Στα μέτρα του Ισραήλ η «συμφωνία του αιώνα»
Το σχέδιο Τραμπ δίνει στον Νετανιάχου το πράσινο φως για την προσάρτηση μεγάλων τμημάτων της Δυτικής Οχθης – Οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων και η χαλαρή στάση της διεθνούς κοινότητας
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Το άμεσο και ίσως το μοναδικό αποτέλεσμα του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ για τη «λύση» του Παλαιστινιακού είναι ότι το Ισραήλ θα προσαρτήσει μεγάλα τμήματα της Δυτικής Οχθης που εποφθαλμιούσε επί καιρό. Η «συμφωνία του αιώνα», όπως την αποκαλεί ο αμερικανός πρόεδρος, ουσιαστικά δίνει στον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου το πράσινο φως για να το κάνει.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός σκόπευε να φέρει την προσάρτηση περίπου του 30% της Δυτικής Οχθης σήμερα, Κυριακή, προς ψήφιση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ομως το ανέβαλε, ενδεχομένως για μεθαύριο, προκειμένου να στηθεί το νομικό σύστημα που θα την υποστηρίξει.
Ικανοποιεί
την επιθυμία Ισραήλ
Από όταν κατέκτησε τα εδάφη αυτά στον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967, το Ισραήλ επιθυμούσε να έχει σύνορα κατά μήκος του Ιορδάνη ποταμού, αναγνωρισμένα από τις ΗΠΑ. Το σχέδιο Τραμπ ικανοποιεί την επιθυμία αυτή του Ισραήλ, το οποίο θα έχει πλέον την κυριαρχία της στρατηγικά σημαντικής Κοιλάδας του Ιορδάνη, κατά μήκος των συνόρων με την Ιορδανία, καθώς και όλων των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη. Προσφέρει επίσης στο Ισραήλ μέρη όπως η Χεβρώνα και άλλες «βιβλικές» περιοχές της Δυτικής Οχθης που οι Εβραίοι θεωρούν λίκνο τους.
Ο Τραμπ, άλλωστε, το κατέστησε σαφές παρουσιάζοντας το σχέδιο δίπλα στον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο την Τρίτη, υποσχόμενος να αναγνωρίσει «την ισραηλινή κυριαρχία στα εδάφη που το όραμά μου προβλέπει ότι θα αποτελούν μέρος του κράτους του Ισραήλ». Από το 1967, οι ισραηλινοί ηγέτες, περιλαμβανομένου του Νετανιάχου, δεν είχαν τολμήσει να προσαρτήσουν τμήματα της Δυτικής Οχθης φοβούμενοι διεθνείς κυρώσεις. Τώρα θα το κάνουν, καθώς ο Τραμπ όχι μόνο τους έδωσε το πράσινο φως αλλά και υποσχέθηκε ότι θα θέσει βέτο αν υπάρξουν ενέργειες κατά του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Υποσχέσεις
στους Παλαιστινίους
Για να «αποζημιώσει» τους Παλαιστινίους για την απώλεια εδαφών στη Δυτική Οχθη, το σχέδιο Τραμπ προβλέπει δυο νέους παλαιστινιακούς θύλακες που θα ανεγερθούν στην έρημο Νεγκέβ, κοντά στη Γάζα, και προσθέτει 10 αραβικές πόλεις νότια της Δυτικής Οχθης (που οι Ισραηλινοί μάλλον θα χαρούν να ξεφορτωθούν). Πρωτεύουσα της Παλαιστίνης δεν θα είναι η Ανατολική Ιερουσαλήμ αλλά μερικά προάστια ανατολικά της Ιερουσαλήμ που σήμερα είναι αποκομμένα από την πόλη λόγω του τείχους ασφαλείας που έχουν χτίσει οι Ισραηλινοί. Υπόσχεται επίσης στους Παλαιστινίους επενδύσεις ύψους 50 δισ. δολαρίων, που θα προέλθουν από τους Αραβες, και πάγωμα των ισραηλινών οικισμών για τέσσερα χρόνια – άλλωστε, τα εδάφη που παραχωρούνται στους Παλαιστινίους δεν ενδιαφέρουν τους Ισραηλινούς.
«Ας είμαστε σαφείς. Αυτό δεν είναι ειρηνευτικό σχέδιο αλλά ικανοποίηση της λίστας επιθυμιών του Νετανιάχου» έγραψε στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» η Νταϊάνα Μπούτου, αναλύτρια από τη Ραμάλα και πρώην σύμβουλος του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να στείλει ένα οριστικό μήνυμα στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ: ότι το μπούλινγκ τους δεν θα είναι πλέον αποδεκτό».
Συμφωνία με
το βλέμμα στις εκλογές
Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε χλιαρά στο σχέδιο Τραμπ. Οι πρέσβεις του Ομάν, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήταν παρόντες στην ανακοίνωση του σχεδίου. Ομως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, που έχουν υπογράψει ειρήνη με το Ισραήλ, καθώς και η Σαουδική Αραβία, που είναι πολύ σημαντική για τον αμερικανό πρόεδρο, επαίνεσαν την προσπάθεια του Τραμπ αλλά δεν προσυπέγραψαν το σχέδιό του. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες του Περσικού Κόλπου δεν θεωρούν πλέον το Ισραήλ ως τη μεγαλύτερη περιφερειακή απειλή, αλλά το Ιράν.
Η Χεζμπολάχ αποκάλεσε το σχέδιο «συμφωνία της ντροπής». Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να επιβεβαιώσει την ιστορική στάση της Ελλάδας υπέρ της λύσης των δύο κρατών στα σύνορα πριν από το 1967» με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.
«Το μήνυμα του σχεδίου προς τους Παλαιστινίους είναι ουσιαστικά το εξής: χάσατε, ξεπεράστε το» δήλωσε ο Ρόμπερτ Μάλι, πρόεδρος της International Crisis Group.
Η συμφωνία δεν έχει ως στόχο τη λύση του ισραηλινο-παλαιστινιακού αλλά τις εκλογές που πραγματοποιούνται στο Ισραήλ στις 2 Μαρτίου και στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Δίνει την ευκαιρία στον Νετανιάχου να καλέσει τους ισραηλινούς ψηφοφόρους να ξεχάσουν τις κατηγορίες για διαφθορά που τον βαραίνουν και να επικεντρωθούν στο ότι χάρη στην προσωπική του σχέση με τον αμερικανό πρόεδρο, η Ουάσιγκτον νομιμοποιεί τους εβραϊκούς οικισμούς. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, μπορεί να ισχυριστεί απευθυνόμενος στην εκλογική βάση του από ευαγγελιστές και στους συντηρητικούς εβραίους χρηματοδότες του ότι ανακήρυξε την Ιερουσαλήμ αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ.

