Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Ο Ραφαήλ Μωυσής είναι από τους πρωταγωνιστές του δημόσιου και ιδιωτικού ελληνικού βίου. Υπηρέτησε σε θέσεις ευθύνης δημόσιων οργανισμών, όπως η ΔΕΗ, η ΕΤΒΑ, η Αττικό Μετρό, η ΔΕΠΑ, αλλά και ιδιωτικών εταιρειών, όπως η Κελβινέιτορ, η ΕΒΓΑ, η ΑΒ Βασιλόπουλος. Στο βιβλίο του «Αληθινά και ανέκδοτα, Ιστορίες με 55 πρόσωπα»» (εκδ. Καπόν, επιμέλεια-πρόλογος Νίκος Δαββέτας), ο Ραφαήλ Μωυσής αυτοβιογραφείται με έναν πρωτότυπο και ταυτόχρονα παράδοξο τρόπο: μέσα από τα πορτρέτα 55 ανθρώπων που γνώρισε και που έπαιξαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, καθοριστικό ρόλο στη ζωή του. Στην πραγματικότητα πρόκειται για 54 ανθρώπους αφού το 55ο πρόσωπα είναι μυθοπλαστικό, ο μετροπόντικας «Ιάσων». Τα πορτρέτα φιλοτεχνεί ο ίδιος, κυρίως με ανεκδοτολογικές ιστορίες που δίνουν στην αφήγηση ζωντάνια και ρυθμό. Από τον Ευάγγελο Αβέρωφ έως τον οικονομολόγο και επιχειρηματία Γιώργο Χατσόπουλο, από τον Γεράσιμο Βασιλόπουλο έως τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, από τον Μιλτιάδη Εβερτ μέχρι τον Αριστόβουλο Πετζετάκι, από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον
Γιάννη Στουρνάρα και από τον Μπεν Γκουριόν μέχρι τη θεία του Λουίζα Σιακκή, οι ιστορίες του Μωυσή εμπλουτίζουν αυτό που ονομάζουμε αφηγηματική προσωπογραφία της δημόσιας ζωής.
Θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τα πορτρέτα σε τέσσερις κατηγορίες. Πρώτον, ο κύκλος των φίλων από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) όπου ο Ραφαήλ Μωυσής έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και δίδαξε. Δεύτερον, ο κύκλος της δημόσιας δράσης, οι επιχειρήσεις και η πολιτική. Και τρίτον, ο κύκλος της οικογένειας.
Από τον κύκλο της οικογένειας ξεχωρίζουμε την ιστορία του συμβολαιογράφου Κωνσταντίνου Γιαννίτση, πατέρα του υπουργού, οποίος έκρυψε στο εξοχικό σπίτι του στην Κηφισιά την οικογένεια Μωυσή, διασώζοντάς τους από τα ναζιστικά στρατόπεδα. Ταυτότητες με χριστιανικά ονόματα είχε προμηθεύσει στην πενταμελή οικογένεια ο τότε αρχηγός της Αστυνομίας Αγγελος Εβερτ. Από τον ίδιο κύκλο, ξεχωρίζουμε επίσης την ιστορία του Βασίλη Σουρραπά, πεθερού του συγγραφέα, του μυθικού ιδρυτή της ΕΒΓΑ. Ο Σουρραπάς, από ένα χωριό της Κυνουρίας, είχε μεταναστεύσει 15χρονος στην Αμερική. Ξεκίνησε πουλώντας φρούτα κι έγινε επιχειρηματίας. Στα σαράντα του επέστρεψε στην Ελλάδα για να εξελιχθεί στην ευρηματική επιχειρηματική προσωπικότητα που γνωρίζουμε.
Ο Ραφαήλ Μωυσής ρίχνει μια διαφορετική ματιά στα πρόσωπα της μεταπολεμικής Ελλάδας, απ’ όπου δεν λείπουν το χιούμορ και η λεπτή κριτική.