Μπρα ντε φερ στην Κύπρο εν όψει προεδρικών εκλογών
Το προφίλ των δύο πιθανών μονομάχων Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη που προέρχονται από το ΔΗΣΥ – Οι συνεργασίες, οι διαξιφισμοί και η δημοφιλία τους στον δρόμο για τις κάλπες τον Φεβρουάριο του 2023 – Ποιος ακούγεται για υποψήφιος από την αντιπολίτευση
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Υπάρχει ένα κοινό ανάμεσα στους δύο πιθανούς μονομάχους για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και οι δύο, πέραν του ότι προέρχονται από το ίδιο κόμμα, τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), κατάγονται από την Πάφο, την επαρχία-προπύργιο των πάλαι ποτέ ένθερμων «Μακαριακών», των αριστερών και των κεντροαριστερών. Ο ένας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, γεννήθηκε το 1959, στο χωριό Αργάτα της Πάφου και ο άλλος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, γεννήθηκε το 1973, στη Γεροσκήπου, κωμόπολη της Πάφου ξακουστή για τα κεντήματά της, τα πορτοκάλια, τα αμπέλια και τα λουκούμια της.
Με σπουδές
στην Αμερική
Και οι δύο είναι αμερικανοσπουδαγμένοι. Με μια διαφορά. Ο κ. Νεοφύτου, που δηλώνει οικονομολόγος, σπούδασε οικονομικά και λογιστική σε Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης, ο δε κ. Χριστοδουλίδης σπούδασε σε πανεπιστήμια, της Νέας Υόρκης και της Μάλτας, προτού εισέλθει στο διπλωματικό σώμα της Κύπρου. Θεωρείται πολιτικά άφθαρτος, με σημαντικές διεθνείς γνωριμίες, άριστος γνώστης του Κυπριακού και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κύπρο. Εγραψε βιβλία για τις σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας για το Κυπριακό και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποφεύγει τις περισσότερες φορές να αναρτά δραστηριότητές του ή τις οικογενειακές του στιγμές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ίδιο κάνει και η σύζυγός του, η Φιλίππα Καρσερά, συνάδελφός του στο διπλωματικό σώμα και μέχρι πρότινος επικεφαλής στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με αρμοδιότητα τις σχέσεις Κύπρου – ΕΕ.
Ο μετρ των
συνεργασιών
Ισως ο Αβέρωφ Νεοφύτου να είναι ένας από τους ελάχιστους Κυπρίους που έχει αυτό το μικρό όνομα, που συνήθως εδώ στην Ελλάδα είναι επίθετο. Οσοι τον γνωρίζουν καλά λένε πως είναι ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανεβάζοντας ακόμα και τα λουλούδια που προσφέρει στα γενέθλια της πολύ όμορφης συζύγου του Μαρίας Σελίπα. Ωστόσο απέφυγε «να ανεβάσει» πώς κατάφερε να ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης, όταν το κυβερνών κόμμα δεν διέθετε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Τότε που συμμάχησε ακόμα και με το ακροδεξιό Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Αλλωστε ο κ. Νεοφύτου θεωρείται… ειδικός στις συνεννοήσεις ή συνεργασίες με άλλα κόμματα και στις συμμαχίες για επίτευξη κάποιου πολιτικού σκοπού, όπως αυτή για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής της 37χρονης Αννίτας Δημητρίου.
Η υποστήριξη
στον Νεοφύτου
Αυτός είναι ο λόγος που αμέσως μετά το βίντεο που δημοσιοποίησε από την Πλατεία Ελευθερίας στην Κύπρο αρχίζει ανεπισήμως τον αγώνα για την εξεύρεση συμμαχιών. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ανθυποψήφιός του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα πρέπει να βρει κόμμα να στηρίξει την υποψηφιότητά του, τη στιγμή που αυτός χρημάτισε αρχηγός του πρώτου σε δύναμη πολιτικού κόμματος στην Κύπρο, του Δημοκρατικού Συναγερμού, του κόμματος που ίδρυσε ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης. Την περασμένη Παρασκευή επίσης ο κ. Νεοφύτου επρόκειτο να βρεθεί στην Αθήνα όπου και θα συναντιόταν με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στους πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους είναι γνωστό ότι το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει την υποψηφιότητα Νεοφύτου και στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός εξέφρασε δημόσια αυτή τη στήριξη.
Ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι η αντιπολίτευση στην Κύπρο δεν έχει ακόμα καταλήξει σε κοινό υποψήφιο, αν και ακούστηκε το όνομα του δικηγόρου Αχιλλέα Δημητριάδη, γιου του πρώην δημάρχου Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη. Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως δεν τον ενδιαφέρει η συνεργασία ή η στήριξη του ισχυρού (κομμουνιστικού) ΑΚΕΛ, αλλά φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), το οποίο ίδρυσε ο Σπύρος Κυπριανού και πρόεδρός του είναι σήμερα ο Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του πρώην Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Ξέρει ότι εάν πετύχει τη στήριξη του ΔΗΚΟ έχει σίγουρη τη νίκη, όσο δημοφιλής κι αν είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανάμεσα στους ψηφοφόρους του δικού του κόμματος, αλλά και των Κυπρίων. Ωστόσο, εντός του ΔΗΚΟ υπάρχουν φωνές που ζητούν να στηριχθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.
«Φυσικός διάδοχος
του Αναστασιάδη»
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου βασίζεται επίσης στη δημοφιλία που έχει στο ΔΗΣΥ τόσα χρόνια που είναι στην πολιτική, από τότε που ήταν δήμαρχος στην πόλη Χρυσοχούς, έως υπουργός, αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και μετά πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Είναι αλήθεια ότι πολλοί στην Κύπρο έτρεχαν συχνά στα γραφεία του κόμματος στην οδό Πινδάρου 25 στη Λευκωσία για ικανοποίηση λαϊκών αιτημάτων, αλλά και για καταγγελίες, ακόμα και για προτάσεις. Ο κ. Νεοφύτου θεωρείται από πολλούς στην Κύπρο ότι υπηρέτησε με συνέπεια το κόμμα του, την Κεντροδεξιά, τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ αλλά και την κυπριακή υπόθεση σε διάφορα φόρα. Πολλοί ήταν αυτοί που τον θεωρούν ως τον φυσικό διάδοχο του Νίκου Αναστασιάδη: «Τον είχε διαδεχθεί στο κόμμα, γιατί όχι και στην Προεδρία της Δημοκρατίας» έλεγαν, αλλά δεν λογάριαζαν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη.
Συμμαχίες και προβληματισμοίΟ παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται πως ακόμα ζυγίζει το θέμα για να προχωρήσει μπροστά. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει κάποιο κόμμα που να στηρίζει την υποψηφιότητά του. Γνωρίζει ότι δεν χρημάτισε ποτέ αρχηγός κόμματος, όπως ο Αβέρωφ Νεοφύτου, και μόλις κάνει το μεγάλο βήμα και υποβάλει επισήμως την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2023, τότε θα πρέπει και αυτός να αναζητήσει συμμαχίες. Το ΔΗΚΟ θα ήταν και για αυτόν μια καλή συμμαχία. Αν όμως δεν βρει συμμαχίες; Αυτό είναι ένα ερώτημα που σίγουρα προβληματίζει τον κ. Χριστοδουλίδη.Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών προέρχεται από το διπλωματικό σώμα και βρέθηκε δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε μια δύσκολη περίοδο, όταν η τουρκική προκλητικότητα βρισκόταν στο ζενίθ της. Εν συνεχεία ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, διαδεχόμενος τον Ιωάννη Κασουλίδη. Ο 73χρονος πολύπειρος πολιτικός ανέλαβε και πάλι τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών μετά την παραίτηση του Χριστοδουλίδη. Ο κ. Χριστοδουλίδης θεωρείται ότι υπηρέτησε με συνέπεια το Κυπριακό. Και τούτο, παρά το γεγονός, όπως παραδέχθηκε σε πρόσφατη δήλωσή του (μετά την παραίτησή του), ότι «δεν είναι εύκολο να εκπροσωπείς μια μικρή χώρα με μεγάλα προβλήματα».
Επιτυχίες και υπερβολική αισιοδοξία
Στο ενεργητικό του ως επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης πιστώνεται την επιτυχή συμμετοχή του στις τριμερείς διεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, αλλά και τη βελτίωση των σχέσεων με τη Γαλλία καθώς και με τις ΗΠΑ που είχαν ως αποτέλεσμα την άρση του εμπάργκο όπλων. Δεν λείπουν όμως και όσοι του καταλογίζουν υπερβολική αισιοδοξία στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και στην αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Αγκυρας.

