Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε την Παρασκευή με αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Τραπεζικής και Ασφαλιστικής Εποπτικής Αρχής της Κίνας (ChinaBanking & Insurance Regulatory Commission- CBIRC).

Απευθυνόμενος στην εποπτική ομάδα του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα της Κίνας, ο Διοικητής σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος είχε συναντήσεις με μια σειρά κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ανταλλάσσοντας απόψεις και πληροφόρηση για τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις.

Όπως είναι ήδη γνωστό, αρκετοί από αυτούς τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς έχουν εκφράσει θετική στάση και πρόθεση να δραστηριοποιηθούν τόσο στον τραπεζικό όσο και στον ασφαλιστικό τομέα στην Ελλάδα, γεγονός που προϋποθέτει και τον ενεργό ρόλο της αρμόδιας εποπτικής αρχής της Κίνας.

Πέραν των θεμάτων διμερούς εποπτικής συνεργασίας, τα δύο μέρη αντάλλαξαν πληροφόρηση για τα προσφάτως διαμορφωθέντα χαρακτηριστικά και τη δυναμική του χρηματοπιστωτικού τους τομέα, ως επίσης και για τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που αποσκοπούν στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κινεζικής αρχής αντιπρόεδρος Wang Zhaoxing, είναι διεθνώς γνωστός για τους εποπτικούς στόχους που έχει θέσει, καθώς και τις ιδέες που εκφράζει δημοσίως σε διεθνείς οργανισμούς για τη συνεχιζόμενη οικονομική μεταρρύθμιση και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κίνας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι πρόσφατες αποφάσεις για αναδιοργάνωση και ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της εποπτικής αρχής στον τραπεζικό αλλά και ασφαλιστικό τομέα της Κίνας, με τη μορφή ενός ενιαίου εποπτικού οργάνου, προσελκύουν διεθνές ενδιαφέρον και ειδικά σε χώρες όπου δραστηριοποιούνται χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας. Διεθνές ενδιαφέρον προκαλεί και η συνεχιζόμενη απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κίνας, γεγονός που ενισχύει το κλίμα διασυνοριακών συναλλαγών, διμερών συνεργασιών και αμοιβαίων επενδύσεων.

Η συνάντηση της κινεζικής εποπτικής και ρυθμιστικής αρχής του χρηματοπιστωτικού τομέα με την Τράπεζα της Ελλάδος εντάσσεται στις πρώτες διεθνείς αποστολές της νέας ενοποιημένης εποπτικής αρχής της Κίνας, μετά την πρόσφατη συγχώνευση της τραπεζικής με την ασφαλιστική εποπτική τους αρχή τον Μάρτιο του 2018.

Η συγχώνευση αυτή θεωρείται ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας κατά την τελευταία δεκαπενταετία, σηματοδοτώντας την έναρξη της εφαρμογής του στόχου «Μία Τράπεζα, Δύο Επιτροπές», που αναφέρεται στην κεντρική τράπεζα της Κίνας (People Bank of China), την τραπεζική-ασφαλιστική εποπτική Αρχή (CBIRC) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας.