Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Την ωρίμαση της αγοράς των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) επιβεβαίωσε η δημοπρασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας την περασμένη Δευτέρα. Η χαμηλή μεσοσταθμική τιμή των 36,7 ευρώ/μεγαβατώρα (MWh), έναντι 49,8 ευρώ/MWh στον προηγούμενο διαγωνισμό, έδωσε την εικόνα μιας αγοράς που απομακρύνεται από την ανάγκη των κρατικών εγγυημένων τιμών. Στο επίκεντρο του προβληματισμού ωστόσο έχει τεθεί το γεγονός ότι ταρίφα εξασφάλισαν μόνο φωτοβολταϊκά έργα, με τα αιολικά να μένουν εκτός «παιχνιδιού», καθώς δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν τις προσφορές των ηλιακών, τα οποία έχουν χαμηλό κόστος εξοπλισμού.
Το πρόβλημα προέκυψε από την αρχιτεκτονική της τελευταίας κοινής δημοπρασίας για φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα.
Διαφοροποίηση τεχνολογιών
«Η συνταγή της επιτυχίας για την αποτελεσματική επίτευξη μεγάλης διείσδυσης φθηνών ΑΠΕ είναι η διαφοροποίηση τεχνολογιών οι οποίες πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά. Η αρχιτεκτονική των δημοπρασιών που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια πρέπει να μεταβληθεί. Η ποσόστωση ανά τεχνολογία σε κοινούς διαγωνισμούς δεν είναι επαρκής λύση. Πρέπει να επανέλθουν οι δημοπρασίες ανά τεχνολογία» αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας Παναγιώτης Λαδακάκος.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει υποβληθεί αίτημα στην Κομισιόν για τη συνέχιση κοινών ανταγωνιστικών διαδικασιών ΑΠΕ έως το 2024 – με ποσόστωση διασφαλισμένη για αιολικά στο 30% της δημοπρατούμενης ισχύος. Συνολικά σχεδιάζονται έξι κοινοί διαγωνισμοί των 350 MW, ήτοι 2,1 GW και επιπλέον 1 GW για ειδικά έργα, π.χ. μικρά φωτοβολταϊκά, offshore αιολικά κ.λπ.
Υπενθύμιση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Την περασμένη Δευτέρα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο «Βήμα», εστάλη… υπενθύμιση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διευκρινιστεί εάν χρειάζονται άλλα στοιχεία για να προχωρήσει στην έγκριση του νέου σχήματος των διαγωνισμών. Εάν δεν υπάρχουν περαιτέρω καθυστερήσεις, ο σχεδιασμός είναι να βγει στον… αέρα ο επόμενος διαγωνισμός το τρίτο τετράμηνο του 2021. Παράλληλα, διερευνάται εάν είναι τεχνικά εφικτό σε έναν διαγωνισμό, π.χ. 500 MW, να «κατέβει» ένα έργο 250 MW. Πάντως στο σχήμα που έχει κοινοποιηθεί στην Κομισιόν, διατηρείται το δικαίωμα διενέργειας ειδικών διαγωνισμών για τα μεγάλα έργα.
Σε κάθε περίπτωση η αποκλιμάκωση των τιμών στον τελευταίο διαγωνισμό και οι χαμηλές ταρίφες στην τελευταία δημοπρασία «πράσινης» ισχύος καταδεικνύουν τη νέα κατεύθυνση της αγοράς που εκτιμάται ότι θα στραφεί προς τα «πράσινα» διμερή συμβόλαια (PPAs) μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και μεγάλων καταναλωτών ρεύματος ή προμηθευτών. Με τη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη, τα PPAs αποτελούν λύση και για τις δύο πλευρές. Οι ενεργοβόροι καταναλωτές εξασφαλίζουν φθηνότερες τιμές αλλά βελτιώνουν και το περιβαλλοντικό προφίλ τους, ενώ οι επενδυτές ΑΠΕ αυξάνουν την προοπτική χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των έργων και διασφαλίζουν υψηλότερες ταρίφες από εκείνες που κλειδώνουν στις δημοπρασίες. Αλλωστε μετά το 2024 αυτό θα αποτελεί μονόδρομο.