Τις καταθέσεις των 13 μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης AFO που εξαρθρώθηκε το καλοκαίρι στη Γαλλία δημοσίευσε ο «Monde». Οι 10 άνδρες και τρεις γυναίκες, από 32 ως 69 ετών, που συνελήφθησαν στα τέλη Ιουλίου, σκόπευαν να σκοτώσουν ιμάμηδες, να δηλητηριάσουν τρόφιμα χαλάλ και να πετάξουν χειροβομβίδες σε μουσουλμάνους. Από τις καταθέσεις τους φαίνεται ότι δεν ανήκαν σε πολιτικά κόμματα, κινούνταν στις παρυφές του κινήματος των «επιβιωτιστών» (σ.σ. survivalists, αυτοί που προετοιμάζονται για επιβίωση έπειτα από πραγματική ή φανταστική, φυσική ή κοινωνική καταστροφή) και ορισμένοι είχαν δολοφονικές τάσεις.
Οπως φαίνεται από τις καταθέσεις των 13 στον ανακριτή, η AFO (Action de Forces Opérationnelles ή Δράση Επιχειρησιακών Δυνάμεων), που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2017, προετοίμαζε τριών ειδών επιχειρήσεις: τη δολοφονία «200 ακραίων ιμάμηδων», τη δηλητηρίαση τροφίμων χαλάλ σε σουπερμάρκετ και τη ρίψη χειροβομβίδων σε μουσουλμανικούς στόχους, όπως σε πιστούς που προσεύχονται και σε σαλαφιστικά βιβλιοπωλεία.
Οι 13 συλληφθέντες, από τους οποίους οι εννέα αφέθηκαν ελεύθεροι, έχουν ετερόκλητα προφίλ: επιχειρηματίες, πρώην στρατιωτικοί, ένας μαθηματικός. Αρχηγός τους είναι ο 64χρονος συνταξιούχος αστυνομικός Γκι Σιμπρά. Υποστηρίζουν ότι η AFO έχει περίπου 100 μέλη. Στρατολογούσε κυρίως ανάμεσα σε πρώην στρατιωτικούς και αστυνομικούς ώριμης ηλικίας. Χώριζε τα μέλη με χρωματικούς κωδικούς: οι «λευκοί» ήταν απλοί συμπαθούντες, οι «γκρι» διαχειρίζονταν την εκπαίδευση των νέων μελών και οι «μαύροι» ήταν εκείνοι που θα περνούσαν στη δράση.
Σύμφωνα με τον «Monde», το σημαντικότερο στοιχείο που προκύπτει από τις καταθέσεις είναι οι βίαιες βλέψεις μέρους της γαλλικής Ακροδεξιάς με φόντο τη συρρίκνωση του Εθνικού Συναγερμού (RN, πρώην Εθνικού Μετώπου). Αρκετοί από τα μέλη της AFO δηλώνουν «απογοητευμένοι» από το RN.
Επικαλούνται το Μπατακλάν



«Τρόμαξα μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις» του Νοεμβρίου 2015 στη Γαλλία, δήλωσε ένας από τους συλληφθέντες λέγοντας ότι τα μέλη της AFO εκπαιδεύονταν στην αυτοάμυνα για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση νέας επίθεσης. «Ηθελα να προστατεύσω την οικογένειά μου… Βρήκα αυτό που ζητούσα γιατί η AFO μου έδινε την ευκαιρία να μπορέσω να δραπετεύσω αν ποτέ υπήρχαν μεγάλες συγκρούσεις στη Γαλλία, εννοώ συγκρούσεις με μουσουλμάνους».
Αλλοι εντάχθηκαν στην AFO για να σχεδιάσουν μια «τεράστια και μη αναμενόμενη απάντηση» σε περίπτωση νέας επίθεσης από ισλαμιστές. Θα περνούσαν όντως στη δράση; Τα περισσότερα μέλη είχαν μη δηλωμένα όπλα στο σπίτι τους.
Κάθε μέλος είχε ως αποστολή να εντοπίσει τουλάχιστον έναν ακραίο ιμάμη. Σύμφωνα με πράκτορα των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών που εισχώρησε στην AFO και οδήγησε στην εξάρθρωσή της, η οργάνωση σκόπευε το φθινόπωρο να δηλητηριάσει τρόφιμα χαλάλ σε επτά ή οκτώ σουπερμάρκετ σε γειτονιές με έντονο μουσουλμανικό στοιχείο με τον εξής τρόπο: γυναίκες-μέλη της AFO θα φορούσαν νικάμπ και θα δηλητηρίαζαν τα τρόφιμα με βρωμαδιολόνη χρησιμοποιώντας σύριγγες.
Ενα από τα μέλη, ο 32χρονος Ντανιέλ Ρ., κυκλοφορούσε στην περιοχή του Παρισιού με μια χειροβομβίδα στο κάθισμα του συνοδηγού του αυτοκινήτου του. Στο σπίτι του βρέθηκε το μεγαλύτερο οπλοστάσιο της AFO καθώς και ένα εργαστήριο παρασκευής εκρηκτικών: έπαιρνε βομβίδες airsoft –που χρησιμοποιούνται σε αθλητικές δραστηριότητες με απομιμήσεις όπλων –και πρόσθετε υπεροξείδιο ακετόνης. Στο τηλέφωνο αναφέρονταν σε αυτές ως «ντομάτες».
Η οργάνωση διέθετε και δικηγόρο, τον Αλμπέρ ντε Μπρισάκ, που δίδασκε στα μέλη ζητήματα όπως το δικαίωμα στη σιωπή σε περίπτωση που συλληφθούν. Ο δικηγόρος αυτός είχε υπερασπιστεί τα συμφέροντα του πρώην δικτάτορα του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν σε μια δίκη για δυσφήμηση το 1997 στο Παρίσι.
Για να εξηγήσουν γιατί εντάχθηκαν στην AFO, τα περισσότερα μέλη επικαλέστηκαν το τραύμα που υπέστησαν στις επιθέσεις τζιχαντιστών στο Μπατακλάν, στο Stade de France και αλλού στις 13 Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Οι περισσότεροι ήταν πιστοί καθολικοί που ζούσαν σε εύπορες γειτονιές. Ολοι τους είχαν παρατσούκλια –τον αρχηγό τους, Γκι Σιμπρά, τον αποκαλούσαν «Ρισελιέ».


Η νοσοκόμα και ο μαθηματικός
Ανάμεσα στα μέλη είναι μια 55χρονη νοσοκόμα, ένας 45χρονος εστιάτορας και ένας 69χρονος μαθηματικός. Πολλές από τις συναντήσεις τους πραγματοποιήθηκαν σε μια μπρασερί απέναντι από τη γέφυρα Pont Neuf, στο κέντρο του Παρισιού.
Τέσσερις από τους συλληφθέντες είχαν γνωστούς στα σημεία όπου πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις τον Νοέμβριο του 2015. Ο εστιάτορας εργαζόταν στο Stade de France ενώ δύο φίλοι του σκοτώθηκαν στο Μπατακλάν. Αλλο μέλος της AFO, ένας 40χρονος υδραυλικός, είχε έναν ξάδερφο που σώθηκε στο Μπατακλάν. «Από τότε στράφηκα σε οργανώσεις όπως η AFO» είπε στην κατάθεσή του. «Είχα την εντύπωση ότι το κράτος δεν μπορούσε να προστατεύσει εμένα και την οικογένειά μου».
Ο υπεύθυνος του παρισινού τμήματος της AFO, ο 69χρονος Μπερνάρ Σ., πρώην διευθυντής εταιρείας που τον βαρύνουν σοβαρές κατηγορίες, κατέθεσε: «Η μεγαλύτερη από τα εγγόνια μου επρόκειτο να πάει εκείνο το βράδυ στο Μπατακλάν αλλά αρρώστησε. Δύο από τους φίλους της σκοτώθηκαν».
Το δεξί χέρι του Σιμπρά, ο 65χρονος Ντομινίκ Κ., συνταξιούχος της France-Telecom και πρώην γκολιστής, θεωρούσε σαν παιδί του μια 20χρονη γειτόνισσα που σκοτώθηκε σε ένα από τα καφέ όπου πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στις 13 Νοεμβρίου 2015.
Αποφασισμένοι να σκοτώσουν
Ο πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών που εισχώρησε στην AFO θεωρούσε «πιο αποφασισμένους ψυχολογικά να σκοτώσουν κάποιον εν ψυχρώ» τον 54χρονο Φιλίπ Κ. και τον 32χρονο Ντανιέλ Ρ., τηλεφωνητή στη νυχτερινή βάρδια της εταιρείας ταξί G7, παντρεμένο με Καμποτζιανή, πατέρα δύο παιδιών και παθιασμένο με τα όπλα. Δηλώνει «απαισιόδοξος» και πιστεύει στο «σενάριο-καταστροφή ενός εμφυλίου πολέμου στη Γαλλία ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους».
Ο Φιλίπ Κ., που είχε το παρατσούκλι «Αχιλλέας», είναι πρώην στρατιωτικός που υπηρέτησε στο Αφγανιστάν το 2009 όπου του «άνοιξαν τα μάτια σχετικά με την καθολική πίστη», σύμφωνα με την κατάθεσή του. «Το ισλάμ είναι ένα εφεύρημα για να κατατροπωθεί η βυζαντινή αυτοκρατορία» κατέθεσε παρά το γεγονός ότι η μητέρα του είναι μουσουλμάνα μαροκινής καταγωγής. Κανένας από τους 13 δεν παραδέχεται ότι είναι ρατσιστής. «Φοβάμαι για τη χώρα μου. Δεν υπάρχει ισορροπία. Υπάρχουν υπερβολικά πολλοί μιναρέδες» κατέθεσε ένας. «Για μένα η Γαλλία είναι λευκή. Δεν είναι ζήτημα ρατσιστικό αλλά ιστορικό» κατέθεσε άλλος.

HeliosPlus