ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Η ΕΛΒΟ…
Για τρίτη φορά ο ειδικός εκκαθαριστής της ΕΛΒΟ, η Εrnst & Young, προκήρυξε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση του ενεργητικού της πολυπαθούς εταιρείας. Τις άλλες δύο φορές ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, αν και υπήρχαν ενδιαφερόμενοι. Η εταιρεία κάποτε είχε 1.200 εργαζομένους – σήμερα απασχολεί περίπου 300 – και είναι η μοναδική στην Ελλάδα που έχει γραμμή συναρμολόγησης οχημάτων, πολιτικών και στρατιωτικών. Βεβαίως, η βασική της δραστηριότητα είναι η συναρμολόγηση αμυντικού υλικού. Ü Το ζητούμενο για την εταιρεία είναι οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν ένα αξιόπιστο business plan το οποίο θα εξασφαλίζει δουλειές για την εταιρεία. Σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 85,49% του μετοχικού κεφαλαίου.
…και οι πιέσεις
Κύκλοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αναφέρουν πως αυτή τη φορά ο διαγωνισμός έχει προοπτικές επιτυχίας, καθώς έχουν εκλείψει οι πολιτικές παρεμβάσεις από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ü Μέσω του διαγωνισμού πωλούνται οι οικοπεδικές και κτιριακές εκτάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου και τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας – το σήμα και ο διακριτικός τίτλος ΕΛΒΟ, όπως επίσης τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει κατοχυρώσει η εταιρεία.Ü Οι ενδιαφερομένοι για την ΕΛΒΟ θα πρέπει να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές έως τις 4 Μαρτίου.
Πρόεδροι και προνόμια
Καραμπόλες στο τραπεζικό σύστημα φέρνει η δρομολογημένη αποχώρηση του Νίκου Καραμούζη από την προεδρία της Eurobank αλλά και από την αντίστοιχη θέση που κατέχει στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ). Πηγή της στήλης προβλέπει ότι για τη θέση του στη Eurobank προορίζεται ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής και νυν σύμβουλος στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Ζανιάς (φωτογραφία).Ü Οπως μας λέει ωστόσο, με την τοποθέτησή του στην προεδρία της Eurobank θα χάσει τα προνόμιά του από την Εθνική Τράπεζα. Ο λόγος γίνεται για αυτοκίνητο και δύο υπαλλήλους που πληρώνονται από την Εθνική διά βίου, όπως συμβαίνει και με όλους τους πρώην προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους του ομίλου που δεν εργάζονται με έμμισθη σχέση αλλού. Βεβαίως, o κ. Ζανιάς δεν θα μείνει χωρίς αυτοκίνητο αφού θα του δοθεί από τη Eurobank.
Από την άλλη πλευρά, για την προεδρία της ΕΕΤ δύο είναι οι επικρατέστεροι διάδοχοι: ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης. Η ίδια πηγή θεωρεί επικρατέστερο τον πρώτο, ωστόσο δεν βάζει το χέρι της και στη φωτιά. Εάν επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, θα είναι η δεύτερη φορά, μετά τον κ. Καραμούζη, στην ιστορία της Ενωσης που πρόεδρος άλλης τράπεζας πέραν της Εθνικής αναλαμβάνει τα ηνία της.
Το εύλογο ερώτημα
Με τεράστια πρόστιμα και συνεχείς ελέγχους από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας απειλεί το υπουργείο Εργασίας τις 111.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 600.000 εργαζομένους οι οποίοι αμείβονται με τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, εφόσον μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου δεν αναπροσαρμόσουν τις αμοιβές σύμφωνα με τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος ορίστηκε στα 650 ευρώ. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Ανδρέας Νεφελούδης προσδιόρισε τα πρόστιμα ακόμη και στα 11.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Ü Βεβαίως, η εφαρμογή του μέτρου από το σύνολο της αγοράς είναι απαραίτητη, αφενός για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων έπειτα από επτά χρόνια μειώσεων των μισθών και αφετέρου για να αποφευχθεί η νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού από επιχειρήσεις που θα αναζητήσουν τρόπους να αποφύγουν την αύξηση των αμοιβών.Ü Ωστόσο, κορυφαίος εργατολόγος διερωτάται: Γιατί δεν ισχύουν τα ίδια και για τους 700.000 εργαζομένους που παραμένουν απλήρωτοι ή λαμβάνουν «έναντι αμοιβές» επί σειρά μηνών; Εκεί το υπουργείο Εργασίας γιατί δεν εφαρμόζει αντίστοιχα μέτρα και ελέγχους; Δεκτή οποιαδήποτε απάντηση από τους αρμοδίους…
Εφιάλτης η ΔΕΗ
Ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Ενέργειας, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κάτι περισσότερο θα ξέρει για τη ΔΕΗ. Εγραψε στο Fb: «Aν καταρρεύσει, οι ευθύνες του κ. Τσίπρα και υπουργών του θα είναι πολιτικές και ποινικές. Ακύρωσαν τη δική μας «Μικρή ΔΕΗ» που θα έφερνε έσοδα 2 δισ. ευρώ και φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στους πολίτες. Τώρα ο άγονος διαγωνισμός για τα λιγνιτικά επιτρέπει στην Κομισιόν να διενεργήσει μόνη της διαγωνισμό για ελληνική δημόσια εταιρεία, χωρίς κατώτερο όριο στην τιμή». Και τονίζει με σημασία: «Η McKinsey εκτιμά ότι για να γίνει βιώσιμη η ΔΕΗ πρέπει να απολύσει 5.860 άτομα και να αυξήσει τα τιμολόγια στους καταναλωτές». Το ερώτημα βέβαια είναι ποια κυβέρνηση θα τα κάνει…

