Στις ηλεκτρονικές κρατήσεις ξενοδοχείων η Google
O «γίγαντας» του Διαδικτύου διεκδικεί μερίδιο από τις παγκόσμιες πλατφόρμες Booking, Expedia και Airbnb
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Την είσοδό της στον τομέα των ηλεκτρονικών κρατήσεων ξενοδοχείων εγκαινιάζει η Google, μέσω της νέας συνεργασίας της με γερμανική εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται στα ταξίδια.
Ο «γίγαντας του Διαδικτύου» εισέρχεται δυναμικά στον τομέα του τουρισμού και ειδικότερα στις ξενοδοχειακές κρατήσεις, ξεκινώντας από την Ευρώπη και διεκδικώντας μερίδιο ουσιαστικά από τις μεγάλες παγκόσμιες πλατφόρμες κρατήσεων Booking και Expedia και δευτερευόντως από την Airbnb.
Η συνεργασία αφορά τη γερμανική εταιρεία τεχνολογίας Peakwork, με έδρα στο Ντίσελντορφ, και θα επιτρέψει στην Google, που ήδη διαθέτει προτάσεις ξενοδοχείων στη μηχανή αναζήτησής της, να κινηθεί στην κατεύθυνση της κράτησης δωματίων.
Μέχρι τώρα η μηχανή αναζήτησης της Google παρέπεμπε τους χρήστες του Διαδικτύου σε ιστοσελίδες online τουριστικών γραφείων (ΟΤΑ), προσφέροντας μόνο τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών.
Στο εξής, η νέα υπηρεσία «Κάντε κράτηση στην Google» (Book on Google – BoG) δεν θα παραπέμπει τους χρήστες του Διαδικτύου σε ιστοσελίδες τρίτων, αλλά θα τους προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης κράτησης καταλύματος μέσα από το περιβάλλον της Google.
Οι χρήστες του Διαδικτύου που διαθέτουν ήδη λογαριασμό Google δεν θα χρειαστεί να εισαγάγουν εκ νέου τα στοιχεία τους, καθώς αυτό το αναλαμβάνει η μηχανή αναζήτησης, απλοποιώντας παράλληλα και τη διαδικασία της κράτησης.
Η συνεργασία της Google με την Peakwork στόχο έχει το άμεσο λανσάρισμα της υπηρεσίας στην Ευρώπη, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Google να αναβαθμίσει περαιτέρω την παρουσία της στην αγορά των ξενοδοχειακών κρατήσεων. Σημειώνεται ότι η Peakwork, ως ένας από τους επιλεγμένους τεχνολογικούς παρόχους της Google, θα προσφέρει αυτή τη συνδεσιμότητα σε όλες τις αγορές.
Το BoG λανσαρίστηκε πιλοτικά για πρώτη φορά πριν από περίπου τρία χρόνια στις ΗΠΑ. Οι πρώτες που επωφελήθηκαν ήταν οι αεροπορικές εταιρείες.
Στους στόχους της Google είναι πλέον το νέο προϊόν να προσφέρει και τη δυνατότητα αναζήτησης συνδυαστικών προσφορών από πτήσεις και ξενοδοχεία.
Οι ανταγωνιστές
Με την κίνησή της αυτή η Google έρχεται να ταράξει τα νερά στον χώρο των ηλεκτρονικών κρατήσεων καταλυμάτων.
Σήμερα οι διαδικτυακές πλατφόρμες ελέγχουν σχεδόν τα 2/3 των ξενοδοχειακών κρατήσεων μέσω του Internet. Σύμφωνα με έρευνα της Ενωσης Ξενοδόχων, Εστιατόρων και Καφέ της Ευρώπης (HOTREC), το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου τουρισμού διακινείται μέσα από δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες, την Booking και την Expedia. Οι δύο συγκεκριμένες εταιρείες κυριαρχούν στις παγκόσμιες ταξιδιωτικές κρατήσεις που πραγματοποιούνται στο Διαδίκτυο, είτε αυτές αφορούν αεροπορικά εισιτήρια είτε ξενοδοχεία είτε διαμερίσματα και αυτοκίνητα.
Με βάση τα στοιχεία της HOTREC, που αφορούν το 2017, η Booking Holdings, ιδιοκτήτρια της Booking.com, απασχολούσε περίπου 23.000 εργαζομένους, ενώ τα έσοδά της από τις πωλήσεις έφτασαν στα 12,7 δισ. δολάρια και τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 2,3 δισ. δολάρια. Επίσης, η ανταγωνίστρια Expedia, με 22.000 εργαζομένους, είχε συνολικά έσοδα από πωλήσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων και καθαρά κέρδη 378 εκατ. δολάρια.
Σήμερα, και οι δύο πλατφόρμες ελέγχουν περίπου 200 ταξιδιωτικές ιστοσελίδες (brands) σε 75 χώρες!
Η Expedia Group διεισδύει σχεδόν σε όλα τα τμήματα διακοπών, είτε ως online τουριστικό γραφείο (Expedia) είτε ως πλατφόρμα σύγκρισης τιμών (Trivago), αλλά και ως πλατφόρμα ξενοδοχειακών κρατήσεων (Hotels.com) και επαγγελματικών ταξιδιών (Egencia, Traveldoo).
Αντίστοιχη είναι η στρατηγική που ακολουθεί και η Booking Holdings, με την πλατφόρμα Booking.com, την Kayak και την Priceline. Βασικό «ατού» της είναι η πλατφόρμα Booking.com, η οποία δημιουργεί τα περισσότερα έσοδα, έχοντας διαθέσιμα 29 εκατομμύρια δωμάτια σε 140.000 προορισμούς, σε 230 χώρες και περίπου 1,5 εκατ. κρατήσεις ημερησίως σε 43 γλώσσες!
Η Expedia διαθέτει το «υπερόπλο» του πακέτου, με πλήρεις ταξιδιωτικές εμπειρίες, συνδυάζοντας την προσφορά ξενοδοχείων με τους συνεργάτες της από τον χώρο των αερομεταφορών (550 συνολικά), των ταξιδιωτικών δραστηριοτήτων (25.000) και της κρουαζιέρας.
Στον χώρο των ξενοδοχειακών καταλυμάτων επιχειρεί να μπει από την περασμένη άνοιξη και η Airbnb, προσπαθώντας να εντάξει περισσότερα ξενοδοχεία στο «χαρτοφυλάκιό» της, προσεγγίζοντας κυρίως τους ιδιοκτήτες των boutique ξενοδοχείων και των καταλυμάτων bed & breakfast.
Αλλάζουν τα
συναλλακτικά ήθη
Την ίδια στιγμή, με φόντο τις εξελίξεις αυτές, οι επιχειρήσεις φιλοξενίας στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη χάνουν τον έλεγχο των προϊόντων τους, καθώς πλέον μεγάλο μέρος των όρων λειτουργίας τους υπαγορεύονται από τις κυρίαρχες διαδικτυακές πλατφόρμες κρατήσεων.
Η εποχή που το «κλείσιμο» ενός πακέτου διακοπών ήταν αποκλειστική υπόθεση του ταξιδιώτη, του ξενοδόχου και του ταξιδιωτικού πράκτορα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, κυρίως λόγω της καταλυτικής επίδρασης του Internet και της εξάπλωσης των ηλεκτρονικών κρατήσεων μέσα στην τελευταία επταετία.
Ο κίνδυνος για τα ξενοδοχεία και τα άλλα τουριστικά καταλύματα έγκειται κυρίως στο ότι οι ταξιδιώτες-πελάτες πολύ συχνά παραπλανώντας και πιέζονται υπερβολικά από τους διαδικτυακούς μεσάζοντες στο να προβούν άμεσα σε κάποια κράτηση, ακόμα κι όταν βρίσκονται στη φάση της διερεύνησης προκειμένου να κατασταλάξουν στον προγραμματισμό του ταξιδιού τους.

