ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Οι ευρω-κάλπες και οι συντάξεις

Πιο νωρίς ακόμη και από την κυβέρνηση φαίνεται να αντιλαμβάνονται το πού πηγαίνει το θέμα με τις συντάξεις όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.Ü Κι αυτό γιατί, όπως πληροφορηθήκαμε, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο κάλεσε και ενημέρωσε στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ τους πρεσβευτές των 28 χωρών της ΕΕ στην Αθήνα.Ü Η συνάντηση έγινε την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, διήρκεσε δύο ώρες κι απ’ ό,τι διέρρευσε ο κ. Κοστέλο εξέφρασε τη διαφωνία του με τις θέσεις του ΔΝΤ για την περικοπή των συντάξεων, λέγοντας μάλιστα ότι «ήταν και δικό μου λάθος να δεχθώ τις εκτιμήσεις του Ταμείου στην αξιολόγηση που έγινε το 2017 που έλεγαν ότι διαφορετικά δεν βγαίνουν τα πρωτογενή πλεονάσματα».Ü Αυτό που έκανε όμως εντύπωση ήταν ένα επιχείρημα πολιτικό, ότι «το 2019 δεν βαδίζει μόνο η Ελλάδα προς τις κάλπες, βαδίζει όλη η Ευρώπη»…  

Η υπόθεση των λιπασµάτων…

Εντολή στις υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος να ερευνήσουν τις ροές του χρήματος μέσω παρένθετων και συνδεδεμένων εταιρειών με την εταιρεία λιπασμάτων ELFE (συμφερόντων Λαυρεντιάδη) σε Ελλάδα και Κύπρο έχει δώσει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας (σκίτσο).Ü Η λιπασματοβιομηχανία ELFE έχει ανοικτές εκκρεμότητες και χρέη έναντι τραπεζών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ü
Ειδικά το χρέος της έναντι της ΔΕΠΑ ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ και για τις τρέχουσες καταναλώσεις εκδίδει μεταχρονολογημένες επιταγές, οι οποίες ελέγχονται ήδη από τις Αρχές.

…και οι µηνύσεις

Η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ κατέθεσε πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά, η οποία οδήγησε στην πρόσφατη άσκηση ποινικής δίωξης κατά Λαυρεντιάδη και συνεργατών του για κακουργηματική απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Εντύπωση προκαλεί η έκδοση επιταγών δεκάδων εκατομμυρίων μέσω τραπεζών από επιχειρήσεις με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και αμφίβολη πιστοληπτική ικανότητα.

Η παράταση…

Με διάχυτη την ανησυχία για το ύψος του τιμήματος που θα «πιάσουν» οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η κυβέρνηση προσπαθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των επενδυτών. Ετσι, δόθηκε τελικά παράταση ενός μήνα στην προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών (έληγε στα μέσα Οκτωβρίου). Τη ζήτησε η κοινοπραξία της κινεζικής China Energy με τον όμιλο Κοπελούζου, η οποία διατηρεί ακόμη ζεστό το ενδιαφέρον της για τις μονάδες της ΔΕΗ (κυρίως της Φλώρινας). Στο παιχνίδι παραμένει και το επενδυτικό σχήμα των Τσέχων της Seven Energy με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που ενδιαφέρεται και για τα δύο λιγνιτικά πακέτα (Μελίτη και Μεγαλόπολης).

…και τα θολά σηµεία

Το αίτημα των Κινέζων προέκυψε μετά την επίσκεψη στο data room αλλά και τις συναντήσεις με τα στελέχη της ΔΕΗ, καθώς έκριναν ότι ο διαχωρισμός των λιγνιτικών μονάδων από την επιχείρηση έχει αφήσει θολά σημεία. Για τον λόγο αυτόν θεωρούν ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση των στοιχείων, καθώς και σχετική τεχνοοικονομική έρευνα, αλλά και συνεκτίμηση των νέων δεδομένων που φέρνει η ξέφρενη πορεία της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, αφού σύμφωνα με πληροφορίες τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι μονάδες είναι ζημιογόνες.

Εκ του ασφαλούς

Το ήμισυ της σταθερής αμοιβής του, ήτοι 450.000 ευρώ ετησίως, θα επενδύσει στο κεφάλαιο της Air France – KLM ο νέος διευθύνων σύμβουλος της γαλλο-ολλανδικής εταιρείας  Μπέντζαμιν Σμιθ«ως ένδειξη της εμπιστοσύνης του για τη μελλοντική της επιτυχία». Βέβαια ο καναδός μάνατζερ (ήταν διευθυντής λειτουργιών της Air Canada) δεν πρόκειται να τη βγάζει «μόνο» με 450.000 ευρώ τον χρόνο. Το σύνολο των αποδοχών που συμφώνησε να λαμβάνει φθάνει τα 4,25 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 900.000 ευρώ ως σταθερό μισθό.

Αποκατάσταση

Με αφορμή δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής 16/9 για τον κλάδο των ξενοδοχείων στην Ελλάδα λάβαμε επιστολή από τον όμιλο MITSIS HOTELS, με την οποία διευκρινίζει ότι σήμερα ο όμιλος με 5.440 δωμάτια είναι η μεγαλύτερη ιδιόκτητη ξενοδοχειακή αλυσίδα στην Ελλάδα.
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk