Το γαλάζιο, ψυχρό βλέμμα του ρώσου ολιγάρχη είχε καρφωθεί στα παπούτσια του Ντίντη Ευπαλίδη. Ο μεγαλοεφοπλιστής, μεγαλογαιοκτήμων χαμογέλασε με ικανοποίηση. Τα χειροποίητα Vuitton shoes, τα οποία μπορείς να παραγγείλεις μόνο στο exclusive atelier του οίκου, Fiesso d’ Artico, στην Ιταλία, είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον του γεροδεμένου billionaire. Ο παιδικός μου φίλος ρούφηξε μια γουλιά από τη Shipwrecked του 1907. Αφησε να του ξεφύγει ένας βαθύς αναστεναγμός. Η πιο ακριβή σαμπάνια στον κόσμο, θεσπέσιο δημιούργημα των αμπελώνων Heidsieck, τον έκανε να εκτιμήσει για μια ακόμη φορά τον οικοδεσπότη. «Οι ρώσοι tycoons είναι νεόπλουτοι, αγενείς, άξεστοι αρκετές φορές» ψιθύρισε στο αφτί μου. «Σίγουρα όμως είναι εξαιρετικά γενναιόδωροι» συνέχισε. «Η συγκεκριμένη, συλλεκτική champagne την οποία δοκίμασα για πρώτη φορά σε private party στο «Ritz-Carlton Hotel» της Μόσχας, στοιχίζει 275.000 ευρώ!» επεσήμανε. Δοκίμασα και εγώ τον χρυσόξανθο καμπανίτη. Εξαιρετικός! Σκέφθηκα ότι οι πάμπλουτοι Ρώσοι γνωρίζουν καλά τις περίφημες extraordinary λίστες ποτών. Κάβες που μοιάζουν με… θησαυροφυλάκια. Οι επιλογές του οικοδεσπότη μας θα έκαναν ακόμη και αυτούς τους λιβανέζους και άραβες πολυεκατομμυριούχους, οι οποίοι πετούν στις κοσμοπολίτικες παραλίες της Μυκόνου δεκάδες μπουκάλια Armand de Brignac Midas, αξίας 120.000 ευρώ, να πάθουν… χιλιάδες εγκεφαλικά!
Από τη Ρωσία με… επενδύσεις

Την προσοχή μου τράβηξε το μικρό, στο χρώμα του πάγου τσαντάκι της συζύγου του Αντρέι Μιλνιτσένκο, Αλεξάνδρας. Το δημιούργημα του οίκου Chanel στοίχιζε ούτε λίγο ούτε πολύ 9.900 λίρες. Ο μόλις 40 ετών δισεκατομμυριούχος το είχε προμηθευτεί για να το προσφέρει στη σύζυγό του από την κορυφαία boutique του περιώνυμου οίκου στον αριθμό 158 της New Bond Street, στη βρετανική πρωτεύουσα.
Ο Μιλνιτσένκο μιλούσε με ενθουσιασμό για τη χώρα μας. Περιέγραφε το πέρασμά του από τα ελληνικά νησιά με τη θαλαμηγό του «Α», ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα σκάφη στον πλανήτη. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος βρίσκεται στον αριθμό 172 της λίστας Forbes, υποστήριζε ότι είχε ακούσει τα καλύτερα για τα υπέροχα, μοναδικά greek islands από τους «συναδέλφους» του. Τους κκ. Βλατισλάβ Ντορονίν, Βλαντιμίρ Ποτάνιν, Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Αλεξέι Μίλερ. Ηταν σίγουρος μάλιστα ότι οι ρώσοι μεγαλοεπιχειρηματίες θα επενδύσουν με «εντυπωσιακό» τρόπο στην Ελλάδα. Ω! mon cher Αντρέι! Η σκέψη μου πέταξε αμέσως στην πολυαγαπημένη μου, λάτρι των πανάκριβων γαλλικών οίκων και των σπάνιων διαμαντιών, Βαλεντίνα Ματβιένκο…
Διαμάντια και big business
Το σκηνικό αλλάζει. Το διαμέρισμα του ρώσου ολιγάρχη επί της Park Lane γεμάτο με πίνακες Μονέ, Πικάσο, Ανίς Καπούρ και λεοπάρ, προέλευσης Εκουαδόρ χαλιά στους τοίχους, είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό της κομψής οικίας Κοπελούζου. Παρατηρώ ότι η πρόεδρος της Ανω Βουλής της Ρωσίας κοιτάζει το ογκώδες γλυπτό του Ιγκόρ Μιτοράι το οποίο βρίσκεται στον κήπο. Τα μπιζού της κυρίας Ματβιένκο, μίας από τις 100 ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο, λάμπουν κάτω από τα φώτα. Σκέφτομαι ότι το σετ με τα διαμάντια μοιάζει με αυτό του Cartier που η Μόνικα Μπελούτσι φορούσε στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αγία Πετρούπολη. Οι Ρώσοι τελικά κρατούν στα χέρια τους όλο το «χοντρό» παιχνίδι. Big business, υποσχέσεις για επενδύσεις, εξαιρετικές συλλογές έργων τέχνης, εκτυφλωτικά ωραίες γυναίκες. Η κυρία Ματβιένκο πάντως κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συνδαιτυμόνων της στο private dinner που διοργάνωσαν στο σπίτι τους ο Δημήτρης και η Σάντυ Κοπελούζου.
Το δείπνο και η βόλτα της Βαλεντίνας

Ο γνωστός επιχειρηματίας, ο άνθρωπος που χειρίζεται το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, συνεργάτης της Gazprom, με πολύ στενές σχέσεις με τους επικεφαλής της εταιρείας, είχε προσκαλέσει στο σπίτι του εκπροσώπους της οικονομικής και πολιτικής ζωής. Το δείπνο ήταν καθιστό. Υπήρχε στη μέση η μεγάλη κεντρική ροτόντα. Σε μικρή απόσταση τέσσερα ακόμη τραπέζια. Η ατμόσφαιρα ευχάριστη. Η κομψότατη άλλωστε κυρία, η επονομαζόμενη «Θάτσερ του Κρεμλίνου», επαναλάμβανε ότι υπάρχει έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ ενώ διαβεβαίωνε ότι η Gazprom θα λάβει μέρος στον νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. Παρόντες στο δείπνο ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης κκ. Αβραμόπουλος, Μιχελάκης και Χατζηδάκης.
Πρέπει να σημειώσω ότι η πανίσχυρη απεσταλμένη του Πούτιν λίγο προτού ξεκινήσει η επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα έκανε ένα πέρασμα από το Μικρολίμανο. Την Κυριακή το βράδυ απόλαυσε φρέσκα ψάρια, σαλάτες και παγωμένο λευκό κρασί στο «Jimmy and the Fish». Συντροφιά με ελληνίδα φίλη της. Οι δύο γυναίκες είχαν γίνει «αυτοκόλλητες» την εποχή που η κυρία Ματβιένκο ήταν η πρέσβειρα της χώρας της στην Ελλάδα.
Αγιασμός στον Σκορπιό

Ο ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ πληροφορούμαι ότι θα τελέσει αγιασμό στις 30 Οκτωβρίου στον ιδιόκτητο παράδεισό του. Στη σεμνή αυτή τελετή θα δώσουν το «παρών» μόνο δήμαρχοι, τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος. Τον αγιασμό θα τελέσει ο Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης κ. Θεόφιλος. Η σχέση του russian tycoon με τη θρησκεία είναι πολύ στενή. Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος τον είχε τιμήσει για τη συμβολή του στην αναδημιουργία του Καθεδρικού Ναού της Θεοτόκου. Ο κ. Ριμπολόβλεφ είχε προσφέρει 17,5 εκατομμύρια ευρώ…
Στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Το σκηνικό θύμιζε κάτι από Σεν Τροπέ, Πόρτο Τσέρβο, Πόρτο Φίνο. Η «Αθηναϊκή Ριβιέρα» είναι τελικά πολύ κοντά. Μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης. Στη Βάρκιζα, ακριβώς κάτω από το «Island» και το μινιμαλιστικού ύφους «Private House». Μεγάλα ονόματα του διεθνούς jet set και έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες αγκυροβολούσαν τις θαλαμηγούς τους εκεί. Οι σύζυγοί τους μπορούσαν πλέον να πατήσουν στην εξέδρα από χειροποίητο ξύλο με τα δωδεκάποντα. Επειτα ανέβαιναν στα spots του Χρύσανθου Πανά για να απολαύσουν το φαγητό τους ή να παρευρεθούν σε ιδιωτικά parties. Οπως αυτό του Τζώρτζη και της Μαρίζας Κουτσολιούτσου. Από τον Οκτώβριο τα μέλη του «Salon de Bricolage» θα μπορούν να διασκεδάζουν επίσης ως members και στα «αδελφάκια», πολυσυζητημένα λονδρέζικα «The Arts Club» και «The Hospital Club».
Φθινοπωρινή σύναξη θαλαμηγών στο Πόρτο Χέλι
Το Πόρτο –Beverly –Χέλι είναι ακόμη πιο όμορφο αυτή την εποχή. Ησυχο, με ένα γλυκό, μελαγχολικό, φθινοπωρινό «touch» στην ατμόσφαιρα. Τα yachts συνεχίζουν να προσεγγίζουν την περιοχή. Πριν από λίγα 24ωρα ήταν εκεί το motor yacht «SAGITTA» του Γιάννη Χανδρή. Εκεί και τα «JUNELUCK» και «JUBILEE». Θαλαμηγοί οι οποίες βρέθηκαν κοντά στην πανέμορφη, ανακαινισμένη «Νεράιδα», το μικρό πλοίο με το οποίο ξεκίνησε τη μεγαλειώδη πορεία του στην ελληνική ναυτιλία ο Γιάννης Λάτσης. Πρώτος host στο ταξίδι στις Σπέτσες ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Λάτση, Βαγγέλης Χρόνης, ο οποίος θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής για την εντυπωσιακή πορεία της ποιητικής του συλλογής.
Μεγαλοεπιχειρηματίες και ισχυρά ονόματα του shipping βρέθηκαν στο σπίτι του εφοπλιστή Peter Γ. Λιβανού. O πλοιοκτήτης συνηθίζει να καλεί φίλους και συνεργάτες κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην κατοικία του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ