Τέσσερις ολόκληρες ώρες συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία, για να καταλήξει στις γνωστές απειλητικές και συνεχώς επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνον για το Αιγαίο και την Κύπρο, αλλά και κατά των Αμερικανών για την υποστήριξή τους στους Κούρδους, καθώς και των Ευρωπαίων για τη στάση τους στη Βάρνα.
Επιβεβαιώνοντας έτσι τη συνέχιση μιας συγκροτημένης και καλά σχεδιασμένης πολιτικής, η οποία –και αυτό έχει καίρια σημασία –βασίζεται πλέον στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Δηλαδή της παγωμένης σχέσης με την ΕΕ και της έντονης αντιπαράθεσης με την Ουάσιγκτον, σε αντίθεση με τους εξαιρετικά θερμούς δεσμούς που αναπτύσσονται τελευταία με τη Ρωσία.
Και όλα αυτά τη στιγμή που στον ευτυχή μας τόπο όχι μόνο δεν έχουμε καταφέρει να ιδρύσουμε ένα ενιαίο όργανο για τη χάραξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά βγαίνει ο καθένας και λέει το μακρύ του και το κοντό του, με αποτέλεσμα την πολιτική αυτή να διαμορφώνουν τα λεγόμενα πρωινάδικα της τηλεόρασης και κάτι ύποπτης προέλευσης σάιτ. Η κυβέρνηση μάλιστα προσπαθεί με κάθε μέσο να μας πείσει πότε ότι θα υπάρξει αποφασιστική ευρωπαϊκή παρέμβαση και πότε επέμβαση του 6ου Στόλου στην ΑΟΖ της Κύπρου, όταν τα πλοία αυτά διεξάγουν εκεί απλώς κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ. Το αποτέλεσμα είναι να έρχεται η μια ψυχρολουσία μετά την άλλη, όπως δυστυχώς αποδείχθηκε με την πολυδιαφημισμένη Βάρνα, που κατέληξε σε ένα επικίνδυνο φιάσκο αναζωπυρώνοντας τελικά την τουρκική επιθετικότητα.
Απλούστατα διότι η Τουρκία, από τότε που οι Βρυξέλλες τής έκλεισαν την πόρτα για ένταξη στην ΕΕ, δεν έχει κανέναν λόγο να παίζει το καλό παιδί.
Καθώς μάλιστα διαθέτει τώρα το ισχυρό χαρτί του ανοιγοκλεισίματος της στρόφιγγας στη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, μπορεί ανέτως να εκβιάζει. Οπως εκβιάζει και τους Αμερικανούς για τη στήριξη τους στους Κούρδους, προσεγγίζοντας τον Πούτιν, ο οποίος έχει βρει τον ιδεώδη τρόπο να διασπάσει την ενότητα του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που αναβιώνει επικίνδυνα ο Ψυχρός Πόλεμος. Ετσι αυτή την εβδομάδα θα επισκεφθεί την Τουρκία για τη θεμελίωση ενός πυρηνικού εργοστασίου που κατασκευάζει η ρωσική εταιρεία Ροσατόμ και αναμένεται και η παράδοση των πυραύλων S-400. Και εμείς περιδεείς τα παρακολουθούμε όλα αυτά, ανίκανοι να αντιδράσουμε και υπό τον φόβο ενός μοιραίου επεισοδίου στο Αιγαίο. Αποτέλεσμα βέβαια μιας ανύπαρκτης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που αδυνατεί να προχωρήσει στην εκτίμηση των νέων δεδομένων που συνιστούν η απομάκρυνση της Τουρκίας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και η δημιουργία μιας νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πράγμα που σημαίνει επικράτηση μέσω της ισχύος των όπλων, μακριά από τους καθιερωμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ