Στροφή σε δύναμη σταθερότητας και… ανοχής
Η Φώφη Γεννηματά εγκατέλειψε τον στόχο να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και προβάλλει ως στρατηγική την υπεύθυνη αντιπολίτευση στην κυβέρνησηπου θα προκύψει
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σε αναπροσαρμογή της προεκλογικής τακτικής του Κινήματος Αλλαγής, μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου, προχώρησε η Φώφη Γεννηματά. Η στρατηγική της «τρίτης εντολής», που παρουσίαζε ασάφειες ως προς τη μετεκλογική στάση του κόμματος, αφού άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακυβερνησίας, εγκαταλείπεται και πλέον αυτό που προβάλλεται είναι η δυνατότητα του Κινήματος Αλλαγής να συμβάλει με την υπευθυνότητά του στην πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα, αλλά και στον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες.
Η στροφή αυτή σηματοδοτήθηκε με την παρέμβαση Γεννηματά στο συνέδριο για τις «Αμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα» και ολοκληρώθηκε με την ομιλία της, την Τετάρτη, στην κεντρική επιτροπή του κόμματος. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δεν ανέφερε καν τη φράση «τρίτη εντολή». Δηλαδή τον στόχο να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές και το Κίνημα Αλλαγής, έχοντας λάβει «ισχυρή εντολή», να επιβάλει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο.
«Ξένη με την πραγματικότητα»
Αυτή η στρατηγική μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν, όπως λέγεται, «ξένη με την πραγματικότητα». Οπως άλλωστε παραδέχθηκε και η ίδια, στις ευρωεκλογές ξεσηκώθηκε ένα ρεύμα αγανάκτησης και αποδοκιμασίας για την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα που εκφράστηκε με ψήφο στη ΝΔ, δημιουργώντας ένα νέο σκηνικό. Η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη φαντάζει πλέον ως το πιθανότερο σενάριο. Οπως όμως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη, «ακόμα και αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, θα είναι πολύ κοντά σε αυτή. Φαντάζει λοιπόν ανεδαφικό σε μια τέτοια περίπτωση να θέλουμε να επιβάλουμε τη δική μας ατζέντα».
Υπήρχαν ασάφειες
για την επόμενη μέρα
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η στρατηγική της τρίτης εντολής παρουσίαζε ασάφειες ως προς τη στάση του κόμματος την επόμενη μέρα. Το σενάριο ότι μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε νέα εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής και η υποψία μιας μετεκλογικής σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ενισχύθηκε μετά την επιλογή της σύγκρουσης με τον Βενιζέλο, θεωρήθηκε καταστροφική. Το Κίνημα Αλλαγής, που μία εβδομάδα πριν εστίαζε τη στρατηγική του στην προσέλκυση των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε αντιμέτωπο με το πρόβλημα της εγκατάλειψής του από μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του Κέντρου, που λόγω της απουσίας Βενιζέλου από τα ψηφοδέλτια του κόμματος «απενοχοποίησαν» την ψήφο τους προς τη ΝΔ. «Απευθύνομαι σε εκείνους που στις ευρωεκλογές στράφηκαν προς τη ΝΔ με μοναδικό κριτήριο να φύγει η κυβέρνηση Τσίπρα, πάμε τώρα μαζί, δεν είναι επιλογή σας η δεξιά στροφή για τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά.
«Η χώρα δεν θα
μπει σε περιπέτειες»
Το κοινό αυτό, όπως επισημαίνεται, δεν προσεγγίζεται με «αντιδεξιές κορόνες», ούτε «με αναφορές στο παρελθόν». Απαιτεί, όπως λέγεται, σαφείς δεσμεύσεις ότι η χώρα δεν θα μπει σε περιπέτειες. Αυτή την απαίτηση ήλθαν να καλύψουν οι συνεχείς αναφορές της κυρίας Γεννηματά στην πολιτική σταθερότητα. Το μήνυμα που εξέπεμψε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αποκωδικοποιείται από τα στελέχη ως εξής: «Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση με τη ΝΔ. Αν όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αυτοδυναμία, η χώρα δεν θα μπει σε περιπέτειες αφού το Κίνημα Αλλαγής δεν αποκλείει την ψήφο ανοχής». Μάλιστα προς την κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η στήριξη της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και σε ζητήματα που αποτελούν βασικές θέσεις του Κινήματος Αλλαγής, όπως η επαναδιαπραγμάτευση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2023, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές.
Οι δύο κατηγορίες
Είναι φανερό ότι το Κίνημα Αλλαγής από «δύναμη ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών» εμφανίζεται πλέον ως «δύναμη σταθερότητας και υπεύθυνης αντιπολίτευσης». Η κυρία Γεννηματά επιχειρεί με τον τρόπο αυτόν να καλύψει και τις δύο κατηγορίες ψηφοφόρων στις οποίες απευθύνεται: τους μετριοπαθείς του Κέντρου που δεν θέλουν μετά τις εκλογές να υπάρξει κυβερνητική αβεβαιότητα στη χώρα, αλλά και τους αριστερόστροφους που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να επιστρέψουν στο Κίνημα Αλλαγής, όμως τους εμποδίζει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ. Το μήνυμα που θέλει να περάσει στους ψηφοφόρους συμπυκνώνεται στην αναφορά Γεννηματά: «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι με αχαλίνωτη Δεξιά που θα σαρώσει κατακτήσεις και με ισχυρό αντιπολιτευτικό πόλο τον ανεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ, με τον «Ρουβίκωνα» παρά πόδας, η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες, η χώρα θα καεί. Μοναδική εγγύηση αποτελεί ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής, που εγγυάται μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, συνέργειες υπό όρους και προϋποθέσεις και αυξημένη πλειοψηφία όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο». Κατά τα άλλα, η φιλοσοφία της προεκλογικής καμπάνιας που έχει ως κεντρικό πρόσωπο τη Φώφη Γεννηματά δεν πρόκειται να αλλάξει. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επενδύει στην άμεση επαφή της με τους πολίτες, επισκεπτόμενη χώρους δουλειάς, λαϊκές αγορές, καταστήματα, καφετέριες και χώρους που αποτελούν στέκια της νεολαίας. Εμφαση θα δοθεί και στην ανάδειξη του προγραμματικού λόγου. Προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζεται μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου, όπου και θα παρουσιάσει τη συνολική πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την οικονομία, την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος.
Διατήρηση εσωτερικών ισορροπιών στα ψηφοδέλτια
Το σύνθημα της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι σε αυτή την αναμέτρηση «δεν περισσεύει κανείς». Αποτυπώνεται όμως το σύνθημα αυτό στη σύνθεση των ψηφοδελτίων που ανακοινώθηκαν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, την Τετάρτη; Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι έγινε το καλύτερο δυνατό μετά τις αποχωρήσεις αλλά και τις αρνήσεις, για να συμπεριληφθούν σε αυτά, από πρόσωπα που διαφώνησαν ανοιχτά με την επιλογή της σύγκρουσης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ωστόσο, όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη, επικράτησε και πάλι, σε αρκετές περιπτώσεις, η λογική της διατήρησης των εσωτερικών ισορροπιών. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Γιώργου Νικητιάδη, που ενώ στις ευρωεκλογές ήλθε πρώτος σε ψήφους στα Δωδεκάνησα, δεν συμπεριελήφθη στο τοπικό ψηφοδέλτιο. Αντιθέτως συμμετέχει, στο ψηφοδέλτιο της Αρτας, ο δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας που αρχικά είχε κοπεί, προκαλώντας ένταση στις σχέσεις της ΔΗΜΑΡ (από την οποία προέρχεται) με τη Χαριλάου Τρικούπη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η Βάνα Μπάρμπα, που αρχικά προοριζόταν για τον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών θα είναι, λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν, υποψήφια στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τα Ιωάννινα.
Εκπληξη αποτέλεσε η παραμονή του Παύλου Χρηστίδη στη θέση του εκπροσώπου Τύπου. Επισήμως του το ζήτησε η ίδια η κυρία Γεννηματά, με την οποία συμφωνήθηκε να είναι στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ωστόσο κοινό μυστικό αποτελεί ότι ο κ. Χρηστίδης έπεσε, όπως λέγεται, θύμα της αναποφασιστικότητάς του, αφού ταλαντεύονταν μεταξύ τού να είναι υποψήφιος είτε στον Βόρειο είτε στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών. Τις τελευταίες ημέρες έδειχνε να καταλήγει στην υποψηφιότητά του στον Δυτικό Τομέα, αλλά οι πρώτες επαφές που έκανε στην περιοχή έδειξαν ότι θα εισερχόταν σε μια κούρσα στην οποία οι Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Καρχιμάκης είχαν ήδη διανύσει μια σημαντική απόσταση, καθιστώντας απαγορευτική την εκλογή του.
Οι προσθήκες και οι συμπληρώσεις στα ψηφοδέλτια και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα ανακοινωθούν μέχρι τις 20 Ιουνίου. Για το Επικρατείας έχουν κλείσει οι τρεις πρώτες θέσεις τις οποίες καταλαμβάνουν, κατά σειρά, οι Γιώργος Καμίνης, Θεόδωρος Μαργαρίτης και Παύλος Χρηστίδης. Την τελευταία «τιμητική θέση» στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας διεκδικεί, μεταξύ άλλων, ο Παύλος Γερουλάνος που εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια.

