Να κάτι που δεν έχουν στην Αθήνα και έχει η Θεσσαλονίκη. «Ινστιτούτο για την προχωρημένη βιώσιμη κινητικότητα και τις μεταφορές». Μαζί με αυτό έρχεται και μια ημέρα, ολόκληρη αφιερωμένη στην κίνηση κάθε είδους οχήματος, όχι απλά όπως την φαντάζονται αλλά όπως ήδη άρχισαν να την υλοποιούν, σκεπτόμενοι το μέλλον, οι ερευνητές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, άρα και στην Ελλάδα.

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Ολόκληρη μια οικογένεια, η παρέα, ένα ζευγάρι ή και οποιοσδήποτε άλλος που έστω και μόνος του θέλει να δει και να αποκτήσει άμεση ιδέα για τις πιο νέες κατακτήσεις σε ό,τι έχει σχέση με αυτοκίνητα, συγκοινωνίες, μοτοσικλέτες, ποδήλατα με κινητήρα, όλοι μπορούν να πάνε στη Θέρμη και να βρουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να τους περιμένουν.

Ποια είναι αυτά τα ενδιαφέροντα πράγματα;

• Οδήγηση σε δυναμικό προσομοιωτή οδήγησης αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας

• Κέντρο Παρακολούθησης Κυκλοφορίας και Κινητικότητας

• Εργαστήριο Εικονικής Πραγματικότητας

• Κινητή ερευνητική μονάδα Κυκλοφορίας- Περιβάλλοντος- Οδοστρωμάτων
• Ηλεκτρικά οχήματα
• Εργαστήριο Οικιακών Αυτοματισμών

• Θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά

Οι τίτλοι όμως των δραστηριοτήτων έτσι απλά, δεν μπορούν να περιγράψουν το αν αξίζει τον κόπο να πας έως εκεί. Εμείς στο ΒΗΜΑ επειδή είχαμε την ευκαιρία, και την ηλεκτρονικά φουλ εξοπλισμένη ηλεκτρική BMW, που παρκάρει μόνη της, να οδηγήσουμε, και στον προσομοιωτή της μοτοσικλέτας να καθίσουμε, να παρακολουθήσουμε το πώς εξελίσσεται η κίνηση σε όλους τους δρόμους της πόλης(που σαν να είναι πραγματικές αρτηρίες κοκκινίζουν όταν η κυκλοφορία πυκνώνει!), και να οδηγήσουμε στον αυτοκινούμενο προσομοιωτή οδήγησης με βροχή ή με απρόοπτα οδικά εμπόδια, συνιστούμε αυτή την κυριακάτικη επίσκεψη.
Αλλά όχι μόνον για αυτά.

Αξίζει να μιλήσεις με τους ανθρώπους του Ι.ΜΕΤ. Που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από τα Υπουργεία Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας(αλλά μόλις το 12% της χρηματοδότησής του γίνεται από το ελληνικό κράτος διότι έγινε ένας βασικός ερευνητικός οργανισμός στον τομέα των μεταφορών για την Ελλάδα αλλά κατάφερε να βρίσκει πόρους και εκτός Ελλάδος).
Για όποιον θέλει να περάσει μια Κυριακή μαθαίνοντας καινούρια πράγματα η Ανοικτή Ημέρα στο Κοινό προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

Το πρόγραμμα όλης της ημέρας υπάρχει εδώ: http://imet.gr/openday2017/. Σε αυτό φαίνεται ότι η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ, το πρωί υπάρχει καφές υποδοχής, το μεσημέρι ότι προσφέρεται ελαφρύ γεύμα και ότι το Ι.ΜΕΤ. βρίσκεται εδώ:
6ο χιλιόμετρο Χαριλάου-Θέρμης, Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο 2310 498 457 (www.imet.gr)