SUV από τη smart το 2022
Η συνεργασία της Daimler με την κινεζική Geely διευρύνει την γκάμα των μοντέλων της θυγατρικής τους
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Ετος επανίδρυσης ήταν για τη smart το 2020, καθώς τον εξοβελισμό των θερμικών κινητήρων από τα fortwo coupe, fortwo cabrio και forfour και τη μετατροπή της σε μια αμιγώς ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία ακολούθησε η αλλαγή της μετοχικής της σύνθεσης, με το 50% να περνά στην Geely – ιδιοκτήτρια μεταξύ άλλων της Volvo και της Lotus – και το υπόλοιπο 50% να παραμένει στην Daimler.
Το πρώτο προϊοντικό δείγμα γραφής αυτής της συνεργασίας αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη χρονιά με τη μορφή ενός ηλεκτροκίνητου SUV συμπαγών διαστάσεων, μια κίνηση που θα φέρει τη smart στον πυρήνα των δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενων κατηγοριών διεθνώς – των SUV και των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων.
Την είσοδο της smart σε νέους «στίβους μάχης» αποκάλυψε μέσω δημοσίευσης στο προφίλ του στο Linkedin ο Ντάνιελ Λέσκοου, αντιπρόεδρος στο τμήμα Πωλήσεων της εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι το νέο μοντέλο θα εναρμονίζεται με τις θεμελιώδεις αρχές της εταιρείας του. «Θα είναι άμεσα αναγνωρίσιμο, με συμπαγείς διαστάσεις και εξαιρετικά ευρύχωρο, για το μέγεθός του, εσωτερικό» σημείωσε μεταξύ άλλων. Τη σχεδίασή του θα υπογράψει η Mercedes, ενώ την ευθύνη της εξέλιξής του θα έχει η Geely, η οποία και θα κατασκευάζει το μοντέλο στην Κίνα, ανεξάρτητα από τις αγορές για τις οποίες θα προορίζεται.
Μία από αυτές θα είναι ασφαλώς και η ευρωπαϊκή, γι’ αυτό και θα δοθεί έμφαση στις προδιαγραφές ασφάλειας του smart SUV προκειμένου να αποσπάσει την υψηλότερη βαθμολογία των πέντε αστέρων στις δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP.
Αναφορικά με το μέγεθός του, οι αρχικές πληροφορίες παραπέμπουν σε εκείνο του πρώτου forfour που είχε παρουσιαστεί το 2004 (με μήκος 3,75 μέτρα), ώστε το αυτοκίνητο να επαληθεύσει τη στροφή της smart στα «…premium ηλεκτρικά μοντέλα». Ως τέτοιο, το smart SUV θα βρεθεί απέναντι σε αυτοκίνητα όπως το DS 3 Crossback E-Tense ακολουθώντας μια ανάλογα premium τιμολογιακή πολιτική.
Το κυρίαρχο στοιχείο
Η πλατφόρμα στην οποία θα βασίζεται το τέταρτο μοντέλο της γκάμας smart ανήκει στην Geely, φέρει τα διακριτικά SEA (Sustainable Experience Architecture) και θα αποτελέσει τη βάση τόσο για όλα τα μελλοντικά smart όσο και για διψήφιο αριθμό αυτοκινήτων που θα φέρουν τα σήματα των άλλων οκτώ εταιρειών που ανήκουν στην Geely. Η SEA μοιράζεται αρχιτεκτονικά στοιχεία με την πλατφόρμα CMA που είχε εξελίξει η Volvo για το XC40 αλλά και για το Polestar 2. Γι’ αυτό και θα τη συναντήσουμε στο μέλλον και σε μοντέλα Volvo, όπως επιβεβαίωσε ο Χάκαν Σάμουελσον, επικεφαλής της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της SEA αρχιτεκτονικής είναι η μεταβλητότητά της, που της επιτρέπει να χρησιμοποιείται σε ευρεία γκάμα υλοποιήσεων, από αυτοκίνητα πόλης μέχρι μεγαλύτερα τετράθυρα μοντέλα, ενώ εξελίσσεται και μια παραλλαγή της για ελαφρύ επαγγελματικό όχημα με σύστημα τετρακίνησης. Σε ό,τι αφορά τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα στα οποία θα χρησιμοποιηθεί, αναμένεται ότι με τα σημερινά δεδομένα των μπαταριών που θα φιλοξενεί θα εξασφαλίζεται αυτονομία κίνησης η οποία θα προσεγγίζει τα 700 χλμ. ύστερα από κάθε φόρτιση. Ωστόσο, στο μέγεθος του smart SUV η αυτονομία θα ξεκινά από περίπου 300 χλμ., με την προοπτική να υπερβαίνει τα 400 χλμ. H δημιουργία διαφορετικών εκδόσεων αυτονομίας θα διαμορφώσει και τις τιμές πώλησης που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Ετσι, η smart θα κάνει το διαχρονικό της όνειρο δραστηριοποίησης στο πεδίο των SUV πραγματικότητα, καθώς προηγούμενες σκέψεις (όπως το πρωτότυπο formore του 2005 και το concept car forstars του 2012 που βλέπετε στη φωτογραφία) δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, για οικονομικούς λόγους.
Νέα εταιρική στρατηγική και επτά νέα ηλεκτρικά μοντέλα από την Kia
Απλοποιώντας την επωνυμία της από Kia Motors σε Kia, με διαφορετικό πλέον λογότυπο και καινούργιες επιχειρηματικές προτεραιότητες συνυφασμένες με τη βιώσιμη κινητικότητα, τα ανακυκλώσιμα υλικά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κορεατική εταιρεία θα παρουσιάσει επτά, νέας γενιάς, ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2027. Το πρώτο από αυτά θα εμφανιστεί μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες με crossover σχεδιασμό, αυτονομία που θα ξεπερνά τα 500 χλμ. και δυνατότητα ταχυφόρτισης σε λιγότερο από 20 λεπτά.
Πρωταγωνιστές τα supermini και οι βενζινοκινητήρες
Με 80.977 ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών οχημάτων – έναντι 114.109 μονάδων το 2019 – ολοκληρώθηκε το 2020 για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου, με την Toyota να τερματίζει στην πρώτη θέση των πωλήσεων και τη Mercedes-Benz να βρίσκεται για μία ακόμα χρονιά στην κορυφή των premium κατασκευαστών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων (ΣΕΑΑ), δημοφιλέστερα όλων αναδείχθηκαν τα μοντέλα του B-Segment (τα supermini, με πρώτο το Toyota Yaris) με ποσοστό 47%, ενώ ακολούθησαν το C-Segment (τα μικρομεσαία, με πρώτο το Nissan Qashqai) με ποσοστό 36,4% και το A-Segment (τα αυτοκίνητα πόλης) με 10,3%. Το δημοφιλέστερο καύσιμο στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου το 2020 ήταν η βενζίνη, αφού οι πωλήσεις των βενζινοκίνητων μοντέλων έφτασαν το 53,2%. Τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα κινήθηκαν στο 27,5%, οριακά υψηλότερα από ό,τι το 2019, ενώ τα υβριδικά μοντέλα έφτασαν στο 14,5% και τα ηλεκτρικά στο 2,6%, όταν το 2019 ήταν μόλις στο 0,4%.
Τα μεγέθη αυτά καταδεικνύουν ότι οι επιλογές καυσίμων των ελλήνων καταναλωτών ταυτίζονται με εκείνες των υπολοίπων Ευρωπαίων, εκτός βέβαια από το πεδίο της ηλεκτροκίνησης όπου στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα μεγέθη της ελληνικής αγοράς το 2020 ήταν χαμηλότερα σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων σε σύγκριση με το 2019, με τα καινούργια επιβατικά να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υστέρηση κατά 29%, ενώ οι πωλήσεις των ελαφρών και βαρέων φορτηγών μειώθηκαν κατά 11,6%, των λεωφορείων κατά 15,7% και των δικύκλων άνω των 50 κ.εκ. κατά 6,7%.

