Χωρισμός πολλών δισ.
Θα είναι το διαζύγιο του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς το ακριβότερο στην Ιστορία;
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα μας ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς ότι παίρνουν διαζύγιο έπειτα από 27 χρόνια κοινού βίου, διότι δεν πιστεύουν πια ότι μπορούν να ωριμάσουν άλλο ως ζευγάρι. «Επειτα από πολλή σκέψη και πολλή δουλειά πάνω στη σχέση μας πήραμε την απόφαση να χωρίσουμε. Εξακολουθούμε να μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι μας ενώνει μια κοινή αποστολή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε επαγγελματικά, όμως δεν μπορούμε να υφιστάμεθα ως ανδρόγυνο στην επόμενη φάση της ζωής μας. Σας ζητούμε να μας δώσετε χώρο να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσετε με διακριτικότητα την οικογένειά μας καθώς θα πλοηγούμαστε στη νέα αυτή ζωή». Αυτά μέσες-άκρες έλεγε το σύντομο σημείωμα που ανήρτησαν στους λογαριασμούς τους στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι λόγοι αυτού του χωρισμού δεν έχουν γίνει γνωστοί. Υπήρχαν ωστόσο τα τελευταία χρόνια φήμες ότι η Μελίντα ήταν δυσαρεστημένη από τη συμπεριφορά του Μπιλ απέναντί της, κυρίως από το γεγονός ότι συχνά της φερόταν απαξιωτικά μπροστά σε άλλους. Η 56χρονη γυναίκα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ο γάμος τους έχει υπάρξει μια εξαιρετικά απαιτητική υπόθεση, καθώς ο 65χρονος κροίσος δουλεύει συχνά 16 ώρες την ημέρα και αδυνατεί να βρει λίγο χρόνο για την οικογένειά του. «Πιστέψτε με, μπορώ να θυμηθώ κάποιες ημέρες τόσο απίστευτα δύσκολες που με έκαναν να αναρωτηθώ αν θα μπορούσα να μείνω σε αυτόν τον γάμο» είχε δηλώσει πριν από δύο χρόνια στους «Sunday Times» σε συνέντευξη με αφορμή την 25η γαμήλια επέτειό τους.
Η είδηση για το διαζύγιο έγινε γνωστή μόλις μία εβδομάδα μετά την κοινή εμφάνισή τους σε διαδικτυακή εκδήλωση προς τιμήν του υγειονομικού προσωπικού που αγωνίζεται ενάντια στην πανδημία. Ο Γκέιτς ήταν ήδη δισεκατομμυριούχος όταν παντρεύτηκαν την Πρωτοχρονιά του 1994 σε νησί της Χαβάης. Είχαν γνωριστεί το 1987, την περίοδο που εκείνη εργαζόταν στη Microsoft και ο συνιδρυτής του τεχνολογικού κολοσσού τελούσε και χρέη CEO. Στο ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων με τίτλο «Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates», που είναι διαθέσιμο στο Netflix, η Μελίντα έχει αφηγηθεί ότι ο οσονούπω τέως σύζυγός της πέρασε εβδομάδες αναλογιζόμενος αν θα έπρεπε να παντρευτούν και μάλιστα είχε φτιάξει και λίστα με τα υπέρ και τα κατά αυτής της απόφασης. Την είχε καθησυχάσει, ωστόσο, ότι οι δεύτερες σκέψεις που έκανε δεν οφείλονταν σε τυχόν αμφιβολίες όσον αφορά τα συναισθήματά του για εκείνη. Φοβόταν απλώς (και μάλλον βάσιμα) ότι η επαγγελματική του ζωή δεν θα του άφηνε πολλά περιθώρια να ανταποκριθεί στα βάρη της οικογενειακής καθημερινότητας. Εχουν αποκτήσει τρία παιδιά. Την 25χρονη Τζένιφερ, τον 21χρονο Ρόρι και τη 18χρονη Φοίβη. Η Μελίντα είχε γράψει το 2017 ένα κείμενο στο περιοδικό «TΙΜΕ» όπου δήλωνε υπερήφανη διότι κατάφερε να μεγαλώσει γιο φεμινιστή.
Κλιματική κρίση, Giving Pledge & πανδημία
Oλοι αναρωτιούνται φυσικά τι θα γίνει με το μοίρασμα της τεράστιας περιουσίας τους – ειδικά τώρα που διέρρευσαν έγγραφα τα οποία αποκαλύπτουν ότι δεν είχαν υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο. Ο Γκέιτς είναι, σύμφωνα με το «Forbes», ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία που ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια. Από το 1994 μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχει ξοδέψει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπίες. Ειδικά από το 2000, χρονιά ίδρυσης του Bill & Melinda Gates Foundation, δωρίζει κάθε χρόνο αστρονομικά ποσά για μια πλειάδα δραστηριοτήτων, από τη στήριξη παιδιών που θέλουν να σπουδάσουν Πληροφορική μέχρι την καταπολέμηση υγειονομικών κρίσεων. Πριν από την πανδημία είχε εστιάσει στον αγώνα ενάντια στην κλιματική κρίση, πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε το βιβλίο «How to Αvoid a Climate Disaster», ενώ προωθεί εσχάτως την ιδέα πως η λύση για το μέλλον της ανθρωπότητας ίσως να βρίσκεται στην ακόμη πιο ασφαλή ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.
Το 2010 το ζεύγος Γκέιτς, σε συνεργασία με τον κροίσο Γουόρεν Μπάφετ, δημιούργησε την πρωτοβουλία «Giving Pledge», δίνοντας την υπόσχεση πως θα διαθέσουν μέχρι το τέλος της ζωής τους τουλάχιστον τη μισή τους περιουσία για τη βελτίωση της ζωής στον πλανήτη και ζήτησαν από άλλους δισεκατομμυριούχους να κάνουν το ίδιο. Περισσότεροι από 170 μεγιστάνες έχουν δεχθεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, μεταξύ των οποίων ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο Μάικ Μπλούμπεργκ και ο Τζορτζ Λούκας. Ο Γκέιτς έχει άλλωστε δηλώσει ότι απλώς το να τον κληρονομήσουν τα παιδιά του δεν τον αφορά, διότι θα δημιουργήσει προβλήματα σε οτιδήποτε θελήσουν να κάνουν και δεν θα τους επιτρέψει να χαράξουν το δικό τους μονοπάτι. Το Ιδρυμα Γκέιτς υπήρξε πάντως ένας από τους πρώτους οργανισμούς που επέδειξαν εντυπωσιακά αντανακλαστικά όσον αφορά τη χρηματοδότηση της έρευνας για τα εμβόλια και τις θεραπείες εναντίον του SARS-CoV-2. Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του διαζυγίου ανέβηκε στους «Financial Times» μια συνέντευξη που είχε δώσει κάποιον καιρό πριν η Μελίντα Γκέιτς στην έγκριτη οικονομική εφημερίδα, όπου εγκαλεί τα πλούσια κράτη για τον τρόπο με τον οποίο έχουν στερήσει τα πολύτιμα εμβόλια κατά της CΟVID-19 από τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Oπως είπε χαρακτηριστικά, «η Δύση δεν χρειάζεται να περιμένει να εμβολιάσει ακόμη και τους εφήβους προτού αποφασίσει να στείλει δόσεις στα φτωχότερα έθνη, κάποια από τα οποία δεν έχουν καν τη δυνατότητα να θωρακίσουν το υγειονομικό προσωπικό τους». Τόνισε επίσης ότι η πρωτοβουλία COVAX, η οποία στηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έχει ως σκοπό την ευκολότερη πρόσβαση των λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών στα εμβόλια και τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού, έχει ανάγκη από επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. δολαρίων.
Στα βήματα του Τζεφ Μπέζος
Αυτό το πολυσυζητημένο διαζύγιο είναι το δεύτερο στους κύκλους των αμύθητα πλουσίων τα τελευταία χρόνια. Το 2019 χώρισαν οι δρόμοι του Τζεφ Μπέζος, του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, και της Μακένζι Σκοτ, η οποία παρηγορήθηκε με μετοχές της Amazon αξίας 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την περιουσία του τέως συζύγου της και είναι πλέον η τρίτη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο. Μόνο πέρυσι διέθεσε σχεδόν 6 δισ. δολ. σε κοινωφελείς σκοπούς, ποσό που θεωρείται το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ σε φιλανθρωπίες σε μόλις ένα έτος. Παρότι η ίδια, με συνολική περιουσία που το «Forbes» αποτιμά σήμερα σε 58 δισ. δολ., ενστερνίστηκε ενθουσιωδώς τις αρχές του «Giving Pledge», ο Μπέζος παραμένει ένας από τους λίγους πάμπλουτους των ΗΠΑ που δεν έχει «προσχωρήσει» στη φιλόδοξη πρωτοβουλία.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2008 ο Μπιλ Γκέιτς είχε επισκεφθεί την Αθήνα και ο ελληνικός πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος τού επιφύλαξε θερμή υποδοχή. Επ’ ευκαιρία της ίδρυσης του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας της Μicrosoft, ο διάσημος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος έγινε δεκτός από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ «μάχη» δόθηκε για μία από τις περίπου 2.000 προσκλήσεις στην εκδήλωση για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα που είχε διοργανώσει ο ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής.

