ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Πλούτος και πολιτική

Το όνομα της οικογένειας Rothschild είναι συνδεδεμένο με τον πλούτο εδώ και χρόνια. Αλλά ο πλούτος με την πολιτική δεν πήγαιναν πάντα μαζί; Ü Επίμονες φήμες λένε ότι τώρα που η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο, ο οίκος των Rothschild, αν και επισήμως είναι ο σύμβουλος της κυβέρνησης για τα ζητήματα του δημοσίου χρέους, παράλληλα λειτουργεί και ως (πολιτικός) σύμβουλος του κ. Τσίπρα (σκίτσο) στα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής που ασφαλώς καθορίζουν και το προφίλ του. Ü Ισως κάποιοι θυμούνται και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Παρίσι που επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστικό. Ü Οπως είναι γνωστό, η οικογένεια Rothschild αποτελεί μία από τις πιο διάσημες ευρωπαϊκές τραπεζικές δυναστείες. Σήμερα, της επενδυτικής τράπεζας Rothschild & Co ηγείται ο Alexandre de Rothschild, έβδομη γενιά της οικογένειας, που βρίσκεται στα ηνία του οργανισμού.

ΦΠΑ 6% στη μουσική

Εγκριση για μείωση του ΦΠΑ στις συναυλίες και σε όλες τις μουσικές εκδηλώσεις από 24% σε 6%, που είναι ο συντελεστής με τον οποίο επιβαρύνονται τα βιβλία, οι θεατρικές παραστάσεις, οι κινηματογραφικές προβολές και όλες οι εκδηλώσεις τέχνης, έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Οικονομικών. Ü Οπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου στη Βουλή η σχετική ρύθμιση προχωρεί, αφορά  μουσικές εκδηλώσεις στις οποίες δεν υπάρχει άλλη παροχή (με άλλα λόγια εξαιρούνται τα κέντρα διασκέδασης και τα μπουζούκια) και θα προωθηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το παζάρι για το «Ντυνάν»

Τα τελευταία νέα από τον διαγωνισμό πώλησης του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» έχουν ως εξής: Η πρόταση του  βούλγαρου επενδυτή δεν εξετάζεται καν. Το Ιδρυμα Ωναση έχει ήδη βελτιώσει την αρχική του μη δεσμευτική προσφορά των 50 εκατ. ευρώ. Εχει ξεπεράσει τα 65 εκατ. ευρώ του τιμήματος του πρώτου διαγωνισμού το 2015 που κηρύχθηκε άγονος και πλησιάζει στο τίμημα που θα ικανοποιούσε την Πειραιώς, που είναι και ο πωλητής του νοσοκομείου. Το παζάρι που γίνεται αυτή την περίοδο είναι το πόσα δάνεια από τα 110 εκατ. ευρώ που χρωστά στην Πειραιώς το νοσοκομείο είναι διατεθειμένο να αναλάβει το Ιδρυμα Ωνάση.

Αλλαγές στις τράπεζες

Aλλαγή του νόμου για τα κριτήρια συγκρότησης των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οπως πληροφορείται η στήλη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει τη συγκεκριμένη αλλαγή ως το τέλος του χρόνου. Με τον τρόπο αυτόν θα ανοίξει ο δρόμος για την ανασύνθεση των τραπεζικών ΔΣ, τα οποία σήμερα έχουν γεμίσει από ξένα μέλη, που ναι μεν έχουν εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων από τη θητεία τους σε τράπεζες στο εξωτερικό, αλλά δεν έχουν καμία επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Συχνά οι έλληνες τραπεζίτες παραπονιούνται για τη δυσκολία συνεννόησης με τους ξένους, αλλά και για την καχυποψία με την οποία τους αντιμετωπίζουν στις συνεδριάσεις των ΔΣ.

Μισή δουλειά…

Και ξαφνικά ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αποφάσισε να «αγαπήσει» τους συνταξιούχους και να τους βοηθήσει να κάνουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις του νόμου 4051 και 4093 του 2012. Μήπως όμως οι αιτήσεις αυτές είναι ένα ακόμη προεκλογικό τρικ της κυβέρνησης; ή μήπως το υπουργείο Εργασίας βλέποντας το «τσουνάμι» των προσφυγών και των επισκέψεων στα καταστήματα του ΕΦΚΑ σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική οδό για να μην ταλαιπωρούνται οι υπάλληλοί του;  Ü Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος, δικηγόρος το επάγγελμα με εξειδίκευση σε ασφαλιστικά θέματα, γνωρίζει πολύ καλά ότι οι συνταξιούχοι δεν θα το βάλουν κάτω και δεν θα αφήσουν την υπόθεση αυτή στην τύχη της. Ομως ο ΕΦΚΑ στην ηλεκτρονική αίτηση που σχεδίασε εκτός από το κουτάκι που θα συμπληρώσουν οι συνταξιούχοι για την αναστολή των μειώσεων ξέχασε να αναγράψει κωδικό για διεκδικήσεις αναδρομικών και κομμένων δώρων!
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk