Ισπανία, αποστολή

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο τρόποι για να προσεγγίσει κανείς τα wagon αυτοκίνητα: είτε ως οχήματα με αυξημένες μεταφορικές δυνατότητες είτε ως τρόπο ζωής. Για τους Σουηδούς ίσχυε ανέκαθεν το δεύτερο, δημιουργώντας έτσι «σχολή» στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Αποστασιοποιημένοι από το κυνήγι των κυβικών εκατοστών –ως μονάδας μέτρησης όγκου –αντικατέστησαν την πρακτικότητα με τη χρηστικότητα και ιδού το σύγχρονο αποτέλεσμα: το V90 είναι ένα πολυτελές wagon που προβάλλει όσο κανένα άλλο στην κατηγορία του –και με τους Γερμανούς απέναντί του –την περί αισθητικής άποψη των δημιουργών του.

Κάθε ημέρα μαζί
Ενα αυτοκίνητο με μήκος 4,96 μέτρα δεν μοιάζει το ιδανικότερο για καθημερινή χρήση, αλλά στην πράξη το V90 κάνει δυο-τρία πράγματα με μεγάλη επιτυχία. Διανύει αποστάσεις παρέχοντας υποδειγματική ησυχία και άνεση στους επιβάτες του, συμβάλλοντας με τον τρόπο του στην ανακάλυψη ενός άλλου επιπέδου μετακίνησης. Αξιοποιεί την τεχνολογία αιχμής που διαθέτει για να υποστηρίζει και όχι για να καταπιέζει τον οδηγό του. «Κρύβει» αποτελεσματικά το μέγεθος και το βάρος του αν θελήσεις να οδηγήσεις σβέλτα σε διαδρομές με συνεχείς στροφές, εμπνέοντας σεβασμό.
Η εξωτερική του εμφάνιση δεν έχει μυστικά, έχει άλλωστε πολλά κοινά με το τετράθυρο S90 που διατίθεται ήδη στην Ελλάδα αλλά και το best-seller XC90. Στον θάλαμο επιβατών η πρώτη εντύπωση είναι και η πιο σωστή: η δεξιοτεχνία των τεχνικών της Volvo στην ταυτόχρονη διαχείριση υλικών όπως το δέρμα, το ξύλο και το μέταλλο διαμορφώνει ένα premium περιβάλλον που αποπνέει ηρεμία και αυτοπεποίθηση.
Η χωροταξική διάταξη είναι σαφώς τετραθέσια με τους επιβάτες του πίσω καθίσματος να απολαμβάνουν όλα όσα εξασφαλίζει ένα wagon με μεταξόνιο 2,94 μέτρα. Τα 560 λίτρα του χώρου αποσκευών δεν είναι η μεγαλύτερη τιμή που θα συναντήσει κανείς στην κατηγορία του αλλά παραμένει αρκετά μεγάλος και εξαιρετικά λειτουργικός.
«Πράσινη» συνείδηση
Αξιοποιώντας τους τετρακύλινδρους Drive-E κινητήρες το V90 θα διατίθεται στις πετρελαιοκίνητες D4 (δικίνητη) και D5 (τετρακίνητη) εκδόσεις, απόδοσης 190 και 235 ίππων, με το σύστημα PowerPulse που εξασφαλίζει άμεση απόκριση στο πάτημα του γκαζιού. Η βενζινοκίνητη δικίνητη T5 αποδίδει 254 ίππους και η τετρακίνητη T6 320 ίππους διαθέτοντας και μηχανικό υπερσυμπιεστή και turbo. Αυτή η διαμόρφωση αποτελεί και τη βάση για την plug-in υβριδική T8 Twin Engine AWD έκδοση των 407 ίππων που εκλύει 47 γραμ. / χλμ. CO2 με θεωρητική κατανάλωση 2,1 λίτρα / 100 χλμ.

Μάθημα καινοτομίας
Τα πιο προηγμένα συστήματα ασφαλείας στον κόσμο περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου με αιχμή του δόρατος τo City Safety για την αποτροπή των συγκρούσεων ακόμη και σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενα οχήματα, αναγνωρίζοντας πεζούς, ποδηλάτες και μεγάλα ζώα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει επίσης το σύστημα Run-off Road Mitigation που επαναφέρει το αυτοκίνητο στον δρόμο επεμβαίνοντας στο σύστημα διεύθυνσης αν ανιχνεύσει πιθανότητα εξόδου από τις διαγραμμίσεις. Σημειώστε εδώ ότι τα S90/V90 είναι τα μόνα στην κατηγορία τους που διαθέτουν στον βασικό τους εξοπλισμό σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης –Pilot Assist –που κινεί μόνο του το αυτοκίνητο σε ταχύτητες ως 130 χλμ. / ώρα.

Οδηγώντας
Τα διαφορετικά προγράμματα οδήγησης που προσφέρει το V90 –Eco, Comfort, Dynamic, Individual –συνθέτουν ένα σύνολο που μεταβάλλει τον χαρακτήρα του οποιαδήποτε στιγμή το ζητήσεις, επενεργώντας στα υποσυστήματα του αυτοκινήτου. Ανεση και ποιότητα κύλισης είναι «εκ των ων ουκ άνευ» αλλά το πιο γοητευτικό στοιχείο στον δρόμο είναι ο δυναμισμός που βγάζει το πεντάμετρο αμάξωμα αξιοποιώντας το στιβαρό πλαίσιο και την αερανάρτηση στην περίπτωση των αυτοκινήτων της δοκιμής μας.
Εσωτερικό
Με αίσθηση χειροποίητης κατασκευής και κορυφαία υλικά, το V90 εκφράζει την άποψη των Σουηδών για την πολυτέλεια. Το μεταξόνιο των 2,94 μέτρων εξασφαλίζει γενναιόδωρους χώρους για τέσσερις επιβάτες με τις λεπτότερες πλάτες των μπροστινών καθισμάτων να αφήνουν περισσότερο χώρο για εκείνους που κάθονται πίσω.
Προγράμματα οδήγησης
Πίσω από τον διακόπτη για την ενεργοποίηση του κινητήρα βρίσκεται εκείνος που τροποποιεί τη λειτουργία της ανάρτησης και του συστήματος διεύθυνσης, την απόκριση του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων με τη δυνατότητα χειροκίνητων αλλαγών και μέσω paddles στο τιμόνι. Στις τετρακίνητες εκδόσεις χρησιμοποιείται ηλεκτροϋδραυλικός συμπλέκτης Haldex 5ης γενιάς.
Sensus Connect
Αναπόσπαστο τμήμα του βασικού εξοπλισμού αποτελεί η οθόνη αφής 9 ιντσών. Μέσω αυτής, με οριζόντιες και κάθετες κινήσεις, ελέγχονται οι λειτουργίες του συστήματος πλοήγησης, του τηλεφώνου και του συστήματος ψυχαγωγίας με παράλληλη δυνατότητα χρήσης των συστημάτων Apple CarPlay και AndroidAuto. Μέσω του Sensus Connect το V90 είναι διαρκώς συνδεδεμένο σε πραγματικό χρόνο με τον έξω κόσμο.

Highlights

Κινητήρες
Τα τετρακύλινδρα μηχανικά σύνολα βενζίνης και πετρελαίου 2,0 λίτρων, τεχνολογίας Drive-E, αποδίδουν 190 – 320 ίππους, εκλύουν 119-169 γραμ. CΟ2 και συνδυάζονται με το αυτόματο κιβώτιο Geartronic οκτώ ταχυτήτων. Στην κορυφή της γκάμας τοποθετείται η plug-in υβριδική έκδοση T8 Twin Engine ΑWD που συνδυάζει ηλεκτροκινητήρα και βενζινοκινητήρα με μηχανικό υπερσυμπιεστή και turbo. Αποδίδει 407 ίππους, καταναλώνει περίπου 2,1 λίτρα / 100 χλμ. και εκλύει μόλις 47 γραμμ. / χλμ. CO2.

Run-off Road Mitigation
H τεχνολογία αποφυγής εκτροπής από τον δρόμο με λειτουργία υποβοήθησης διεύθυνσης ανιχνεύει αν επίκειται έξοδος από τις διαγραμμίσεις στην άκρη του δρόμου. Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα διεύθυνσης λειτουργεί αυτόματα επαναφέροντας το αυτοκίνητο με ασφάλεια στον δρόμο.

Pilot Assist

Με την ενεργοποίηση του συστήματος ημιαυτόνομης οδήγησης το V90 επιταχύνει, επιβραδύνει και στρίβει παραμένοντας στη λωρίδα κυκλοφορίας με ταχύτητα κίνησης ως 130 χλμ. / ώρα, χωρίς απαραίτητα να προπορεύεται άλλο αυτοκίνητο.

INFO
To V90 θα διατίθεται στην Ελλάδα προς το τέλος του χρόνου στα ίδια επίπεδα εξοπλισμού με το S90 και τιμές ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με εκείνο

Κινητήρας
D5 AWD, 1.969 κ.εκ.

Ισχύς
235 ίπποι / 4.000 σ.α.λ.

Ροπή
480 Nm / 1.750 – 2.250 σ.α.λ.

Κιβώτιο ταχυτήτων
Αυτόματο Geartronic 8 ταχυτήτων

Κατανάλωση

4,9 λίτρα / 100 χλμ.

0-100χλμ
7,2 δευτερόλεπτα

Τελική ταχύτητα

240 χλμ./ώρα

Service
30.000 χλμ. ή 12 μήνες

Ρύποι
129 γραμμ. / χλμ.

Τέλη κυκλοφορίας
€154,80

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ