Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Μια χρονιά με τεράστια κενά σε επίπεδο κατανόησης της ύλης θα είναι η χρονιά που θα ξεκινήσει τον επόμενο Σεπτέμβριο, με τους εκπαιδευτικούς ανά τη χώρα να κάνουν από τώρα «ασκήσεις επί χάρτου» για το πώς θα μπορέσουν να προσεγγίσουν ξανά μαθησιακά τους μαθητές και τις μαθήτριές τους. Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων επιστρέφουν για έναν μήνα στα σχολεία τους μετά το Πάσχα και μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, χρονικό διάστημα όμως που μετά βίας θα φτάσει για να θυμηθούν ξανά την εκπαιδευτική διαδικασία και τη «διά ζώσης καθημερινότητα». Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα λειτουργήσουν ως τις 11 Ιουνίου. Στα Δημοτικά Σχολεία πάλι το σχολικό έτος θα διαρκέσει ως τις 25 Ιουνίου.
Ψυχοκοινωνικό
πρόγραμμα υποδοχής
Από την πλευρά του το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (που δεν ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στα παραπάνω θέματα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, επιδεικνύοντας αδυναμία από πλευράς ηγεσίας) κάνει προσπάθεια τώρα, με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Αθηνών και των καθηγητών του, να «στήσει» ένα ψυχοκοινωνικό πρόγραμμα υποδοχής των μαθητών το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα στις ιδιαιτέρως δύσκολες επικρατούσες συνθήκες.
Επομένως, πρωταρχικός και θεμελιώδης στόχος το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η αναγνώριση, η έκφραση και η διαχείριση των συναισθημάτων των μαθητών με στόχο την υποστήριξη της ψυχικής τους υγείας και της «ανθεκτικότητάς» τους στο πλαίσιο της σχολικής ζωής.
Η διαχείριση
της διδακτέας ύλης
Πάντως, στο θέμα της διαχείρισης της διδακτέας ύλης και της αξιολόγησης των μαθητών, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν μεταξύ προφορικών ή γραπτών ερωτήσεων και διαλόγου που θα κάνουν μέσα στις τάξεις ώστε να μπορέσουν να διαπιστώσουν το επίπεδο των γνώσεων των μαθητών τους.
Οπως αναφέρεται στις σχετικές οδηγίες, «η διαδικασία της διάγνωσης υπόκειται στην κρίση του κάθε εκπαιδευτικού, που μπορεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη φυσιογνωμία της τάξης του και τις ανάγκες των μαθητών, να επιλέξει μεταξύ εναλλακτικών μεθόδων και εργαλείων εκείνα που θεωρεί τα καταλληλότερα για τον σκοπό αυτόν (π.χ. προφορικές ή γραπτές ερωτήσεις, διάλογο, ομαδικές εργασίες, ολιγόλεπτο διαγνωστικό τεστ, ανακεφαλαιωτικές ασκήσεις, δραστηριότητες από τα εμπλουτισμένα σχολικά εγχειρίδια κ.ά.)».
Τα καίρια κεφάλαια
στις κρίσιμες τάξεις
Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί όμως, τόσο κατά τη διαγνωστική όσο και κατά την ανακεφαλαιωτική διαδικασία, για τους μαθητές που το επόμενο σχολικό έτος θα μεταβούν στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα ή στην τάξη ολοκλήρωσης των εγκύκλιων σπουδών τους, ώστε να προετοιμαστούν για τις διαδικασίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην πορεία της σχολικής τους ζωής. Ετσι, συγκεκριμένα είναι τα κεφάλαια εκείνα που πρέπει να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου για να θεωρηθεί ότι έχουν τις βασικές γνώσεις της διδακτέας ύλης της χρονιάς που διανύουμε. Ηδη στάλθηκαν σε όλα τα σχολεία τις προηγούμενες ημέρες αναλυτικά τα μέρη της ύλης που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές προκειμένου να θεωρηθεί ότι μπορούν να περάσουν στην επόμενη τάξη τους.