Το lockdown«πλήγωσε» τη MIG
Αμεση ανάγκη ρευστότητας – Δρομολογείται η πώληση της Singular – Εκλεισε το εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στον Ταύρο και το γάλα μεταφέρθηκε στον Αγιο Στέφανο
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Ανέκαθεν οι επιδόσεις του ομίλου της MIG είχαν άμεση σχέση με την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. Και αυτό γιατί οι βασικές θυγατρικές του ομίλου – η Attica Group στις θαλάσσιες μεταφορές και η Vivartia στα τρόφιμα – εξαρτώνται από τη δυνατότητα του Ελληνα να καταναλώνει.
H πραγματικότητα αυτή επαληθεύτηκε στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, αλλά ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι πωλήσεις των κλάδων γαλακτοκομικών (ΔΕΛΤΑ) και των κατεψυγμένων τροφίμων (Μπάρμπα Στάθης) του ομίλου Vivartia παρουσίασαν αυξητικές τάσεις κατά τον Μάρτιο, ενώ τον Απρίλιο εξορθολογίστηκαν και κινήθηκαν στις πωλήσεις της αντίστοιχης περιόδου.
Μείωση του τζίρου
Αντιθέτως, η υποχρεωτική αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης (Goody’s, Everest), σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο κύκλος εργασιών τόσο του κλάδου των μεταφορών (Attica), όσο και του κλάδου εστίασης του ομίλου Vivartia. Ως εκ τούτου, πρόσφατα η διοίκηση του ομίλου προέβη σε προβλέψεις για το 2020 αναφέροντας τα εξής:
«Για τους κλάδους γαλακτοκομικών και κατεψυγμένων τροφίμων του ομίλου Vivartia οι πωλήσεις θα είναι ελαφρώς βελτιωμένες σε σχέση με το 2019, ενώ για τις δραστηριότητες του ομίλου που πλήττονται από την πανδημία (μεταφορές, εστίαση) αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση της τάξης του 30%-40%, συνεπεία κυρίως της μείωσης της τουριστικής κίνησης και της μειωμένης εγχώριας καταναλωτικής δαπάνης λόγω της πανδημίας».
Είναι μια ιδιαίτερα κακή συγκυρία για τον όμιλο αλλά και τη μητρική holding που διατηρούν υψηλό δανεισμό.
Ταμειακές ανάγκες
«Η πτώση του κύκλου εργασιών στις εν λόγω δραστηριότητες λόγω της πανδημίας εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικές επιδράσεις στη λειτουργική τους κερδοφορία και ενδεχομένως να δημιουργήσει επιπρόσθετες ταμειακές ανάγκες για το 2020» αναφέρει η διοίκηση και ήδη η μητρική εταιρεία, που βαρύνεται με δάνεια περίπου 550 εκατ. ευρώ χωρίς ουσιαστικά να έχει έσοδα, αιτήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς την παράταση των δανείων της ύψους 254 εκατ. ευρώ που λήγουν στις 30 Ιουνίου.
Οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου MIG στις 31.12.2019 αναλύονται ως εξής: τρόφιμα και γαλακτοκομικά 422,5 εκατ., θαλάσσιες μεταφορές 402,2 εκατ., πληροφορική και τηλεπικοινωνίες (Singular) 30,1 εκατ., RKB (εμπορικά κέντρα στη Σερβία) 75 εκατ. και holding 548,9 εκατ. ευρώ. Στον δανεισμό αυτόν ύψους 1,479 δισ. ευρώ ο όμιλος έχει να αντιπαραθέσει 170 εκατ. ευρώ συνολικά διαθέσιμα, 145 εκατ. ευρώ ετήσια EBITDA το 2019 και εμπορικές απαιτήσεις 307 εκατ. ευρώ με σωρευμένη πρόβλεψη απομείωσης 132 εκατ. ευρώ.
Σε δεινή θέση είναι η μητρική, που απέναντι στα δάνεια των 550 εκατ. ευρώ έχει να αντιπαραθέσει μόλις 2,4 εκατ. ευρώ διαθέσιμα.
«Εφιστούμε προσοχή»
Το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή (Grant Thornton) για τη χρήση του 2019 δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες: «Εφιστούμε την προσοχή σας στη Σημείωση 3.1 των εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων όπου περιγράφεται ότι κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019 το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ομίλου και της Εταιρείας υπερβαίνουν το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού κατά ποσό 225 εκατ. και 278,3 εκατ. αντίστοιχα.
H επιτυχής ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων καθώς και η αποτελεσματικότητα των μέτρων της διοίκησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 αποτελούν βασικές προϋποθέσεις της επάρκειας του κεφαλαίου κίνησης του Ομίλου και της Εταιρείας».
Μια πρώτη ένεση ρευστότητας θα προέλθει από την επικείμενη πώληση της θυγατρικής Singular.
Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τέσσερις εγχώριους ομίλους και η διοίκηση της MIG αναμένει αυτό το ενδιαφέρον να επισημοποιηθεί με την υποβολή των οικονομικών δεσμευτικών προσφορών έως τις 15 Ιουνίου.
Παράλληλα, στις αρχές του 2020 ολοκληρώθηκε η μεταφορά της γραμμής παραγωγής γάλακτος από το εργοστάσιο του Ταύρου στον Αγιο Στέφανο, γεγονός που, σύμφωνα με τη διοίκηση της Vivartia, θα οδηγήσει στη βελτιστοποίηση των παραγωγικών δομών του υποκλάδου των γαλακτοκομικών της προϊόντων, που διατηρεί υψηλά μερίδια αγοράς αλλά εμφανίζει ασθενείς επιδόσεις.
Αγώνας δρόμου για την πώληση των δανείων
Αυτή την περίοδο κορυφώνονται οι συζητήσεις της Τράπεζας Πειραιώς με το ιρλανδικό fund Comer για την αγορά των δανείων της μητρικής MIG. Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, το ενδιαφέρον των Ιρλανδών παραμένει. Η προσφορά τους κυμαίνεται κοντά στα 400 εκατ. ευρώ για δάνεια συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ, όπως προαναφέρθηκε. Αν επιτευχθεί συμφωνία, η Πειραιώς θα γράψει μικρή ζημιά καθώς έχει σχηματίσει προβλέψεις, δεν θα χρειαστεί να βάλει πάλι λεφτά στη MIG και, το κυριότερο, θα μειώσει το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων της. Η MIG επίσης δεν θα βρίσκεται με τη θηλιά στον λαιμό για την αποπληρωμή τους.
Βεβαίως, ο αγοραστής των δανείων που θα αποκτήσει τον έλεγχο της MIG, για να βγάλει τα λεφτά του, θα πρέπει να δρομολογήσει την πώληση ή της Vivartia ή της Attica Συμμετοχών. Ενα εγχείρημα που δεδομένων των συνθηκών είναι δύσκολο να υλοποιηθεί άμεσα, αλλά στο μέλλον οι δύο θυγατρικές είναι σε θέση να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον επενδυτών.
Η Attica Συμμετοχών (Blue Star Ferries, Superfast, Hellenic Seaways), στην οποία η MΙG συμμετέχει με 80%, είναι ο leader του κλάδου της ελληνικής ακτοπλοΐας με 33 πλοία και 1.550 εργαζομένους. Το 2019 είχε τζίρο 405 εκατ., EBITDA 78 εκατ. και δάνεια 402 εκατ. ευρώ.
Η Vivartia είναι ο μεγαλύτερος όμιλος τροφίμων στην Ελλάδα. Υπό την ομπρέλα της βρίσκονται οι εταιρείες Δέλτα Τρόφιμα, Μπάρμπα Στάθης, Goody’s, Evererst κ.ά. Το 2019 ο όμιλος Vivartia πραγματοποίησε πωλήσεις 629 εκατ. ευρώ, EBITDA 68,7 εκατ. ευρώ και είχε δάνεια 422 εκατ. ευρώ. Η MIG συμμετέχει στη Vivartia με ποσστό 92,1%.
Μυτιληναίος: σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με την Gazprom
O όμιλος Μυτιληναίου προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με την Gazprom Εxport LLC για μια μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου. Η συμφωνία υπεγράφη την 1η Ιουνίου 2020 από τη γενική διευθύντρια της Gazprom Export Ελενα Μπουρμίστροβα και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Mytilineos Ευάγγελο Μυτιληναίο. Η σύμβαση προβλέπει ετήσιες παραδόσεις φυσικού αερίου για την περίοδο έως το 2030. «Με αυτή την κίνηση ενισχύεται περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της Mytilineos στην αγορά φυσικού αερίου της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, η μακροχρόνια αυτή σύμβαση θα συμβάλει σημαντικά στη μέγιστη αποδοτικότητα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της εταιρείας και των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

