Οι δέκα επιδρομές σε θησαυροφυλάκια τραπεζών
Οι νέες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τη διάρρηξη σε τέσσερις θυρίδες στο Ν. Ψυχικό και ο κύκλος των υπόπτων – Τα χτυπήματα σε Πειραιά, Αμπελοκήπους, Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Τουλάχιστον 10 επιδρομές σε θησαυροφυλάκια ελληνικών τραπεζών έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. Ριφιφί, καλοσχεδιασμένες ληστείες και… αόρατες αρπαγές που γίνονται αντιληπτές εκ των υστέρων κι όπου πολλές φορές υπάρχει συνδρομή υπαλλήλων που «κλέβουν την τράπεζά τους» – με κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ – έχουν απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ. Το ριφιφί του αιώνα στην οδό Καλλιρρόης το 1992, οι δύο διαδοχικές επιδρομές «μασκοφόρων» στα υπόγεια δύο υποκαταστημάτων στον Πειραιά και στους Αμπελοκήπους πριν από μία τετραετία, η μεγάλη αρπαγή στην τράπεζα της Καλαμάτας, η ταχυδακτυλουργική αφαίρεση χρημάτων από εννιά θυρίδες σε τράπεζα της Θεσσαλονίκης και πρόσφατη διάρρηξη με λεία 5.000.000 ευρώ σε τέσσερις θυρίδες τράπεζας στο Ν. ψυχικό και πολλές άλλες αρπαγές θησαυρών που προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Το «μυστήριο»
με τους φωριαμούς
Η υπόθεση που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι η αφανής αρπαγή των τεσσάρων θυρίδων – χρηματοκιβωτίων από υποκατάστημα τράπεζας κοντά στη λεωφόρο Κηφισίας που απασχολεί την ΕΛ.ΑΣ. από τις 13 Νοεμβρίου. Εκείνη την ημέρα μια δημοτική σύμβουλος της περιοχής ανακάλυψε ότι η θυρίδα της στο υπόγειο της τράπεζας ήταν άδεια! Οταν η γυναίκα κατήγγειλε την κλοπή σε έναν αρμόδιο υπάλληλο του καταστήματος εκείνος το αμφισβήτησε και υποστήριξε ότι «κι άλλη φορά είχε μιλήσει για κλοπή σε βάρος της». Κάτι που ωστόσο δεν ίσχυε. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι υπήρχε χειρουργικού τύπου διάρρηξη πιθανόν με κατσαβίδι σε τέσσερις τελικώς ευμεγέθεις όμορες θυρίδες. Ολες ήταν τμήμα ενός φωριαμού που είχε μεταφερθεί στις αρχές του 2020 από γειτονικό υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας το οποίο έκλεισε. Οι υπάλληλοι αυτού του υποκαταστήματος αποχώρησαν με εθελουσία έξοδο και ορισμένοι εξ αυτών μετατέθηκαν σε άλλα υποκαταστήματα.
Για να διαλευκάνουν την υπόθεση αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής αλλά και στελέχη των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων πραγματοποίησαν τρεις τουλάχιστον αυτοψίες στο κατάστημα του Ψυχικού και συνέλεξαν αποτυπώματα. Ορισμένα από αυτά ανήκαν σε μια συνταξιούχο πλέον υπάλληλο γειτονικής τράπεζας που έκλεισε κι από την οποία προερχόταν ο φωριαμός. Χωρίς βεβαίως αυτό να καταδεικνύει οτιδήποτε αφού η παρουσία της στο θησαυροφυλάκιο μαζί με τους πελάτες ήταν το αντικείμενο της τότε εργασίας της.
Η έρευνα των αστυνομικών επιχειρεί να διαπιστώσει μετά βεβαιότητας αν ο μυστηριώδης εισβολέας παραβίασε μόνο τις κλειδαριές που αντιστοιχούν στα κλειδιά των ιδιοκτητών. Κι αν μπορεί να είχε και το «πασπαρτού» του φωριαμού με το οποίο άνοιγε η δεύτερη κλειδαριά από τον αρμόδιο υπάλληλο του υποκαταστήματος.
Επιπλέον, οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους μια λίστα τουλάχιστον 50 κατόχων θυρίδων που εισήλθαν στο θησαυροφυλάκιο από τις αρχές Αυγούστου (ήταν η τελευταία φορά που οι τέσσερις θυρίδες είχε διαπιστωθεί ότι ήταν απαραβίαστες) μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε διαπιστώθηκε η κλοπή. Ακόμη εξετάζουν την είσοδο στον χώρο κάποιων μελών συνεργείων καθαρισμού ή τεχνικών με τους οποίους συνεργάζεται η τράπεζα. Με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η αρπαγή να υπήρχε μετά από συνεννόηση τραπεζικών υπαλλήλων με ιδιώτες.
Οι ανεξιχνίαστες ληστείες
Κύριο ζητούμενο είναι να βρεθούν πλήρη αποδεικτικά στοιχεία για τους τυχόν υπόπτους. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν την υπόθεση που είχε εξιχνιάσει η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2018. Τότε είχε συντάξει δικογραφία σε βάρος έξι υπαλλήλων τράπεζας, στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, ηλικίας 61 έως 64 ετών, για υπεξαίρεση. Σύμφωνα με την κατηγορία, οι έξι υπάλληλοι την περίοδο 1999 – 2016 αφαίρεσαν χωρίς ίχνη παραβίασης από εννιά «αδρανείς» τραπεζικές θυρίδες χρήματα και τιμαλφή αξίας περίπου 3.000.000 ευρώ. Η κατηγορία βασίστηκε σε δεδομένα υποκλοπών και με την «εις άτοπο απαγωγή», αφού μόνο αυτοί θα μπορούσαν να είχαν πρόσβαση στις εν λόγω θυρίδες. Ομως αυτή η έρευνα οδηγείτο από δικαστικούς λειτουργούς σε αρχειοθέτηση λόγω έλλειψης συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων. Ωστόσο ακολούθησε η αυτοκτονία ενός εξ αυτών, ο οποίος αποδείχθηκε ότι είχε επιστρέψει χαριστικά μέρος των κλοπιμαίων σε έναν εκ των κατόχων των θυρίδων. Κι έτσι η έρευνα σε βάρος τους επανενεργοποιήθηκε…
Δύο άλλες έφοδοι σε θησαυροφυλάκια που παραμένουν ανεξιχνίαστες είναι αυτές που πραγματοποιήθηκαν από την ίδια συμμορία τη διετία 2016-2017. Η πρώτη σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2016 στο υποκατάστημα τράπεζας στους Αμπελοκήπους με την αρπαγή του περιεχομένου 22 θυρίδων – επί συνόλου 1.750 – που συνοδεύτηκε από δίωρη ομηρεία 13 υπαλλήλων και πελατών του καταστήματος. Η ληστεία αυτή θεωρήθηκε ότι αντιγράφει μια ισπανική και μια αμερικανική ταινία που πραγματεύονται ληστείες σε τράπεζες. Ακολούθησε τον Απρίλιο του 2017 παρόμοια ληστρική επιχείρηση από τους ίδιους πέντε δράστες στον Πειραιά (σσ. φορούσαν μάσκες και κρατούσαν χειροβομβίδες) με στόχο 50 θυρίδες.
Ανάμεσα στα άλλα, η ΕΛ.ΑΣ. είχε τότε ερευνήσει το ενδεχόμενο να πρόκειται για έργο της διεθνούς συμμορίας διαρρηκτών «Ροζ Πάνθηρες», χωρίς επαλήθευση. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του «Βήματος» η ΕΛ.ΑΣ. έχει επικεντρώσει την προσοχή της στην εμπλοκή 50χρονου Ρωσοπόντιου που είχε κατηγορηθεί για παρόμοια αδικήματα και του οποίου τα ίχνη όμως χάθηκαν. Η ίδια συμμορία πιθανολογήθηκε ότι σχετίζεται και με επιδρομή, εκείνο το διάστημα, στα γραφεία εταιρείας στον Ασπρόπυργο.
Το ριφιφί του αιώνα με λεία 15 εκατ. ευρώ
Ασφαλώς η πιο μυθιστορηματική υπόθεση είναι το περιώνυμο «ριφιφί του αιώνα» τον Δεκέμβριο του 1992 στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας, στην οδό Καλλιρρόης, με λεία των δραστών (από 305 παραβιασμένες θυρίδες) που ίσως υπερέβαινε τα 15 εκατ. ευρώ. Τότε οι αστυνομικοί έκπληκτοι ανακάλυψαν μια σήραγγα περίπου15 μέτρων που συνέδεε το αποχετευτικό δίκτυο με το υπόγειο της τράπεζας. Σε μια υπόθεση για την οποία έχουν αναπτυχθεί εντυπωσιακά σενάρια, όπως ότι οι δράστες ήταν ιταλοί μαφιόζοι, έλληνες ποινικοί, μέλη της οργάνωσης «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας» ενώ υπήρχαν σενάρια για εμπλοκή αστυνομικών, στελεχών τραπεζών και άλλα. Τον Οκτώβριο του 2004 ανακαλύφθηκε η αρπαγή 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στο θησαυροφυλάκιο καταστήματος τράπεζας στην Καλαμάτα από δύο υπαλλήλους του πιστωτικού ιδρύματος. Οι δράστες έβγαλαν δεκάδες «τούβλα» με ευρώ από την πίσω σειρά χαρτονομισμάτων του θησαυροφυλακίου της τράπεζας και τα έκρυψαν σε κιούπια λαδιού σε αγροκτήματα! Από τα χρήματα βρέθηκαν μόνο το 1,2 εκατ. ευρώ. Προσφάτως ένας εξ αυτών κατηγορήθηκε ότι μαζί με άλλα δέκα άτομα ξέπλεναν χρήματα πιθανόν από την κλεμμένη λεία σε νυχτερινά καταστήματα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

