Οι σφυγμοί ανεβαίνουν, η ανάσα βαραίνει, τα παπούτσια χαϊδεύουν το έδαφος και ο αέρας δροσίζει το πρόσωπο. Η αίσθηση του τρεξίματος είναι κλισέ, αλλά και εθιστική. Νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, με ακουστικά στα αυτιά ή χωρίς, με στόχο το ρεκόρ ή την προσωπική ευχαρίστηση, με αθλητική εμφάνιση ή τρέντι φόρμα, η πιο αναζωογονητική αθλητική δραστηριότητα φέρνει αντιμέτωπο αυτόν που θα την επιλέξει με τον εαυτό του και παίζει με την αντοχή του. Σήμερα, για ακόμα μία φορά, το τρέξιμο ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, βάζει κάτω τη hot yoga, νικάει το pilates και γίνεται η τάση της εποχής. Και οι Αθηναίοι δείχνουν να το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.

Σε μια πόλη που όταν κάποιος έτρεχε, οι περισσότεροι τον κοιτούσαν σαν να είχε βγει από αμερικανική ταινία και η έκφραση απορίας συνοδευόταν από το σχόλιο «καλά αυτός δεν έχει κάτι άλλο να κάνει πρωινιάτικα;», έφτασε η στιγμή, μέσα στην κρίση, που τα γήπεδα γέμισαν, τα πάρκα –κι όμως υπάρχουν- υποδέχτηκαν νέες παρέες και οι δρόμοι καλωσόρισαν μικρούς και μεγάλους αθλητές που καθημερινά ξεπερνούν τον εαυτό τους και αφήνουν σταγόνες από τον ιδρώτα τους. Οι ενδορφίνες φτάνουν στο ζενίθ, το γαλακτικό γεμίζει το σώμα, η καρδιά πάει να σπάσει, αλλά οι δρομείς στην Αθήνα δεν το βάζουν κάτω. Συμμετέχουν στο We Run Athens της Nike και το Αdidas Open Run, κατεβαίνουν στο Spetses Mini Marathon, τρέχουν στο Ladies Run και τα δίνουν όλα στον διεθνούς φήμης Κλασικό Μαραθώνιο της πόλης. Οι διοργανώσεις πληθαίνουν, γίνονται καλύτερες, πιο οργανωμένες, απευθύνονται σε όλους και διεκδικούν επάξια πλέον μια θέση στη ζωή του κατοίκου της πρωτεύουσας –και όχι μόνο.

Στις 09.00 το πρωί της Κυριακής (11 Νοεμβρίου) δίνεται η εκκίνηση τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της αφετηρίας στο Μαραθώνα. Οι δρόμοι του νομού για κάποιες ώρες γίνονται στάδιο και τα πεζοδρόμια, κερκίδες. Ηεπέτειος του 30ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών συνδυάζεται με μια πρωτοφανήσυμμετοχή δρομέων από όλο τον κόσμο που τρέχουν –κυριολεκτικά και μεταφορικά- για να ζήσουν την εμπειρία της μοναδικής διαδρομής με ιστορία χιλιάδων χρόνων.Περισσότερες από 220.000 φιάλες νερού,36.000 ισοτονικά,35.000 μπανάνες,25.000 αναψυκτικά,25.000 σφουγγάρια,15.000 σνακςκαι 9.000 τζελ στηρίζουν την προσπάθεια των 26.000 συμμετεχόντων, στο δημοκρατικότερο αγώνισμα του στίβου και τους δίνουν τη δύναμη να φτάσουν μέχρι τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Πρωταθλητές, διάσημες προσωπικότητες, πρέσβεις, εταιρείες, οικογένειες, μαθητές και ηλικιωμένοι -ηΜαριάνθη Παπαποστόλου αγωνίζεται στα 5χλμ. και έχει συμπληρώσει τα 90 χρόνια ζωής- περιμένουν το σύνθημα του αφέτη για να καταθέσουν την ψυχή τους και να καταβάλουν την υπερπροσπάθεια που θα τους χαρίσει τη σίγουρη προσωπική νίκη. Στους συγκεκριμένους αγώνες άλλωστε, είναι από τις λίγες φορές που το τυπικό «η συμμετοχή μετράει», παίρνει σάρκα και οστά.

Το ρεκόρ εγγραφών στους παράλληλους αγώνες του Μαραθωνίου -7.500 στον Αγώνα Δρόμου των 5χλμ και 6.500 στα 10χλμ-, αλλά και το γεγονός ότι οι εγχώριες συμμετοχές πλέον ξεπερνούν κατά πολύ τις ξένες επιβεβαιώνει τη στροφή των Αθηναίων, αλλά και γενικότερα των Ελλήνων προς το τρέξιμο. Ο Κώστας Νακόπουλος, πρωταθλητής στις μεσαίες αποστάσεις στην Ελλάδα, αφού πήρε τη νίκη στα πέντε χιλιόμετρα του Spetses Mini Marathon, την Κυριακή θα κατέβει ξανά στο πεντάρι του Κλασικού Μαραθωνίου. «Θα βοηθήσω, από την μεριά μου όσο μπορώ, σε ένα τέτοιο σπουδαίο αθλητικό γεγονός. Ελπίζω από την επόμενη χρονιά να λάβει χώρα και το διήμερο αντίστοιχο concept», μου λέει. «Θα τρέχω πάντα. Το τρέξιμο είναι κάτι με το οποίο έχω μάθει να ζω από παιδί. Αυτή την εποχή μάλιστα πιστεύω ότι αποτελεί και την καλύτερη διέξοδο από την καθημερινότητα και τα προβλήματα. Ελπίζω μέσα από αυτή την κρίση να καταφέρουμε να αποκτήσουμε τουλάχιστον αθλητική παιδεία», προσθέτει ο Κώστας, που διανύει καθημερινά τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα στην προπόνηση.

Ο Κώστας Νακόπουλος στο Spetses Mini Marathon

Μία ακόμα πρωταθλήτρια αποστάσεων στην Ελλάδα, η Αθηνά Κοΐνη θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό την Κυριακή στη μεγάλη γιορτή του στίβου και θα κατέβει επίσης στο πεντάρι για να διεκδικήσει την πρωτιά. «Το τρέξιμο είναι για εμένα τρόπος ζωής. Με έχει μάθει να είμαι πειθαρχημένη από μικρή ηλικία και να δίνω το 100% σε κάθε αγώνα», μου λέει και συνεχίζει: «Οταν τρέχω ελεύθερα ενδεχομένως να κάνω διάφορες σκέψεις, αλλά όταν κατεβαίνω σε αγώνα, σκέφτομαι αποκλειστικά τα περάσματα, τους χρόνους και το αποτέλεσμα».Η εικοσάχρονη δρομέας με τις αναρίθμητες επιτυχίες στο βιογραφικό της συμμετέχει και στο Ladies Run, το θεσμό που εκτός από τον «θηλυκό» αγώνα που διοργάνωσε για φιλανθρωπικό σκοπό στο Λαιμό Βουλιαγμένης, περιλαμβάνει και την πρώτη ιστοσελίδα για τις ελληνίδες δρομείς.

Το συγκεκριμένο blog αποδεικνύει ότι το τρέξιμο εύκολα θα μπορούσε να αποτελεί μονοπώλιο των γυναικών και ταυτόχρονα κάνει κάτι μαγικό. Αφιερώνει τον ίδιο χώρο –όπως ακριβώς και η εκκίνηση ενός αγώνα αντοχής- σε όλες τις σύγχρονες γυναίκες που μοιράζονται την αγάπη για την πιο απλή μορφή άθλησης, είτε αυτές είναι πρωταθλήτριες, είτε απλώς συνηθίζουν να τρέχουν τα καλοκαίρια στην παραλία. «Τα κορίτσια που επιλέγουμε να φωτογραφίσουμε είναι τα αληθινά πρότυπα γυναικών. Σε αντίθεση με τις fake προσωπικότητες που συνήθως προβάλλονται από τα media, το Ladies Run φιλοξενεί καθημερινές γυναίκες με στυλ και άποψη που αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους», μου εξηγεί ο δημιουργός του θεσμού, Κίμων Φραγκάκης. «Ξεκίνησα το Ladies Run γιατί θέλησα να επιστρέψω στο τρέξιμο κάτι από αυτά που μου έδωσε. Ημουν σίγουρος ότι οι γυναίκες θα το αγκάλιαζαν, καθώς είναι έξυπνες, οργανωμένες και περισσότερο αφοσιωμένες στους στόχους τους», καταλήγει ο ίδιος.

Ενα άλλο event που δίνει σε όλους την ευκαιρία να τρέξουν και να χαρούν το αγώνισμα είναι το Spetses Mini Marathon, η διοργάνωση που εφέτος είχε τις τριπλάσιες συμμετοχές και καθιερώθηκε ως o must αγώνας του Φθινοπώρου. Ο τόπος διεξαγωγής του αγώνα είναι ιδανικός, καθώς οι Σπέτσες είναι κοντά στην Αθήνα, η διοργάνωση προωθεί τον αθλητικό τουρισμό και η διαδρομή των 26 χιλιομέτρων είναι ανάμεσα στα πεύκα και τη θάλασσα και ιδιαίτερα ασφαλής, καθώς στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. «Ο καθένας μπορεί να τρέξει στον αγώνα των πέντε χιλιομέτρων και να τερματίσει στο δικό του χρόνο. Είχαμε τρομερή συμμετοχή αυτή τη φορά και είδαμε ακόμα και ανθρώπους άνω των 70 ετών να δίνουν το κάτι παραπάνω, αλλά και γονείς με μωρά στα καρότσια να συμμετέχουν και να κάνουν τη διαφορά», μου εξηγεί η Μαρίνα Κουταρέλλη, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Spetses mini Marathon και συμπληρώνει: «Με ένα ζευγάρι παπούτσια και καλή διάθεση, ο καθένας μπορεί να απολαύσει τα οφέλη του τρεξίματος και αυτό είναι που μετράει».

«Ο δρομέας πρέπει να τρέχει με όνειρα στην καρδιά και όχι με λεφτά στην τσέπη», έχει πει ο Εμίλ Ζάτοπεκ, ο τσέχοςσπουδαίος αθλητής μεγάλων αποστάσεων και η Φωτεινή Δαγκλή, μία ακόμα μεγάλη κυρία των αποστάσεων στον ελληνικό στίβο το αναφέρει στην προσωπική της σελίδα στο Facebook και το υπενθυμίζει. Η αλήθεια είναι ότι το τρέξιμο δεν ζητά χρήματα –τις περισσότερες φορές βέβαια δεν δίνει κιόλας-, αλλά το σίγουρο είναι ότι αυτός που θα προσπαθήσει, θα ανταμειφθεί, θα δει βελτίωση, θα γίνεται καλύτερος μέρα με την ημέρα και θα το αγαπά όλο και περισσότερο, μέχρι αυτό να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Και το τελευταίο είναι κάτι που ο δρόμος και το ταρτάν μπορούν να το υποσχεθούν.