Στροφή στην οικονομία και στη μάχη κατά του λαϊκισμού
Προσπάθεια Μητσοτάκη να υπερβεί το κλίμα πόλωσης λόγω Μακεδονικού αλλά και να ενισχύσει την εικόνα του στην Ευρώπη με σειρά επαφών
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αλλαγή ατζέντας με στροφή στα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης θα επιχειρήσει η Νέα Δημοκρατία μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζουν ότι το Μακεδονικό δεν θα φύγει εύκολα από την επικαιρότητα, όχι μόνο επειδή προκαλεί έντονα αισθήματα στην Ελλάδα αλλά και γιατί στην πΓΔΜ θα εισέλθουν σε προεκλογική περίοδο για την προεδρική εκλογή, η οποία θα διεξαχθεί σε δύο γύρους, τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Ωστόσο, θεωρούν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει να υπερβεί το κλίμα της πόλωσης που προκάλεσε το Μακεδονικό και να επιστρέψει στην ανάδειξη του κυβερνητικού του προγράμματος, με έμφαση στα κοινωνικά θέματα και στην απασχόληση. Επιπλέον, με την ευκαιρία των ευρωεκλογών ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει ένα πυκνό πρόγραμμα επισκέψεων σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα του αλλά και τις συμμαχίες του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η δημιουργία προσωπικών σχέσεων με πρωθυπουργούς και ισχυρούς πολιτικούς στην Ευρώπη θεωρείται κομβικής σημασίας για τη στήριξη που θα επιδιώξει, εφόσον επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και αναδειχθεί πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, θα καταρρίψει τον μύθο, όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστεί προνομιακός συνομιλητής των ευρωπαίων ηγετών.
Η συνεδρίαση του ΕΛΚ
Μεγάλη σημασία αποδίδεται στη συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα (7 και 8 Φεβρουαρίου). Σε αυτή θα συμμετάσχει όλη η ηγεσία του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο και οι αρχηγοί κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «27». Πρόκειται για πρόσωπα που παίζουν ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα, όπως ο Μάνφρεντ Βέμπερ (επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν), ο Αντόνιο Ταγιάνι (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ο Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίθ (γενικός γραμματέας του ΕΛΚ) και ο Πάμπλο Κασάδο (πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας). Στις εργασίες θα συμμετέχουν ο έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και η ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ.
Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να μιλήσουν έλληνες επιχειρηματίες, ειδικοί των νέων τεχνολογιών από εταιρείες όπως η Google και η ΑΤ&Τ, αλλά και νέοι που τόλμησαν να επενδύσουν σε καινοτόμα σχήματα και προϊόντα, οι οποίοι θα μιλήσουν για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στην κρίση, π.χ. για το πρόβλημα της χρηματοδότησής τους. Αυτή η συνάντηση εργασίας θα καταλήξει σε ένα κείμενο για το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας των νέων, προσαρμοσμένο στο σχέδιο του ΕΛΚ για τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.
Σε πολιτικό επίπεδο, αναμένεται να τεθεί το θέμα της μάχης κατά του λαϊκισμού, ο οποίος έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη ασκώντας πιέσεις στις δύο παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες, το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες. Στο ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στη μάχη κατά του λαϊκισμού.
Το Μεταναστευτικό
Επίσης, θα συζητηθεί το μεταναστευτικό-προσφυγικό, που έχει προκαλέσει ταυτοτική κρίση στην Ευρώπη, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών. Με τις ευρωεκλογές εν όψει και το ΕΛΚ να επιχειρεί να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα θέματα αυτά δεν απασχολούν μόνο την πολιτική ατζέντα, αλλά επιδρούν στις επιλογές των κομμάτων και στις συμμαχίες που διαμορφώνονται ανάμεσα στους πολιτικούς, π.χ. ο πρόεδρος της ΝΔ συντάχθηκε με τη σκληρή γραμμή στο ΕΛΚ κατά του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.
Η Νέα Δημοκρατία κινείται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς και ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να κάνει πρόβλεψη για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, μιλώντας στους νέους γραμματείς του κόμματος. «Εχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, έχουμε κάτι παραπάνω από 100 ημέρες μέχρι το ορόσημο των εκλογών της 26ης Μαΐου, διότι εκεί ξέρουμε μετά βεβαιότητας ότι θα γίνουν εκλογές. Δική μου εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε και εθνικές εκλογές, οι οποίες θα συμπέσουν με τις ευρωεκλογές» είπε. Η ανανέωση στο κόμμα και στα ψηφοδέλτια προχωρεί με προσεκτικά βήματα για να μην προκληθεί αχρείαστη εσωστρέφεια αυτή την ώρα – ακόμα και η ένταση που υπήρξε ανάμεσα στον Λευτέρη Αυγενάκη και στον Νίκο Δένδια, έπειτα από μια ατυχή διατύπωση του γραμματέα της ΝΔ, έσβησε σε ένα 24ωρο, παρά τις προσπάθειες του φιλοκυβερνητικού Τύπου να την κρατήσει ζωντανή και να εμπλέξει τον Κώστα Καραμανλή. «Εδώ δεν διχαστήκαμε πριν από την ψηφοφορία για τη Συνθήκη των Πρεσπών και θα τσακωθούμε μετά;» σχολίαζε ειρωνικά στέλεχος της Πειραιώς.
Εκβιασμός Καμμένου
Στην Πειραιώς δεν αφήνουν κανένα ολίσθημα της κυβέρνησης να περάσει ασχολίαστο. «Μέρα με τη μέρα οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση-«κουρελού» την οποία στηρίζει α λα καρτ μια ετερόκλητη ομάδα προθύμων βουλευτών πνέει τα λοίσθια» λένε. Μιλούν για μια παρακμιακή εικόνα κυβέρνησης, η οποία αλλοιώνει τη λαϊκή βούληση «μέσα από παρασκηνιακές συμφωνίες και συναλλαγές που ενορχήστρωσε ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει λίγες ακόμη μέρες εξουσίας». Χαρακτηρίζουν «ωμό και εξόφθαλμο εκβιασμό» την αποστροφή του Πάνου Καμμένου ότι αν διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ και στελέχη του μείνουν στα υπουργεία μετά τον ανασχηματισμό, η κυβέρνηση «δεν θα φτάσει στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου» τον οποίο, προσθέτουν, αποδέχθηκε ο κ. Τσίπρας με τη συζήτηση για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να διασωθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στον «Εθνικό Κήρυκα», τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει πλέον μια οριακή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, η οποία είναι το αποτέλεσμα συναλλαγών κάτω από το τραπέζι με μεμονωμένους βουλευτές, σε πολλούς από τους οποίους υποσχέθηκαν κυβερνητικές ή άλλες θέσεις».
Στην πρώτη γραμμή η καθημερινότητα των πολιτών
Στο επιτελείο της Πειραιώς εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην ίδια «συνταγή»: παροχολογία, σκανδαλολογία, διεμβολισμό της Κεντροαριστεράς και προσπάθεια δημιουργίας προοδευτικού μετώπου μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος. Εκείνοι, λένε, θα αλλάξουν το μενού θέτοντας διλήμματα για την καθημερινότητα των πολιτών. «Τα ερωτήματα», παρατηρούν, «είναι απλά και συγκεκριμένα»:
l
Ποιος μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να κινητοποιήσει εγχώριες δίνοντας παράλληλα ανάσα ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
l
Ποιος μπορεί να δημιουργήσει νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας;
l
Ποιος μπορεί να δημιουργήσει καλύτερα σχολεία και ποιος να απαλλάξει τα πανεπιστήμια από τα εγκληματικά στοιχεία που τα έχουν καταλάβει;
l
Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα επιστρέψει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών;
l
Ποιος μπορεί να διορθώσει το χάος που έχει προκληθεί στα νοσοκομεία αποκαθιστώντας συνθήκες αξιοπρέπειας και για τους ασθενείς, αλλά και για τους λειτουργούς της υγείας που δίνουν καθημερινή μάχη;
l
Και εν τέλει, ποιος μπορεί να αποκαταστήσει τα δύο σημαντικότερα αγαθά της μεταπολιτευτικής περιόδου: την ενότητα των Ελλήνων και τον σεβασμό στην ανεξάρτητη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών;

