Πώς θα τους ρίξουν;

Πώς θα τους ρίξουν; | tovima.gr

«Θα σας ρίξουμε!» απείλησε ο Πολάκης την κυβέρνηση στη Βουλή. Είναι μια εύλογη φιλοδοξία την οποία τρέφουν πολλοί αντιπολιτευόμενοι σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Εχει όμως ένα πρόβλημα. Πώς θα τους ρίξουν;  

Διότι στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις πέφτουν συνταγματικά με δύο τρόπους. Είτε με απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είτε με εκλογές.

Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, ο Πολάκης δεν μετέχει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συνεπώς πολύ δύσκολα θα την οδηγήσει σε απώλεια της πλειοψηφίας της. Από την άλλη, για να πέσει η κυβέρνηση με εκλογές πρέπει πρώτα να γίνουν εκλογές και ύστερα να τις χάσει.  

Εκλογές στον ορίζοντα δεν φαίνονται. Αλλά ακόμα κι αν γίνουν, δεν προδιαγράφεται κάποια ήττα της κυβερνητικής παράταξης – σε αυτό συμφωνούν όλες οι δημοσκοπήσεις… Επί του παρόντος, τουλάχιστον.  

Συνεπώς δεν είναι απολύτως σαφές πώς θα ρίξει ο Πολάκης την κυβέρνηση. Εκτός κι αν καταφύγει σε μη συνταγματικές λύσεις. Επανάσταση, εξέγερση, αντάρτικο, ρεμπελιό, στάση, πραξικόπημα…

Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ο Πολάκης έχει κάτι τέτοιο στο μυαλό του. Οχι μόνο επειδή αυτά τα πράγματα παρουσιάζουν σοβαρές οργανωτικές δυσκολίες. Αλλά και επειδή χρειάζονται μεγάλες δόσεις αποφασιστικότητας ή παλικαριάς για να δρομολογηθούν.  

Οταν όμως έχεις το σθένος που χρειάζεται για να ξεκινήσεις κοτζάμ επανάσταση, τότε σίγουρα δεν καταφεύγεις σε παρακάλια, απειλές και φωνές αν πάνε να σου κόψουν την ασυλία στη Βουλή. Κανένας επαναστάτης δεν επαναστάτησε ποτέ σε συνθήκες βουλευτικής ασυλίας.

Φοβούμαι λοιπόν ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Ο Πολάκης δηλαδή θέλει να ρίξει την κυβέρνηση αλλά δεν είναι καθόλου σαφές πώς προτίθεται να το κάνει.  

Φυσικά ο άνθρωπος δεν έχει καμία υποχρέωση να μας αποκαλύψει τι σχεδιάζει. Αρκεί να δηλώνει τον στόχο του. Ούτε ο Κάστρο έστειλε business plan στον Μπατίστα προτού αποβιβαστεί στην Κούβα.

Μακάρι. Διότι η άλλη εξήγηση είναι ότι ο Πολάκης πουλάει απλώς τζάµπα µαγκιά και δωρεάν τσαμπουκάδες, γεγονός που μας δημιουργεί ανησυχία για τις προθέσεις του.

Διότι αν δεν ρίξει την κυβέρνηση ούτε ο Πολάκης, ποιος θα τη ρίξει; Ο Βαξεβάνης μόνος του;  

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική