά. Η Ιρα παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα θα «δείξει» στις 11 Δεκεμβρίου μέσα στους πολυτελείς χώρους του «VST» τη συλλογή της «Objects Uniques». Στη διάρκεια του brunch θα τραγουδήσουν κορυφαίοι καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η αλήθεια για τον γάμο στην Αλεξάνδρεια
Υποφέρω από ισχυρό πονοκέφαλο. Φήμες, έντονες φήμες, κακόβουλο gossip και ατέλειωτα δημοσιεύματα. Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου δεν είναι σίγουρα η πολυαγαπημένη μου κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη και το πολύβουο Λονδίνο. Ο γάμος του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου με την εκτελεστική υποδιευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αφροδίτη Παναγιωτάκου πριν από μερικές ημέρες στο «Μαργαριτάρι της Μεσογείου» δημιούργησε θόρυβο! Γνωρίζοντας τα πράγματα και τις προετοιμασίες που γίνονταν από κοντά, είμαι σίγουρη ότι το ζευγάρι προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Η ιστορική, όμορφη παρά τα προβλήματα Αλεξάνδρεια επελέγη γιατί είναι η γενέτειρα του Αντώνη και συνδέεται με σημαντικές στιγμές του Ιδρύματος Ωνάση. Η σεμνή τελετή του γάμου έγινε στο Πατριαρχείο με κουμπάρους τον Κώστα Μπίκα και τη σύζυγό του. Η νύφη δεν φορούσε haute couture wedding dress αλλά ένα φόρεμα που είχε αγοράσει σε κάποιο σύντομο ταξίδι στο εξωτερικό. Οι «εναλλακτικές» μπομπονιέρες έφεραν την υπογραφή Zeus & Dione. Τα δήθεν πανάκριβα λουλούδια επέλεξε η ίδια η νύφη από ένα φυτώριο στα σύνορα Αλεξάνδρειας – Καΐρου. Παρανυφάκια ήταν τα δύο μικρά κοριτσάκια που έχει αποκτήσει το ζευγάρι. Στην Αλεξάνδρεια βρίσκονταν και τα δύο παιδιά του Αντώνη Παπαδημητρίου από τον πρώτο του γάμο: ο Αλέξανδρος, ο οποίος σπουδάζει στο εξωτερικό, και η Εστέλ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ