ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Τα αναδρομικά…

Θορυβημένη είναι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που διέταξε την επιστροφή των δώρων (13η και 14η σύνταξη) σε συνταξιούχο αναδρομικά από το 2012 έως το 2015.
Παρότι η απόφαση δεν είναι – ακόμη – τελεσίδικη, στο υπουργείο φοβούνται μαζικές προσφυγές συνταξιούχων, οι οποίοι θα τρέξουν να διασφαλίσουν τις διεκδικήσεις τους. Ü Για τον λόγο αυτόν η υπουργός κυρία Εφη Αχτσιόγλου έσπευσε να δηλώσει, μία ημέρα μετά την έκδοση της απόφασης, ότι αφορά αναδρομικά μέχρι το 2015 και όσους είχαν προσφύγει μέχρι τότε – και όχι το καθεστώς που εισήγαγε το 2016 ο νόμος Κατρούγκαλου.

…και οι χαμένοι

Βεβαίως, εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η ανάγνωση της απόφασης από δικηγόρους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση που συμμετέχουν σε τηλεοπτικές εκπομπές. Προτρέπουν τους συνταξιούχους είτε να προσφύγουν, είτε με επίσημη δήλωσή τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία να επιβεβαιώσουν τη διεκδίκησή τους.Ü Εφόσον η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο, γίνεται κατανοητό πως και πάλι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα αναγκαστούν να τρέχουν στα δικαστήρια και να ξοδεύουν τα πενιχρά εισοδήματά τους.

H Chipita…

Στο Σικάγο, στα κεντρικά γραφεία της Mondelez, βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στελέχη του ομίλου Olayan και ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος (σκίτσο) για να συζητήσουν την πρόταση εξαγοράς της Mondelez για την Chipita. Ü H Mondelez μετά την απομάκρυνση της Pepsico από τη διεκδίκηση της Chipita έχει ρίξει το τίμημα στο 1 δισ. ευρώ (μαζί με τα δάνεια) από 1,5 δισ. ευρώ που προσέφερε αρχικά. Ü Εκτός από το γεγονός ότι έμεινε χωρίς αντίπαλο, συνυπολογίζει τυχόν ρήτρες που θα πρέπει να πληρώσει στην Pepsico, η οποία σήμερα διακινεί σε αρκετές αγορές τα προϊόντα της Chipita, καθώς, αν προχωρήσει η εξαγορά, η συνεργασία αυτή θα σταματήσει. Επίσης, δεν υπολογίζει στο deal ορισμένες μονάδες της Chipita στο εξωτερικό όπου έχει παρουσία και η Mondelez και ενδεχομένως θα παρουσιαστεί πρόβλημα με τις τοπικές επιτροπές ανταγωνισμού. Και έτσι όμως το τίμημα είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα λεφτά που είχε ξοδέψει ο όμιλος Olayan για να αποκτήσει το 80% της Chipita.

…και ο σχεδιασμός

O κ. Θεοδωρόπουλος από την αρχή – για τους δικούς του λόγους – δεν είδε με καλό μάτι το deal και πλέον βλέπει ότι με τη μείωση του τιμήματος από την πλευρά των Αμερικανών ενδεχομένως ο όμιλος Olayan να κάνει πίσω.Ü Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες στο εξοχικό του, στον Παρνασσό, είχε καλέσει όλη τη διοικητική ομάδα της Chipita για να σχεδιάσουν το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια.

Ξαφνικά, όπως το ΕΣΥ

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο καθώς με τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου του Κέντρου καταργείται η δυνατότητα καθορισμού των αποδοχών τους μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.Ü Οι εργαζόμενοι του πρότυπου αυτού Κέντρου εντάσσονται στο μισθολόγιο των εργαζομένων των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ü Και αυτό την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για να βελτιωθούν οι αμοιβές των εργαζομένων…

Ολοι υπέρ του διαλόγου

Πανστρατιά για την επαναφορά του κοινωνικού διαλόγου στον πραγματικό του ρόλο στη μεταμνημονιακή εποχή έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ. Γιώργος Βερνίκος, έναν χρόνο πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του.Ü Η προσπάθειά του αυτή έχει – ήδη – βρει συμπαραστάτες στις περισσότερες πτέρυγες της Βουλής, όπως και στο σύνολο των κοινωνικών εταίρων και ομάδων που συμμετέχουν στην ΟΚΕ.Ü Δεν είναι τυχαίο ότι σε εκδήλωση που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, με θέμα την «Επιστροφή του κοινωνικού διαλόγου μετά την υποβάθμισή του τα τελευταία χρόνια», υπήρξαν υψηλές πολιτικές συμμετοχές όπως ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο πρώην αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός κ. Σωκράτης Φάμελλος.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk