Το καραβάνι των συνταξιούχων

Το καραβάνι των συνταξιούχων | tovima.gr
Η κυρία Εφη Αχτσιόγλου είναι νομικός με διδακτορικό στο Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο. Ο Τάσος Πετρόπουλος είναι διακεκριμένος νομικός με μακρά θητεία στη δικηγορική… πιάτσα και εξειδίκευση στα εργατικά και συνταξιοδοτικά θέματα.
Αρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι με τη στάση της οδηγεί το καραβάνι δύο εκατομμυρίων συνταξιούχων στους δικηγόρους και στα δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν όσα έχασαν το 2012 με τους νόμους Κουτρουμάνη – Βρούτση.
Ακόμη δεν μπορεί να μην καταλαβαίνει ότι το ζήτημα που άνοιξε καθιστά καχύποπτους τους Ευρωπαίους, από τους οποίους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης ζητούν να μην περικοπούν οι παλιές συντάξεις.
Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τις τελευταίες δηλώσεις της κυρίας Αχτσιόγλου διαπιστώνει ότι πράγματι υπάρχει ένα παράθυρο στον χρόνο που οι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά. Μάλιστα το προσδιόρισε επακριβώς λέγοντας:
 Το 2015 το ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές του 2012 ήταν αντισυνταγματικές. Ωστόσο το ίδιο όρισε ότι η απόφασή του δεν έχει αναδρομική ισχύ. Αρα δεν θα καταβληθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους πριν το 2015, αλλά από το 2015 και μετά. Η παρούσα κυβέρνηση το 2016 συμμορφούμενη με τις αρχές του Συντάγματος προχώρησε σε μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που όρισε ενιαίους κανόνες υπολογισμού εισφορών και συντάξεων για όλους, ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Ετσι λύθηκε το ζήτημα.
Ετσι προκύπτει, αναμφίβολα, ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά τις απώλειες για το διάστημα που μεσολάβησε της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) μέχρι την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).  Αυτό που δεν λέει κανείς είναι ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί για τους παλιούς συνταξιούχους – είτε αυτοί είναι χαμένοι είτε κερδισμένοι – αφού ναι μεν έχουν επανυπολογιστεί οι συντάξεις, αλλά οι περικοπές για πολλούς ή οι αυξήσεις που προκύπτουν για λίγους δεν έγιναν. Αρα όλα εξελίσσονται με βάση τον προηγούμενο νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός και οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων δεν έχουν ανακοπεί.
Αυτή είναι η μεγάλη παγίδα. Η κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο και να μη δώσει αναδρομικά μέχρι τον Μάιο του 2016 αλλά και να μην περικόψει τις παλιές συντάξεις με βάση τον δικό της (συνταγματικό) νόμο.
Μήπως αυτοϋπονομεύτηκε;
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk